Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Συνέδρια & Ημερίδες

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα: ''Εκπαίδευση σε θέματα Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Θεωρία και Πράξη'' στην Ελληνοαμερικανική Ένωση (13/3/2024)

    Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Athens Comics Library, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: ''Εκπαίδευση σε θέματα Ειρήνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Θεωρία και Πράξη'' .

    Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και ώρα 15.00-18.30, στο Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα) κεντρική ομιλήτρια θα είναι
    η Δρ. Maria Hantzopoulos, Αν. Καθηγήτρια Παιδαγωγικών στο Vassar College.

    Η ημερίδα που περιλαμβάνει ανοιχτή συζήτηση και διαδραστικό εργαστήρι, απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, πολιτισμικούς διαμεσολαβητές, στελέχη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ΜΚΟ και εργαζόμενους σε ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.
    Είσοδος ελεύθερη.

    08 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα με τίτλο: ''Νάπολη, κέντρο ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στη Νότια Ιταλία'', Νάπολη (8/3/2024)

    Η εκδήλωση που διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Γλώσσας, Μετάφρασης και Μελέτης των Σχέσεων μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής Γλώσσας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ιταλία και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος, Νίκο Α, Κούκη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024.

    Η Ημερίδα στη Νάπολη στοχεύει στην υπογράμμιση της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην Ιταλία διαχρονικά και στις γόνιμες επιδράσεις που η γλώσσα μας άσκησε πάνω στην Ιταλική και σε άλλες γλώσσες και διαλέκτους που διαβιούν στην περιοχή. Οι ομιλητές, ιταλιστές και ελληνιστές, ιστορικοί της γλώσσας και διαλεκτολόγοι, θα αναφερθούν στις ελληνικές λέξεις που απαντούν στη ναπολετάνικη ποικιλία, αλλά και στη διδασκαλία της Ελλ. στο FedericoII διαχρονικά.

    Θα αναφερθούν επίσης στη γλώσσα και τον πολιτισμό των ελληνόφωνων της Νότιας Ιταλίας, ενώ θα παρουσιαστούν δύο λογοτέχνες, ένας Έλληνας συγγραφέας και ένας Ιταλός ποιητής που εμπνέεται από την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει η παρουσίαση του έργου του διηγηματογράφου Δημοσθένη Παπαμάρκου, το οποίο φέρει έντονη επίδραση από την αρβανίτικη. Θα παραστεί ο συγγραφέας.

    Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν μαθητές από Κλασικά Λύκεια από τη Νότια Ιταλία, με απαγγελίες ελληνικών ποιημάτων.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    17ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (ICAL17): Νέες τάσεις στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών (11-13/10/24)

    Η Ελληνική Εταιρία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας ανακοινώνει το 17ο Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας (ICAL17), με θέμα «Νέες τάσεις στη διδασκαλία και εκμάθηση γλωσσών» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Οκτωβρίου 2024 στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί και η Συνάντηση Νέων Ευρωπαίων Ερευνητών της AILA (Junior Researchers Meeting AILA-Europe), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου 2024.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιστημονική συνάντηση με θέμα το έργο του κριτικού λογοτεχνίας Γιώργου Αράγη: ''Ο κριτικός οφείλει να δείχνει τα χαρτιά του'', Ιωάννινα (5/4/2024))

    Το Τμήμα Φιλολογίας και η Κεντρική Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Παν/μίου Ιωαννίνων, υπό την αιγίδα Περιφέρειας Ηπείρου και της Κοσμητείας Φιλοσοφικής Σχολής, διοργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα το έργο του κριτικού λογοτεχνίας Γιώργου Αράγη: ''Ο κριτικός οφείλει να δείχνει τα χαρτιά του''.

    Η επιστημονική συνάντηση- ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 και
    ώρα 9.30 -18.00, στο Αμφιθέατρο Κεντρικής Βιβλιοθήκης Παν/μίου Ιωαννίνων.

    Ο Γιώργος Αράγης γεννήθηκε το 1936 στο Μεγάλο Περιστέρι των Ιωαννίνων.
    Σπούδασε Ιατρική και σκηνοθεσία κινηματογράφου στην Αθήνα. Όντας φοιτητής
    χρημάτισε μέλος της εκδοτικής ομάδας (1962-1967) στο λογοτεχνικό περιοδικό
    Ενδοχώρα, στα Ιωάννινα. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά, όπως Δοκιμασία, Αντί,
    Διαβάζω, Εκηβόλος, ΗΛέξη, Γράμματα και Τέχνες, Νέα Εστία ,Παρατηρητής, Εντευκτήριο,
    Φιλόλογος, Ποίηση, «Κ», Μανδραγόρας και εφημερίδες όπως Η Καθημερινή, Το Βήμα,
    Ελευθεροτυπία,Αυγή,ΗπειρωτικόςΑγών και είναι ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

    Η προσφορά του στα γράμματά μας, αδιάλειπτη έως και σήμερα, συμπληρώνεται
    από τη σημαντική δωρεά του πλούσιου προσωπικού του αρχείου στην Κεντρική
    Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Με την ημερίδα αυτή στοχεύουμε στην
    προβολή του αρχείου προς όφελος όλων των ερευνητών και μελετητών.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για εισήγηση για το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα : ''Επιστήμες της Αγωγής: παρελθόν, παρόν, μέλλον'' Παν/μιο Ιωαννίνων (24,25/5/2024)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του- διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο στον χώρο του Πανεπιστημίου, με θέμα «Επιστήμες της Αγωγής: παρελθόν, παρόν, μέλλον» , στις 24 & 25 Μαΐου 2024.

    Βασική στόχευση του Συμποσίου είναι: α) η ανταλλαγή εμπειριών, ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος, μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τις σύγχρονες προκλήσεις, β) η δημοσιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών θέσεων και ερευνητικών δεδομένων με απώτερο στόχο τη συνδιαμόρφωση προτάσεων για μια σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, γ) η προβολή και η διάχυση ‘καλών’ πρακτικών που υιοθετούν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και δ) η δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του σχολείου.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων για το Διεθνές Συνέδριο: Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία (14-15/11/24)

    Το ερευνητικό έργο LACRIMALit (Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών/ Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Κλασικές Σπουδές" του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα "Διαπροσωπικές σχέσεις σε κρίση στην ελληνορωμαϊκή γραμματεία". Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο Κρήτης, στις 14-15 Νοεμβρίου 2024.

    Η παρούσα πρόσκληση για υποβολή περιλήψεων απευθύνεται σε μεταπτυχιακούς/ές φοιτητές/τριες, υποψήφιους/ες διδάκτορες/ισσες και νέους/ες ερευνητές/τριες που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την έρευνά τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τα μέλη του έργου LACRIMALit, καθώς και με έμπειρους/ες ερευνητές/τριες που επίσης θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα.

    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων: 30 Απριλίου 2024

    Για περισσότερες πληροφορίες και το κείμενο της πρόσκλησης, βλ. συνημμένο. Στην περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την οργανωτική επιτροπή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: .

    05 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς από το ΚΕΓ και τη συγγραφική ομάδα της Πολύτροπης Γλώσσας: Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας (11/3/24)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και η συγγραφική ομάδα της «Πολύτροπης Γλώσσας» διοργανώνουν μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων για τη «Διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας αξιοποιώντας υλικό της Πολύτροπης Γλώσσας».

    Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024, από 18:00 έως 20:00 διαδικτυακά μέσω Webex δια του συνδέσμου: https://greek-language.webex.com/meet/centre

    Για το εργαστήριο θα αξιοποιηθεί υλικό – κείμενα και δραστηριότητες – από την καινούργια ενότητα της Πολύτροπης Γλώσσας «Γλώσσα και Οικολογία».

    Εισηγητές – Συντονιστές του εργαστηρίου:

    Πανταζής Μητελούδης, φιλόλογος, Διευθυντής ΓΕ.Λ. Αξιού.
    Ελένη Παπαδοπούλου, φιλόλογος, Διευθύντρια 3ο Γ/σίου Λ.Τ. Μενεμένης.

    Όσοι φιλόλογοι των Γυμνασίων, ΓΕ.Λ. και ΕΠΑΛ επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, χρησιμοποιώντας τη σχετική φόρμα https://forms.gle/Au2zZFYRuAjXB6A88

    Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις.

    * Η «Πολύτροπη Γλώσσα», ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο λύκειο και στο γυμνάσιο, είναι αναρτημένη στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα, έχει την έγκριση του Ι.Ε.Π. και προτείνεται ως υποστηρικτικό υλικό για τη διδασκαλία της γλώσσας στο λύκειο από το Ι.Ε.Π. και το Υπουργείο Παιδείας.

    04 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ανακοίνωση αναβολής του Συνεδρίου παρουσίασης του έργου νέων ερευνητών στις κλασικές και νεοελληνικές σπουδές στο Παν/μιο Masaryk Brno

    Το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Masaryk, Brno (Τσεχία) ανακοινώνει ότι αναβάλλεται η διοργάνωση συνεδρίου του για νέους ερευνητές στις 22-24 Νοεμβρίου 2024. Το συνέδριο θα διεξαχθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2025. Θα ακολουθήσει συγκεκριμένη ανακοίνωση και πρόσκληση συμμετοχής.

    01 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο : ''Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος'' Αγρίνιο (20-21/9/2024)

    ο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Αγρινίου διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για τον Κωνσταντίνο Χατζόπουλο με θέμα: ''Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, ο πολύτροπος'' και προγραμματίζεται να διεξαχθεί στις 20-21 Σεπτεμβρίου 2024 στο Αγρίνιο.

    Προσκαλούνται ερευνητές και μελετητές να συμμετάσχουν με προφορικές εισηγήσεις διάρκειας 20 ́. Οι προτάσεις των ανακοινώσεων δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 300 λέξεις και θα κριθούν από την Επιστημονική Επιτροπή. Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από σύντομο βιογραφικό σημείωμα (μέχρι 150 λέξεις).

    Για την αποστολή των προτάσεων παρακαλούμε να χρησιμοποιηθούν οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις: και .
    Ως καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 15η Μαΐου 2024.

    27 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα: ''Μετανάστευση και εκπαίδευση: Πολιτικές και πρακτικές σε μια περίοδο αστάθειας'' Θεσσαλονίκη (2/3/2024)

    Η ημερίδα διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (Έδρα UNESCO και Τμήμα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης), το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Εργαστήριο Κοινωνιολογίας και Εκπαίδευσης) του Πανεπιστημίου Πατρών, την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και την Έδρα UNESCO του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024, στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ (Αμφιθέατρο ΙΙ), 3ης Σεπτεμβρίου – Πανεπιστημιούπολη, στην Θεσσαλονίκη.

    Η ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε επαγγελματίες οι οποίοι εργάζονται σε πολλαπλά πεδία εφαρμογής της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης, όπως οργανισμοί, εταιρείες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κρατική και τοπική αυτοδιοίκηση.

    Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη, θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής σε όσους συμμετέχοντες παρευρεθούν με φυσική παρουσία, ενώ θα μεταδίδεται και ζωντανά μέσω διαδικτύου.

    27 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...204   Επόμενο >