Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

527 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς εκπαιδευτικούς - Αποσπάσεις 2020-2021

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠαιΘ), καλεί προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2020–2021 εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στα υπό εκπόνηση εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά του προγράμματα.

  Ειδικότερα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ενδιαφέρεται να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Κλασικούς φιλολόγους, με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

  2. Γλωσσολόγους, με ειδίκευση στην υπολογιστική γλωσσολογία, την ιστορική γλωσσολογία, την ηλεκτρονική λεξικογραφία και τη διαμόρφωση σωμάτων κειμένων.

  3. Φιλολόγους με εμπειρία ή κατάρτιση στην εκπόνηση ή λειτουργία προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης ή ασύγχρονης) στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Για τις ανωτέρω περιπτώσεις επιθυμητό προσόν είναι η κατοχή πιστοποιητικού Β' επιπέδου ΤΠΕ.

  Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση προς απόσπαση, δεδομένου ότι επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια του φορέα να προτείνει (και του ΥΠαιΘ να αποφασίσει) για τον αριθμό και τις ειδικότητες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ανάλογα με τις ανάγκες.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των προς απόσπαση εκπαιδευτικών δεν κατατίθενται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αλλά υποβάλλονται με τη συνήθη κάθε χρόνο διαδικασία, μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τις αποσπάσεις σε φορείς του ΥΠαιΘ.

  Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλατεία Σκρα, 55132, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313331500, fax: 2313331502, e-mail: ) και να απευθύνονται στον κ. Γεώργιο Βλάχο [ώρες επικοινωνίας: 13:00 – 14:30].

  01 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Δελτίο Τύπου: Νέα και Ανανεωμένη Εκδοχή της "Πολύτροπης Γλώσσας"

  Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα», ο γνωστός μηχανισμός διαρκούς ανανέωσης και εμπλουτισμού των τόσο πετυχημένων εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση» που παρέχει στην εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένους ψηφιακούς και πολυμεσικούς πόρους για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, δίνει τώρα στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της πολλαπλά αναμορφωμένη, τεχνικά εξελιγμένη και δραστικά εμπλουτισμένη με νέα υλικά. Η Πολύτροπη Γλώσσα, που είναι ό,τι πιο χρήσιμο την εποχή αυτή που, λόγω συνθηκών, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί υποχρεωτική λύση, είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλο τον φιλολογικό κόσμο διά της «Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://politropi.greek-language.gr), και τούτο διότι διαλέγεται θαυμάσια με τις «Ψηφίδες» του ΚΕΓ.

  Η γνωστή Ομάδα δέκα φιλολόγων-συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή Χρήστου Τσολάκη πρωτοκυκλοφόρησε την Πολύτροπη Γλώσσα το 2016 και έκτοτε δεν έπαψε να σχεδιάζει και να αναρτά όχι μόνον ελεύθερα υλικά για σύνθεση και παραγωγή μαθημάτων, αλλά και σειρές έτοιμων ψηφιακών μαθημάτων, εφοδιασμένων με συμπληρωματικό υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία στο λύκειο, ειδικά για τη Γ΄ τάξη.

  Το υλικό διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά τάξεις, έχει δυναμική μορφή: στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και δίνει στον εκπαιδευτικό την ελευθερία να δημιουργήσει το δικό του “διδακτικό εγχειρίδιο” ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του. Επιπλέον, περιλαμβάνει προτεινόμενα κείμενα και συνοδευτικές ασκήσεις κατάλληλα για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο.

  Υλικά και μαθήματα παρακολουθούν τα Προγράμματα Σπουδών για το Λύκειο, είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΠΘ και προτείνονται από αυτό, ως υποστηρικτικό υλικό, στις επίσημες Οδηγίες του για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  Με την αναμόρφωση, ο ιστότοπος έγινε πολύ απλούστερος, κομψότερος και φιλικότερος. Κυρίως κάθε κείμενο με τις συνοδευτικές του ασκήσεις απέκτησε «αυτονομία» τόσο στην αναζήτηση μέσα στα Περιεχόμενα του ιστοτόπου, όσο και στην καταχώρισή του σε μορφή pdf που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. Προστέθηκαν εσωτερικοί σύνδεσμοι με επιπλέον «ετικέτες» και λέξεις-κλειδιά για την αναζήτηση και τον εντοπισμό υλικού. Με τις λέξεις-κλειδιά εντοπίζει ο χρήστης κείμενα κατά θεματική, ή κειμενικό είδος, όπως γελοιογραφίες, βίντεο, λογοτεχνικά έργα, καθώς επίσης θεατρικά ή κινηματογραφικά εργαστήρια και project. Στον ειδικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ είναι καλοδεχούμενες εξωτερικές διδακτικές προτάσεις ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

  01 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  «Covid-19» Αναβολή εξετάσεων Μαΐου 2020

  Η παγκόσμια κατάσταση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της ραγδαίας μετάδοσής του και στην Ελλάδα, επιβάλλουν την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του αρχικού προγραμματισμού μας και μετάθεση των εξετάσεων του Μαΐου 2020 για το φθινόπωρο του 2020. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των υποψηφίων, των εμπλεκομένων στις εξετάσεις και του προσωπικού μας.

  Σχετικά με τις εγγραφές:

  Όσοι/Όσες έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν καταβάλει εξέταστρα, η αίτηση τους θα μεταφερθεί αυτόματα για τη νέα εξεταστική που θα οριστεί σε αντικατάσταση αυτής που αναβλήθηκε.
  Όσοι/Όσες έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν έχουν καταβάλει εξέταστρα, μπορούν να περιμένουν τη νέα περίοδο εγγραφών για τη νέα εξεταστική.
  Όσοι/Όσες δεν έχουν υποβάλει αίτηση, θα περιμένουν τη νέα περίοδο εγγραφών. Η νέα περίοδος εγγραφών καθώς και η νέα εξεταστική, θα ανακοινωθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της πιστοποίησης.
  Οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα εξεταστικά τους κέντρα για ενημέρωση, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά με το τμήμα πιστοποίησης της ελληνομάθειας, .

  26 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Ομιλίες του Πρύτανη του ΑΠΘ και του Προέδρου του ΚΕΓ στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς (19/2/20)

  Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς. Κατά τη διάρκειά της ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Ν. Παπαϊωάννου και ο κ. Ι.Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του ΚΕΓ, μίλησαν για τη συνεργασία του ΑΠΘ και του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την ενίσχυση των ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

  04 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Συνέδριο για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις (Αθήνα, 1-4/4/2020)

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ - ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ συνέδριο με θέμα «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871–1941)».
  Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται η σειρά των συνεδρίων που προβλέπονται για τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της Επιτομής των Ελληνογερμανικών Διασταυρώσεων (https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/index.html).
  Για το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. εδώ: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/workshops/konferenz-athen-kaiserreich.html

  28 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Εγγραφές για το εαρινό εξάμηνο 2020 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Παν/μίου Λευκωσίας

  Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2020 στο εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα (Μ.Α.) Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο συνδιοργανώνεται με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

  Η διαδικασία των εγγραφών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2020.

  Σκοπός του προγράμματος είναι η εξειδίκευση των φοιτητών σε θεωρητικά και πρακτικά θέματα διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και η καλλιέργεια και ανάπτυξη των σχετικών επαγγελματικών δεξιοτήτων τους.

  Ακολουθεί ο κατάλογος μαθημάτων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών:
  1. Θεωρίες Κατάκτησης της Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας
  2. Σχεδιασμός Μαθήματος και Διαχείριση Τάξης
  3. Μεθοδολογία της Έρευνας
  4. Η Διδασκαλία της Γραμματικής
  5. Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης σε Παιδιά
  6. Η Αξιολόγηση στην Ελληνική ως Δεύτερη/Ξένη Γλώσσα
  7. Τεχνολογία και Εκπαίδευση
  8. Διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
  9. Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
  10. Θέματα Ειδικής Αγωγής στην Εκμάθηση της Γλώσσας
  11. Η Διδασκαλία του Λεξιλογίου και η Χρήση Λεξικών
  12. Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία

  Το ανωτέρω πρόγραμμα ανά εξάμηνο είναι ενδεικτικό. Μερικά από τα μαθήματα είναι επιλογής και μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα.

  Για περισσότερες πληροφορίες:
  https://www.unic.ac.cy/el/teaching-greek-to-speakers-of-other-languages-ma-3-semesters-distance-learning/

  Αιτήσεις εγγραφής για το εαρινό εξάμηνο 2020 γίνονται δεκτές μέχρι 3/2/2020.

  Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το:
  Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
  Τηλέφωνo Επικοινωνίας: +357 22842020 / 8011002345/ +30 2106748293
  ή
  μέσω του Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου:

  13 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Ημερίδα στα Ιωάννινα: Η γλώσσα ως γνώση: γλωσσική διδασκαλία στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (15/2/20)

  H Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία) διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Η γλώσσα ως γνώση: γλωσσική διδασκαλία στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων (επαρχιακή οδός Λογγάδων – Βασιλικής) με ελεύθερη συμμετοχή για τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων και θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

  12 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική

  6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ-- Παράταση εγγραφών (2-6/5/20 και 10-13/7/20)

  6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

  2 - 6 Μαΐου 2020 στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη
  10 - 13 Ιουλίου 2020 στο Μπούρτζι της Σκιάθου

  Από την Οργανωτική Επιτροπή του 6ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική
  Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» ανακοινώθηκε ότι οι εγγραφές συνεχίζονται.

  05 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Εκδήλωση Απολογισμού του προγράμματος των Μικρών Σεμιναρίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» (12/2/20)

  Εκδήλωση απολογισμού του προγράμματος των Μικρών Σεμιναρίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» οργανώνουν στην Πάτρα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.

  05 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική

  6ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ (2-6/5/20 και 10-13/7/20)

  6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
  «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΜΕ»

  . 2 - 6 Μαΐου 2020 στη Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη
  . 10 - 13 Ιουλίου 2020 στο Μπούρτζι της Σκιάθου

  17 Dec 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...53   Next >