Appropriateness

Καταλληλότητα. Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς 2008:34, 140-141.

Η έννοια της «καταλληλότητας» αναφέρεται σε μια κατηγορία ή ένα κριτήριο αξιολόγησης που αφορά την πραγματολογική και την κοινωνιογλωσσική ικανότητα, δηλαδή στη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα, στους χρήστες της γλώσσας και στο πλαίσιο χρήσης της γλώσσας. Η αξιολόγηση της καταλληλότητας σε σχέση είτε με το γραπτό, είτε με τον προφορικό λόγο απαιτεί συνήθως μια εκτίμηση που να εστιάζει στο ύφος και το στιλ της γλώσσας που χρησιμοποιήθηκε και το βαθμό καταλληλότητας ως προς την περίσταση επικοινωνίας κατά την οποία έγινε χρήση της γλωσσικής δομής.

Στα γλωσσικά μαθήματα η καταλληλότητα θεωρείται το αντίθετο (ή το συμπλήρωμα) της ορθότητας ή γραμματικότητας ή ακρίβειας, όπου σημασία δεν έχει πόσο κατάλληλη είναι η γλωσσική δομή, ή η λέξη που χρησιμοποιήθηκε δεδομένης της περίστασης επικοινωνίας, αλλά πόσο σωστή από γραμματική άποψη είναι η δομή, δηλαδή σε ποιο βαθμό υπακούει στους κανόνες μορφοσύνταξης, όπως αυτοί καταγράφονται στα εγχειρίδια γραμματικής.

Βιβλιογραφία

  • Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις γλώσσες (2008). Μτφρ. του Common European Framework of Reference από τους Σ. Ευσταθιάδη, Α. Τσαγγαλίδη. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Πρόσβαση [on line]: http://www.komvos.edu.gr [12/02/09].