Reference group

Ομάδα σύγκρισης. Δημητρόπουλος 19984:183.

Ομάδα σύγκρισης συνιστά μια ομάδα εξεταζόμενων η επίδοση της οποίας χρησιμοποιείται ως βάση σύγκρισης για την επίδοση μιας «ομάδας εστίασης» (focal group). Ως ομάδα σύγκρισης επιλέγεται συνήθως εκείνη που παρουσιάζει την πιο σταθερή εκτίμηση ικανότητας σε όλο το φάσμα της κλίμακας βαθμολόγησης (Davies et al. 1999:165). Ο Δημητρόπουλος (19984:183) περιγράφει την ομάδα σύγκρισης ως ένα κατάλληλο δείγμα μαθητών, δηλαδή ως το «δείγμα στάθμισης» το οποίο χρησιμοποιείται για τη μελλοντική χρήση και εφαρμογή του τεστ. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέγεθος της ομάδας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τους σκοπούς του τεστ, αλλά πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό του πλήθους για το οποίο προορίζεται το υπό κατασκευή τεστ.

Βιβλιογραφία

  • Δημητρόπουλος Ε. (19984). Εκπαιδευτική Αξιολόγηση. Η Αξιολόγηση της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού Έργου. Αθήνα: Εκδ. Γρηγόρη.


  • Davies A., Brown A., Elder C., Hill K., Lumley T., McNamara T. (1999). Dictionary of Language Testing. Cambridge: University of Cambridge Local Examinations Syndicate.