Computer adaptive test

Ηλεκτρονικό προσαρμοστικό τεστ. Τσοπάνογλου & Υψηλάντης 2011:101.

Προσαρμοστικό λέγεται ένα τεστ όταν αλλάζει σύνθεση ή μορφή ανάλογα με τις ιδιότητες του εξεταζόμενου. Για παράδειγμα, στα γλωσσικά τεστ οι απαντήσεις του εξεταζόμενου σε μια σειρά από ερωτήσεις καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας των επόμενων ερωτήσεων, που μπορεί να είναι είτε πιο εύκολες είτε πιο δύσκολες από τις προηγούμενες, ανάλογα με τη δυσκολία που αντιμετώπισε ο εξεταζόμενος για να τις απαντήσει.

Είναι προφανές ότι η στιγμιαία προσαρμογή του τεστ στο επίπεδο γλωσσομάθειας του εξεταζόμενου δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά παρά μόνο με τη χρήση υπολογιστή και ενός προγράμματος που να αξιοποιεί μια τράπεζα ερωτημάτων.

Η προσαρμοστικότητα ενός ηλεκτρονικού τεστ μπορεί να μη σχετίζεται μόνο με το επίπεδο γνώσεων και ικανοτήτων του εξεταζόμενου, αλλά και με τις στρατηγικές μάθησης, τις προτιμήσεις του ως προς κάποιους τύπους δοκιμασίας κτλ. Σπάνια, ωστόσο, βρίσκει κανείς ηλεκτρονικές προσαρμοστικές δοκιμασίες που να λαμβάνουν υπόψη (και) άλλες μεταβλητές εκτός από το επίπεδο.

Βιβλιογραφία

  • Τσοπάνογλου Α., Υψηλάντης Γ. (2011). Αξιολόγηση επίδοσης και γλωσσομάθειας με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Θεσσαλονίκη: Εκδ. Ζήτη.