A priori test validation
Έλεγχος a priori εγκυρότητας. Τσομπάνογλου 2007:8.
*Πρότερος έλεγχος εγκυρότητας.
Η έκφραση a priori είναι λατινική και σημαίνει «εκ των προτέρων». Ο πρότερος έλεγχος εγκυρότητας είναι η διαδικασία που χρησιμοποιείται πριν από την κατασκευή ή τη χρήση του τεστ, για να διασφαλιστεί ότι το τεστ θα μετρήσει αυτό που σκοπεύει να μετρήσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάλυση αναγκών για να περιγράψει τι θα καλύψει το τεστ, αλλά μπορεί να συμπεριλάβει και μια αναθεώρηση του περιεχομένου του τεστ κατά τη διαδικασία της κατασκευής του. Ονομάζεται και εγκυρότητα κοινής λογικής (Bhatia & Rahman 2004:253).
Ο πρότερος έλεγχος εγκυρότητας συχνά δε δίνει απαντήσεις σχετικά με την ικανότητα των θεμάτων ενός τεστ να μετρήσουν ικανοποιητικά τις ικανότητες ή τις γνώσεις που αποτελούν το στόχο της εξέτασης (Konicki DiIorio 2005:215).
Η ανάπτυξη a priori επιχειρημάτων αποτελεί τη βάση για την εκτίμηση των αποδείξεων που θα συλλεγούν κατά τον ύστερο έλεγχο της εγκυρότητας (Kopriva 2008:48-49).
Ο καθορισμός της a priori εγκυρότητας ξεκινάει με βιβλιογραφική έρευνα που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι ερευνητές περιγράφουν τις δομές που μας ενδιαφέρουν ή τον τρόπο με τον οποίο οι κατασκευαστές των τεστ καθορίζουν αυτό που ενδιαφέρονται να εξετάσουν. Η βιβλιογραφική έρευνα θα δείξει τι είναι γνωστό για την περιοχή που ενδιαφερόμαστε να εξετάσουμε και γι' αυτό πρέπει να είναι πάντα η αρχή για την έρευνα ως προς την εγκυρότητα ενός τεστ (Weir 2005:223-224).
Εκτός από τη βιβλιογραφική έρευνα, μπορούν να μελετηθούν σχολικά εγχειρίδια και προγράμματα διδασκαλίας, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες για το τι διδάσκεται στο σχολείο σε διάφορα επίπεδα (Weir 2005:223-224).
Βιβλιογραφία
Τσομπάνογλου Μ. (2007). Πρότυπο αξιολόγησης της εγκυρότητας δομής συστημάτων πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Εφαρμογή του στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Επιπέδου Β2 της Αγγλικής Γλώσσας. Διδακτορική διατριβή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
- Bhatia B. R., Zikr-Ur-Rahman (2004). Dictionary of Psychology. Anmol Publications.
- Konicki DiIorio C. (2005). Measurement in Health Behaviour: Methods for research and Education. Jossey-Bass.
- Kopriva R. J. (2008). Improving Testing for English Language Learners. Routledge.
- Weir C. J. (2005). Language Testing and Validation: An evidence-based Approach. Great Britain: Palgrave Macmillan.