Intra-rater reliability

Ενδοβαθμολογική αξιοπιστία. Τσομπάνογλου 2007:94, 108.

Υπάρχουν δύο τρόποι ελέγχου της αξιοπιστίας της βαθμολόγησης, η ενδοβαθμολογική και η διαβαθμολογική. Ως ενδοβαθμολογική αξιοπιστία ορίζεται στο Multilingual Glossary of Language Testing Terms (ALTE 1998) «ο υπολογισμός της αξιοπιστίας της αξιολόγησης ο οποίος βασίζεται στο πόσο συχνά ο ίδιος αξιολογητής βαθμολογεί κατά τον ίδιο τρόπο την ίδια απόδοση σε διαφορετικές στιγμές».

Σε ένα τεστ παραγωγής γραπτού λόγου, όταν τα κριτήρια βαθμολόγησης δεν ακολουθούνται πιστά από τους βαθμολογητές, παρατηρείται συχνά το φαινόμενο η αξιολόγηση μιας συγκεκριμένης δεξιότητας, με την ίδια μέθοδο και από τον ίδιο βαθμολογητή να δίνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις ανοιχτού τύπου δοκιμασίες, όπου παρεμβαίνει κατά πολύ ο υποκειμενικός παράγοντας των κριτών. Ιδιαίτερα σημαντική στον περιορισμό αυτού του είδους σφάλματος κατά τη μέτρηση είναι η εκπαίδευση των βαθμολογητών, καθώς και η καθοδήγησή τους από συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια.

Βιβλιογραφία

  • Τσομπάνογλου Μ. (2007). Πρότυπο αξιολόγησης της εγκυρότητας δομής συστημάτων πιστοποίησης γλωσσομάθειας. Εφαρμογή του στο Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας του Επιπέδου Β2 της Αγγλικής Γλώσσας. Διδακτορική διατριβή. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


  • ALTE MEMBERS (1998). Multilingual glossary of language testing terms. In M. Milanovic (ed.) Studies in language testing, 6: 134-169.