Περιμένουμε τα σχόλιά σας για τη νέα ιστοσελίδα.

Speed(ed) test

Τεστ ταχύτητας. Δημητρόπουλος 19984:59.

Ο όρος δεν απαντάται συχνά σε σύγχρονα δημοσιεύματα για τη δοκιμασιολογία, πιθανόν γιατί δεν έχει πολλές εφαρμογές. Ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να απαιτηθεί η εφαρμογή του είναι η δοκιμασία δακτυλογράφησης/πληκτρολόγησης, για να διαπιστωθεί ο αριθμός λέξεων που μπορούν να γράψουν οι εξεταζόμενοι σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (Valette 19772:10).

Ο Δημητρόπουλος (19984:61) κατατάσσει τα τεστ ταχύτητας στην κατηγορία των εξετάσεων που ελέγχουν τη «χρονική ευχέρεια» του εξεταζόμενου. Ο ίδιος αναφέρει ότι σκοπός ενός τέτοιου τεστ είναι η διαπίστωση της ικανότητας του εξεταζόμενου να κάνει κάτι μέσα σε περιορισμένο χρονικό περιθώριο.

Θεωρητικά, τα μέρη της δοκιμασίας πρέπει να έχουν ίσο βαθμό δυσκολίας, ή τουλάχιστον να είναι προσαρμοσμένα στην ικανότητα των εξεταζόμενων. Έτσι, η διάκριση μεταξύ των εξεταζόμενων βασίζεται στο αν πέτυχαν να ολοκληρώσουν τις απαντήσεις τους πριν από τη λήξη του χρονικού ορίου που τους έχει δοθεί. Σημειώνεται, επίσης, ότι, εμμέσως, όλες οι εξετάσεις γλωσσομάθειας περιλαμβάνουν έστω ένα μέρος που ελέγχει την ταχύτητα των εξεταζόμενων, το οποίο είναι συνήθως το μέρος της κατανόησης προφορικού λόγου.

Το ερώτημα για το αν πρέπει να χρησιμοποιούνται τεστ ταχύτητας είναι αμφιλεγόμενο ζήτημα: η πλειοψηφία των ειδικών σε θέματα ψυχολογίας είναι κατά, αφού αρνούνται τη σχέση ταχύτητας-γνωστικών δραστηριοτήτων, που ωστόσο υφίσταται (Davies et al. 1999:183-184).

Βιβλιογραφία

  • Δημητρόπουλος Ε. (19984). Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Η Αξιολόγηση της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού Έργου. Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη.


  • Davies A., Brown A., Elder C., Hill K., Lumley T., McNamara T. (1999). Dictionary of Language Testing. Cambridge: University of Cambridge Local Examinations Syndicate.
  • Valette R. (19772). Modern Language Testing. USA: Harcourt Brace Jovanovich.