Normal distribution

Κανονική κατανομή. Verma & Mallick 2004:300, 310.

Κανονική ονομάζεται μια κατανομή, όταν είναι συμμετρική γύρω από το μέσο όρο. Η κανονική κατανομή αναφέρεται σε συνεχείς μεταβλητές. Συχνά αναφέρεται ως κατανομή Gauss, από το όνομα του γερμανού μαθηματικού που συνέβαλε στην ανάπτυξή της. Τα χαρακτηριστικά της γίνονται ευκολότερα κατανοητά στη γραφική της απεικόνιση, όπου παίρνει το σχήμα καμπάνας.

Στο παραπάνω γράφημα παρατηρούμε πως τα διαστήματα μεταξύ των σημείων γύρω από το σημείο ισορροπίας (0) είναι ίσα. Στο κεντρικό αυτό σημείο παρατηρείται η μεγαλύτερη συχνότητα, ενώ όσο μετακινούμαστε προς τα άκρα η συχνότητα μειώνεται. Η καμπύλη που απεικονίζει την κατανομή Gaussονομάζεται κανονική. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κατανομής είναι ότι ο μέσος όροςισούται με τη διάμεσο και την επικρατούσα τιμή (σημείο μέγιστης συχνότητας), δηλαδή όλες οι τιμές των παραμέτρων της κεντρικής τάσης ή θέσης συμπίπτουν. Επίσης, η απόσταση μεταξύ των σημείων καμπής, δηλαδή των σημείων όπου συναντάται η καμπύλη με τις γραμμές που ξεκινούν από κάθε σημείο δεξιά και αριστερά του κεντρικού, ισούται με την τυπική απόκλιση της κατανομής.

Κανονικές κατανομές μπορούν να παρατηρηθούν στις κατανομές συχνοτήτων της βαθμολογίας ενός τεστ, ιδιαίτερα όταν ο αριθμός των εξετασμένων είναι πολύ μεγάλος, κάτι που συμβαίνει στις εξωτερικές αξιολογήσεις(εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ, πιστοποίηση προσόντων, κτλ.), όπου χρησιμοποιούνται δοκιμασίες ευρείας κλίμακας.

Βιβλιογραφία

  • Verma G., Mallick K. (2004). Εκπαιδευτική έρευνα. Αθήνα: Γιώργος Δαρδανός - Τυπωθήτω.

  • Cohen L., Manion L., Morrison K. (2007). Research Methods in Education. London: Routledge.