ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφία 

Άπαντα Εμμανουήλ Κριαρά 

 

Εισαγωγικό Σημείωμα Εμμανουήλ Κριαρά

Θεσσαλονίκη 17.2.2012

Αρχές του 2010 δέχτηκα μετά χαράς την πρόταση του κ. Ι. Ν. Καζάζη, Προέδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, για την ψηφιοποίηση των Απάντων μου. Το εγχείρημα ήταν φιλόδοξο, λόγω του πλήθους των έργων μου, των κρίσεων πάνω στο έργο μου, καθώς και των ευρετηρίων που τα συνόδευαν. Μια ολιγομελής ομάδα εργασίας απαρτιζόμενη από τους ερευνητές Ράνια Βοσκάκη (συντονισμός και εποπτεία), Χρήστο Άνδρα (υποστήριξη ηλεκτρονικής υλοποίησης), Αθανασία Μαργώνη (καταχώριση ευρετηρίων) και Κατερίνα Πλασταρά (καταχώριση ευρετηρίων) εργάστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, υπό την επιστημονική επίβλεψη του κ. Ι. Ν. Καζάζη.

Όλο αυτό το διάστημα επέτρεψα την πλήρη πρόσβαση στο Αρχείο μου, προκειμένου να καταγραφεί, να ψηφιοποιηθεί και να ταξινομηθεί ηλεκτρονικά στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα. Στάθηκα αρωγός στην προσπάθεια αυτή, συμβουλεύοντας και καθοδηγώντας αφειδώλευτα την ερευνητική ομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Είμαι ευτυχής γιατί ψηφιοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, ευρετηριακοί όροι τους οποίους κατάρτισα ο ίδιος για το σύνολο του έργου μου, αλλά και για έργα του Ψυχάρη. Κατ’ αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στον εξειδικευμένο μελετητή, αλλά και στον απλό αναγνώστη να έχει άμεση πρόσβαση στο έργο μου.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο θεωρώ ότι καλύπτει αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο του επιστημονικού μου έργου, πλαισιωμένο από αντιπροσωπευτικό οπτικοακουστικό υλικό. Ευελπιστώ ότι σταδιακά θα ολοκληρωθεί, εφόσον αυτό επιτραπεί από τους εκδοτικούς οίκους. Για το λόγο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τους συγγραφείς και τους εκδότες που επέτρεψαν την πλήρη ανάρτησή του.


Εμμανουήλ Κριαράς
Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μάϊ 2012, 16:29