Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέα Ελληνική

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 6ου τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (23/4/18)

  Παρουσιάστηκε χτες, 23 Απριλίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών ο 6ος τόμος του Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Νέας Ἑλληνικῆς τῆς τε κοινῶς ὁμιλουμένης καὶ τῶν ἰδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών (Αθήνα 2016).

  Όπως επεσήμανε ένας από τους βασικούς ομιλητές, ο καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης, είναι γεγονός που πρέπει ευθύς εξαρχής να χαιρετιστεί ότι, στις αρχές του 2017 κυκλοφόρησε o 6ος τόμος του Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Νέας Ἑλληνικῆς τῆς τε κοινῶς ὁμιλουμένης καὶ τῶν ἰδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος στις 500 μεγάλου σχήματος σελίδες του καλύπτει 2000 νέα λήμματα, από το μόριο δε ως τη λέξη διάλεκτος. Η κυρίως σύνταξη του τόμου άρχισε το 2012, ενώ για την αναδιάρθρωση της όλης διαδικασίας σύνταξης και τον εκσυγχρονισμό πλείστων όσων κρίσιμων τεχνικών πλευρών του μακροβιότατου αυτού έργου κρίθηκε απαραίτητη μια προεργασία τεσσάρων ολόκληρων ετών (2008-2012). Προεργασία που κατέληξε στον συνοδευτικό τόμο: τον Κανονισμό Συντάξεως τοῦ ΙΛΝΕ [Λεξικογραφικὸν Δελτίον Παράρτημα 6. Ἀθῆναι, 2012].

  Σε συντομευμένη μορφή, ο Κανονισμός Συντάξεως παρατίθεται στην εισαγωγή του νέου τόμου. Παρουσιάζονται εκεί οι πηγές του Αρχείου, κωδικοποιούνται με ευστοχία οι αρχές της λημματογράφησης σύνταξης, -- η δομή, το τυπολογικό, το ετυμολογικό και το σημασιολογικό, οι αρχές ορθογραφίας και τονισμού. Εκτίθενται ακόμη οι αρχές φωνητικής μεταγραφής που συντάσσονται σε έναν κατάλογο από 48 φθογγόσημα, βασισμένα στο Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο, IPΑ. Όλα ζητήματα καίρια για τη νεοελληνική γλώσσα που οι διαλεκτικές της παραλλαγές παρουσιάζουν απέραντη ποικιλία. Τόσο ο έκτος τόμος όσο και οι εκσυγχρονισμένες διαδικασίες και αρχές σύνταξης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους φιλολόγους και όσους ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία της γλώσσας μας σε όλες τις μορφές της.

  Κάθε άρθρο του ΙΛΝΕ είναι μια μικρή γλωσσική μελέτη για τη συντασσόμενη λέξη και είναι σταθερά εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Η λεκτική ακρίβεια με λελογισμένη χρήση της επιστημονικής δημοτικής δικαιώνει, συν τοις άλλοις, την αντικατάσταση της αρχαϊζουσας γλώσσας που ακολουθείται πλέον στην επεξεργασία των άρθρων και στα ερμηνεύματα των λέξεων.

  24 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Αιτήσεις Συμμετοχής στις Διαδρομές από 26 Μαρτίου 2018

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 26-03-2018 μέχρι και 31/05/2018 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes

  Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:
  1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
  2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
  3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά
  4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
  5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
  6. Όψεις της γλώσσας
  7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
  8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

  Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος στη ή/και ενδιαφερόμενος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» αναγνωρίζεται ως εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης (ΦΕΚ 862 τ.Β΄/8-4-2014) και παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση 450 ωρών στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

  Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα δύνανται να απασχοληθούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο (ενδεικτικά εστίες διδασκαλίας, σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) που εξειδικεύονται στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.

  Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών www.greek-language.gr/routes.

  Στοιχεία επικοινωνίας:

  Συντονίστρια του Προγράμματος Διαδρομές: δρ Ράνια Βοσκάκη

  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com

  Τηλ: 2310 488 782 και 2310 805 507 (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

  Δείτε το Δελτίο Τύπου και συνημμένο

  18 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  Πρόγραμμα Δράσης Ανοικτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς Απριλίου-Μαΐου 2018 (23 & 30/4 και 7 & 14/5/18)

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος Δράσης του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο 2018 θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαλέξεις:

  Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ώρα 19.00
  Εισηγητής: Ιωάννης Καϊμάκης, καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ
  "Η μουσικο-ποιητική του δημοτικού τραγουδιού (με μουσικά δείγματα)"

  Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, ώρα 19.00
  Εισηγητής: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ
  "Η σύγχρονη «ευρωπαϊκή φάση» της νεοελληνικής (το Χρηστικό Λεξικό της Ακαδημίας)"

  Δευτέρα 7 Μαΐου 2018, ώρα 19.00
  Εισηγήτρια: Κατερίνα Τικτοπούλου, αν. καθηγήτρια Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ
  "Από τις γλώσσες του Σολωμού στην εθνική γλώσσα"

  Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ώρα 19.00
  Εισηγητής: Ιωάννης Καζάζης, ομ. καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ - Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
  "Δούναι και λαβείν λέξεων ίσον δούναι και λαβείν εννοιών (δείγματα μικρογραφιών λέξεων)"

  Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Οδού Χηλής» (Χηλής και Τριπόλεως, Καλαμαριά) και είναι ανοικτές στο κοινό.

  18 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Παρουσίαση του 6ου τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής της Ακαδημίας Αθηνών (23/4/18)

  Το Κέντρον Ερεύνης των Νεοελληνικών Διαλέκτων και Ιδιωμάτων - ΙΛΝΕ της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: Η ελληνική λεξικογραφία και το Ιστορικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής: Παρουσίαση του 6ου τόμου του ΙΝΛΕ (2016). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 23 Απριλίου και ώρα 17.30, στην Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).

  18 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη Ι.Ν. Καζάζη: Γένεση της σύγχρονης νεοελληνικής γλώσσας και η πολυστρωματική της φύση (19ος - 20ός - αρχές 21ου αι.) (16/4/18)

  Στο πλαίσιο των διαλέξεων που διοργανώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Καλαμαριάς θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Ι. Ν. Καζάζη με θέμα: Γένεση της σύγχρονης νεοελληνικής γλώσσας και η πολυστρωματική της φύση (19ος - 20ός - αρχές 21ου αι.). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς "οδού Χηλής".

  04 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Νέα έκδοση: Ταυτότητες: Γλώσσα και Λογοτεχνία

  Κυκλοφόρησε ο τόμος Ταυτότητες: Γλώσσα και Λογοτεχνία (Πρακτικά Συνεδρίου για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ.- Τόμος Β) και διατίθεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση http://www.saitapublications.gr/2018/04/ebook.223.html

  03 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών

  Νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών
  Θ.-Σ. Παυλίδου (επιμ.), Ερωτήσεις-απαντήσεις στην προφορική επικοινωνία

  15 Μάρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού Scandinavian Journal of Byzantine and Modern Greek Studies

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (3, 2017) του περιοδικού Scandinavian Journal of Byzantine and Modern Greek Studies με ευθύνη του κ. Βασίλη Σαμπατακάκη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Lund (Σουηδία). Το περιοδικό διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή στη διεύθυνση: http://journals.lub.lu.se/index.php/sjbmgs/issue/current και είναι ανοιχτής πρόσβασης. Πέντε από τα άρθρα του συγκεκριμένου τεύχους δημοσιεύονται με επιμέλεια της Δρ. AnnaLinden Weller και αφορούν εισηγήσεις σε συνέδριο που οργάνωσε η ίδια στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα (Σουηδία) το 2016, στο πλαίσιο του δικτύου έρευνας «Κείμενο και αφήγηση στο Βυζάντιο» (Text and Narrative in Byzantium).

  14 Μάρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη Γ. Ξυδόπουλου: Μια διεισδυτική ματιά στα γλωσσικά “λάθη” στα ελληνικά (12/3/18)

  Στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών με θέμα «Και κόκαλα τσακίζει….» Μύθοι, ιστορίες και διαμάχες για την ελληνική γλώσσα, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σας προσκαλεί στη διάλεξη του κ. Γιώργου Ξυδόπουλου, Αναπληρωτή Καθηγητή Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με τίτλο: «Μια διεισδυτική ματιά στα γλωσσικά “λάθη” στα ελληνικά». Η διάλεξη θα γίνει τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, στις 8:30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης (1ος όροφος).

  07 Μάρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Παρουσίαση KLIK App και Ψηφιακών Βιβλίων ΚΛΙΚ στα Ελληνικά

  Η εφαρμογή KLIK App είναι μια ψηφιακή εφαρμογή εκμάθησης της ελληνικής, για tablets τύπου Ipad και Android, καθώς και για Mac και για Pc – μια διεθνής καινοτομία για τη γλώσσα μας.

  Η εφαρμογή:

  - παρακολουθεί τη σειρά εγχειριδίων «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά»,
  - περιλαμβάνει 2000 διαδραστικές ασκήσεις,
  - επιτρέπει στον μαθητή να εργάζεται με τον δικό του ρυθμό και στους δικούς του χρόνους,
  άλλοτε μόνος και άλλοτε με την καθοδήγηση του διδάσκοντα,
  - δίνει στατιστικά δεδομένα και ιστορικό επίδοσης,
  - επιτρέπει στον διδάσκοντα να αναπροσαρμόζει την ύλη στα δεδομένα της ατομικής
  διδασκαλίας αναθέτοντας ασκήσεις με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας,
  - εξοικειώνει τον μαθητή με την τεχνική των Εξετάσεων Πιστοποίησης Ελληνομάθειας.

  Για την προώθηση της εφαρμογής KLIK App καθώς και των ψηφιακών βιβλίων "ΚΛΙΚ στα Ελληνικά" υπάρχει διαθέσιμο βίντεο το οποίο μπορείτε να δείτε στο κανάλι YouTube του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (https://www.youtube.com/watch?v=gDDbCUUw4rk)

  20 Φεβ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...45   Επόμενο >