Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

3,261 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς εκπαιδευτικούς - Αποσπάσεις 2020-2021

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠαιΘ), καλεί προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2020–2021 εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στα υπό εκπόνηση εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά του προγράμματα.

  Ειδικότερα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ενδιαφέρεται να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Κλασικούς φιλολόγους, με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

  2. Γλωσσολόγους, με ειδίκευση στην υπολογιστική γλωσσολογία, την ιστορική γλωσσολογία, την ηλεκτρονική λεξικογραφία και τη διαμόρφωση σωμάτων κειμένων.

  3. Φιλολόγους με εμπειρία ή κατάρτιση στην εκπόνηση ή λειτουργία προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης ή ασύγχρονης) στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Για τις ανωτέρω περιπτώσεις επιθυμητό προσόν είναι η κατοχή πιστοποιητικού Β' επιπέδου ΤΠΕ.

  Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση προς απόσπαση, δεδομένου ότι επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια του φορέα να προτείνει (και του ΥΠαιΘ να αποφασίσει) για τον αριθμό και τις ειδικότητες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ανάλογα με τις ανάγκες.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των προς απόσπαση εκπαιδευτικών δεν κατατίθενται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αλλά υποβάλλονται με τη συνήθη κάθε χρόνο διαδικασία, μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τις αποσπάσεις σε φορείς του ΥΠαιΘ.

  Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλατεία Σκρα, 55132, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313331500, fax: 2313331502, e-mail: ) και να απευθύνονται στον κ. Γεώργιο Βλάχο [ώρες επικοινωνίας: 13:00 – 14:30].

  01 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Δελτίο Τύπου: Νέα και Ανανεωμένη Εκδοχή της "Πολύτροπης Γλώσσας"

  Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα», ο γνωστός μηχανισμός διαρκούς ανανέωσης και εμπλουτισμού των τόσο πετυχημένων εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση» που παρέχει στην εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένους ψηφιακούς και πολυμεσικούς πόρους για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, δίνει τώρα στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της πολλαπλά αναμορφωμένη, τεχνικά εξελιγμένη και δραστικά εμπλουτισμένη με νέα υλικά. Η Πολύτροπη Γλώσσα, που είναι ό,τι πιο χρήσιμο την εποχή αυτή που, λόγω συνθηκών, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί υποχρεωτική λύση, είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλο τον φιλολογικό κόσμο διά της «Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://politropi.greek-language.gr), και τούτο διότι διαλέγεται θαυμάσια με τις «Ψηφίδες» του ΚΕΓ.

  Η γνωστή Ομάδα δέκα φιλολόγων-συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή Χρήστου Τσολάκη πρωτοκυκλοφόρησε την Πολύτροπη Γλώσσα το 2016 και έκτοτε δεν έπαψε να σχεδιάζει και να αναρτά όχι μόνον ελεύθερα υλικά για σύνθεση και παραγωγή μαθημάτων, αλλά και σειρές έτοιμων ψηφιακών μαθημάτων, εφοδιασμένων με συμπληρωματικό υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία στο λύκειο, ειδικά για τη Γ΄ τάξη.

  Το υλικό διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά τάξεις, έχει δυναμική μορφή: στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και δίνει στον εκπαιδευτικό την ελευθερία να δημιουργήσει το δικό του “διδακτικό εγχειρίδιο” ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του. Επιπλέον, περιλαμβάνει προτεινόμενα κείμενα και συνοδευτικές ασκήσεις κατάλληλα για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο.

  Υλικά και μαθήματα παρακολουθούν τα Προγράμματα Σπουδών για το Λύκειο, είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΠΘ και προτείνονται από αυτό, ως υποστηρικτικό υλικό, στις επίσημες Οδηγίες του για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  Με την αναμόρφωση, ο ιστότοπος έγινε πολύ απλούστερος, κομψότερος και φιλικότερος. Κυρίως κάθε κείμενο με τις συνοδευτικές του ασκήσεις απέκτησε «αυτονομία» τόσο στην αναζήτηση μέσα στα Περιεχόμενα του ιστοτόπου, όσο και στην καταχώρισή του σε μορφή pdf που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. Προστέθηκαν εσωτερικοί σύνδεσμοι με επιπλέον «ετικέτες» και λέξεις-κλειδιά για την αναζήτηση και τον εντοπισμό υλικού. Με τις λέξεις-κλειδιά εντοπίζει ο χρήστης κείμενα κατά θεματική, ή κειμενικό είδος, όπως γελοιογραφίες, βίντεο, λογοτεχνικά έργα, καθώς επίσης θεατρικά ή κινηματογραφικά εργαστήρια και project. Στον ειδικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ είναι καλοδεχούμενες εξωτερικές διδακτικές προτάσεις ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

  01 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Αναστολή δράσεων του Συλλόγου "Φιλόλογος"

  Ακολουθώντας την πολιτική «Μένουμε σπίτι», το Δ.Σ. του Συλλόγου «Φιλόλογος» αποφάσισε να αναστείλει επ' αόριστον όλες τις δράσεις του.

  27 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  «Covid-19» Αναβολή εξετάσεων Μαΐου 2020

  Η παγκόσμια κατάσταση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και της ραγδαίας μετάδοσής του και στην Ελλάδα, επιβάλλουν την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό του αρχικού προγραμματισμού μας και μετάθεση των εξετάσεων του Μαΐου 2020 για το φθινόπωρο του 2020. Προτεραιότητά μας είναι η υγεία και η ασφάλεια των υποψηφίων, των εμπλεκομένων στις εξετάσεις και του προσωπικού μας.

  Σχετικά με τις εγγραφές:

  Όσοι/Όσες έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν καταβάλει εξέταστρα, η αίτηση τους θα μεταφερθεί αυτόματα για τη νέα εξεταστική που θα οριστεί σε αντικατάσταση αυτής που αναβλήθηκε.
  Όσοι/Όσες έχουν υποβάλει αίτηση, αλλά δεν έχουν καταβάλει εξέταστρα, μπορούν να περιμένουν τη νέα περίοδο εγγραφών για τη νέα εξεταστική.
  Όσοι/Όσες δεν έχουν υποβάλει αίτηση, θα περιμένουν τη νέα περίοδο εγγραφών. Η νέα περίοδος εγγραφών καθώς και η νέα εξεταστική, θα ανακοινωθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της πιστοποίησης.
  Οι υποψήφιοι μπορούν να επικοινωνούν με τα εξεταστικά τους κέντρα για ενημέρωση, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά με το τμήμα πιστοποίησης της ελληνομάθειας, .

  26 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Ανακοίνωση διεξαγωγής Διεθνούς Συνεδρίου στη Ρώμη: Ο Ιταλικός Φιλελευθερισμος και η Ελληνική Επανάσταση του 1821 (9-11/11/21)

  Η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Τμήμα Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών), Παν/μιο Ρώμης Sapienza διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Ο Ιταλικός Φιλελευθερισμος και η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 9-11 Νοεµβρίου 2021 στο Πανεπιστήµιο Ρώµης Sapienza. Το Συνέδριο διοργανώνεται υπό την Αιγίδα του Ιδρύματος ROMA SAPIENZA, με τη συνεργασία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 1821-2021.

  19 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών

  Νέα έκδοση του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη)τ ου Α.Π.Θ.
  Massimo Peri, Εις, δύο τρεις: ο δε δη τέταρτος πού; Έρευνα για τον λογοτεχνικό τόπο της καλλονής

  19 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

  Διάλεξη στο Παν/μιο Αθηνών: Apotropaic Amulets in Late Antiquity and Early Byzantium (9/3/20)

  Στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus, διοργανώνεται διάλεξη του καθηγητή κυρίου Juraj Franek (Masaryk University, Brno, Τσεχία) με θέμα: Apotropaic Amulets in Late Antiquity and Early Byzantium. Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, ώρα 13.30΄, στην Αίθουσα 430 (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών).

  06 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Σειρά διαλέξεων στο Παν/μιο Ιωαννίνων για την ποίηση και τη λογοτεχνία (9-10/3/20)

  Το Εργαστήριο Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι Εκδόσεις Gutenberg διοργανώνουν σειρά διαλέξεων του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Δημήτρη Δημηρούλη.

  06 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Colloquium του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (10/3/20)

  Ο διευθυντής του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου και του Εργαστηρίου Συντήρησης Χειρογράφων του ΜΙΕΤ, Αγαμέμνων Τσελίκας, θα μιλήσει την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2020, ώρα 19:00
  με θέμα: Παλαιογραφία και κειμενολογία, δύο αδελφές επιστήμες. Προκλήσεις και προοπτικές. Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπουδαστήριο Μ.Ν.Ε.Σ., αίθουσα 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).

  05 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Διαγωνισμός της EFNIL για την Καλύτερη Μεταπτυχιακή Εργασία

  Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εθνικών Φορέων για τη Γλώσσα (EFNIL / European Federation of National Institutions for Language) καλεί φοιτητές και φοιτήτριες να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την ανάδειξη των καλύτερων μεταπτυχιακών εργασιών στην Ευρώπη στα πεδία της γλωσσικής χρήσης, των γλωσσικών πολιτικών και της πολυγλωσσίας.
  Δείτε αναλυτικά την πρόσκληση που επισυνάπτεται (στα ελληνικά) ή/και επισκεφτείτε την αρχική σελίδα αναφοράς της EFNIL http://efnil.org/master-thesis-award

  05 Mar 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2 3 4 5 ...327   Next >