Sampling

Δειγματοληψία.

Η δειγματοληψία είναι η φάση μιας έρευνας κατά την οποία επιλέγουμε ένα τμήμα του πληθυσμού που θέλουμε να εξετάσουμε, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Οι περισσότερες έρευνες είναι «δειγματοληπτικές», δηλαδή διεξάγονται επί δείγματος. Είναι πραγματικά σπάνιο να έχουμε το χρόνο, τους οικονομικούς πόρους, τα μέσα γενικότερα, να κάνουμε «απογραφική» έρευνα. Και συχνά, ακόμη και αν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε απογραφική έρευνα, η δειγματοληπτική είναι προτιμότερη, επειδή μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε προσεκτικότερη παρατήρηση, δηλαδή να εξετάσουμε σε μεγαλύτερο βάθος το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει.

Η συνηθέστερη μέθοδος δειγματοληψίας είναι η τυχαία δειγματοληψία. Η προσεκτική εφαρμογή των κανόνων αυτής της μεθόδου, ή μιας άλλη που να επιτρέπει την εξασφάλιση αντιπροσωπευτικού δείγματος, επιτρέπει την αποφυγή, στο μέτρο του δυνατού, του δειγματοληπτικού σφάλματος και την αύξηση της εγκυρότητας της έρευνας.

Βιβλιογραφία

  • Τσοπάνογλου Α. (20102). Μεθοδολογία της επιστημονικής έρευνας και εφαρμογές της στην αξιολόγηση της γλωσσικής κατάρτιση. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Ζήτη.