Literal test items

Ερωτήματα κυριολεκτικά. Δεληγιάννη & Αναγνώστου 2005:73.

*Κυριολεκτικά ερωτήματα.

Κυριολεκτικά λέγονται τα ερωτήματα που μπορούν να απαντηθούν με άμεσο και συγκεκριμένο τρόπο, με βάση το περιεχόμενο ενός κειμένου που οι εξεταζόμενοι είτε το διαβάζουν τη στιγμή της εξέτασης είτε το έχουν διαβάσει στο σπίτι. Με τέτοια ερωτήματα εξετάζεται, είτε η ικανότητα ανάγνωσης και εντοπισμού πληροφοριών που προκύπτουν με σαφή και ευθύ τρόπο από το κείμενο (Day & Park 2005:62), είτε η ικανότητα απομνημόνευσης συγκεκριμένων πληροφοριών, και μάλιστα με την ίδια διατύπωση. Πιο συγκεκριμένα, τα κυριολεκτικά ερωτήματα ζητούν από τους εξεταζόμενους να εντοπίσουν πληροφορίες όπως γεγονότα, λεξιλογικά στοιχεία, ημερομηνίες, τοποθεσίες, κτλ., εστιάζοντας σε ομοιότητες ανάμεσα στις λέξεις της ερώτησης και του κειμένου (Samuel & Donald 1984:3).

Η ικανότητα ενός υποψηφίου να απαντά σε κυριολεκτικά ερωτήματα θεωρείται υποδεέστερη της ικανότητας να απαντά με κριτική σκέψη. Οι αναγνώστες πρώτα εξοικειώνονται με την ανάγνωση και την αυτολεξεί κατανόηση των κειμένων, και έπειτα με την εξαγωγή συμπερασμάτων από το κείμενο, έτσι ώστε να φθάσουν στο σημείο να είναι σε θέση να προσεγγίζουν ένα κείμενο κριτικά και να το αξιολογούν.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα κυριολεκτικά ερωτήματα είναι το αντίθετο των επαγωγικών ασκήσεων και ερωτημάτων, και ότι η απάντηση σε αυτά, όταν το κείμενο παρέχεται στον εξεταζόμενο εκείνη τη στιγμή ταυτόχρονα με τα ερωτήματα, βασίζεται στην εστιασμένη ανάγνωση.

Βιβλιογραφία

  • Δεληγιάννη Α., Αναγνώστου Β. (2005). Αξιολόγηση των Μαθητών και Προγραμματισμός της Διδακτικής Πράξης στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση των Αγγλόφωνων Χωρών. Αθήνα: Minibook.


  • Day R. R., Park J. (2005). Developing Reading Comprehension Questions. Reading in a Foreign Language, 17/1: 60-73.
  • Samuel M. D., Donald S. E. P. (1984). Differences in Literal and Inferential Comprehension after Reading Orally and Silently [on line]. Available: http://eric.ed.gov/?q=Differences+in+Literal+and+Inferential+Comprehension+after+Reading+Orally+and+Silently&id=ED243090 [15/11/10].