Gate keeping test

Τεστ εισόδου. Τσοπάνογλου & Υψηλάντης 2011:16-17.

*Εισαγωγικό/-ή τεστ/εξέταση. Τσοπάνογλου & Υψηλάντης 2011:16-17.

Πρόκειται για εξετάσεις που γίνονται για να επιλεγούν οι υποψήφιοι που θα γίνουν δεκτοί είτε σε ιδρύματα είτε σε επαγγέλματα, με βάση την επίδοσή τους σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα τεστ, ή σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες.

Ένα θέμα που προκύπτει από αυτού του είδους τις δοκιμασίες έχει να κάνει με αυτούς τους εξεταζόμενους που είναι πολύ κοντά στη βάση ή το βαθμό αποκοπής (cut-score).

Ο Spolsky σε σειρά από άρθρα του (βλ., π.χ., το άρθρο του 1981) τονίζει ότι, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τεστ καθοριστικά για το μέλλον των υποψηφίων, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Και αυτό επειδή αποδέχεται τον ισχυρισμό του Edgeworth ότι σε κάθε είδους αξιολόγηση υπάρχει πάντα ένα αναπόφευκτο ποσοστό λάθους, το οποίο μας οδηγεί σε μια «αναπόφευκτη αβεβαιότητα της εξέτασης».

Στην αγγλική, παράλληλα με τον όρο «gate keeping test» χρησιμοποιούνται οι παρεμφερείς όροι «entrance test», «readiness test» και «screening test».

Βιβλιογραφία

  • Τσοπάνογλου Α., Υψηλάντης Γ. (2011). Αξιολόγηση επίδοσης και γλωσσομάθειας με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Ζήτη.


  • Spolsky B. (1981). Some ethical questions about language testing. In C. Klein-Braley, D. K. Stevenson (eds.), Practice and Problems in Language Testing. Frankfurt: Peter Lang, 5-