ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Ενημέρωση 

Ταυτότητα 

 

Πύλη για την Ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση

H «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» είναι διαδικτυακό περιβάλλον που σχεδιάστηκε για λογαριασμό του ΥΠΕΠΘ με προδιαγραφές εθνικής Πύλης για την ελληνική γλώσσα και υλοποιήθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (2004-2006).

Απευθύνεται σε ερευνητές, φοιτητές, διδάσκοντες, μαθητές και γενικότερα σε όλους/ες όσοι/ες ενδιαφέρονται για την ελληνική γλώσσα, εντός και εκτός Ελλάδας. Επιχειρεί να καλύψει την ελληνική γλώσσα στη διαχρονία της -αρχαία ελληνική, μεσαιωνική ελληνική, νέα ελληνική- αλλά και στη συγχρονική της διάσταση.

Παρέχει μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και για κάθε μορφή άτυπης διδασκαλίας της ελληνικής στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό.

Στόχοι

Επιδίωξή μας είναι η Πύλη να αποτελέσει χρήσιμο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό περιβάλλον για:

  • την υποστήριξη και διάδοση της ελληνικής στην ψηφιακή εποχή,
  • τη διδασκαλία της ελληνικής ως μητρικής και ως δεύτερης / ξένης γλώσσας,
  • την υποστήριξη της έρευνας,
  • τη λειτουργική ένταξη και γόνιμη αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση,
  • την ενημέρωση σχετικά με τρέχουσες εξελίξεις και γεγονότα που έχουν ως αντικείμενό τους ζητήματα σχετικά με την ελληνική γλώσσα, την ελληνική λογοτεχνία και τη διδασκαλία τους, αλλά και ζητήματα εκπαιδευτικής φύσης.

Στην Πύλη έχει ενσωματωθεί το πλούσιο υλικό του Ηλεκτρονικού Κόμβου (www.komvos.edu.gr), αναμορφωμένο και εμπλουτισμένο.

Η Πύλη αποτελεί ένα έργο σε συνεχή εξέλιξη που τροφοδοτείται και θα τροφοδοτείται από την ερευνητική εργασία όλων των τμημάτων του ΚΕΓ.

Στοιχεία του έργου: «Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση»

Η υλοποίηση του έργου ξεκίνησε το Νοέμβριο 2003 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2007.

Το Έργο χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ, σε ποσοστό 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από Εθνικούς Πόρους.

Ακολουθεί βίντεο από την τηλεοπτική εκπομπή του ΤV100, "Στη γη της Μακεδονίας", με θέμα τις ερευνητικές δραστηριότητες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2013. Το οπτικοακουστικό αυτό υλικό παραχωρήθηκε από το προσωπικό αρχείο του δημοσιογράφου κ. Στέλιου Λουκά, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Το Δ.Σ. του ΚΕΓ

Πρόεδρος

Ι.Ν.Καζάζης

Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ.

Aναπληρωτής Πρόεδρος

Δ. Κουτσογιάννης

Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ.

Mέλη

Α. Ρεγκάκος

Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ., με αναπληρωτή τον Α. Μαυρουδή, Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ.

Α. Κόικα

Γενική Δ/ντρια ΓΓΑΕ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, με αναπληρώτρια την Β. Ζώτου, Αναπληρ. Δ/ντρια ΓΓΑΕ

Γ. Γιαννάκης

Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, Α.Π.Θ., εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΤ, με αναπληρωτή τον Α. Βαγενά, Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.

Κ. Κοτταρίδη

Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εκπρόσωπο του Υ.ΠΑΙ.Θ., με αναπληρώτρια την Ε. Ψυχογιού, ΠΕ02, Σχολική Σύμβουλο, Προϊσταμένη Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Β/θμιας.

Προσωπικό υλοποίησης του έργου

Υπεύθυνος του έργου είναι ο Δημήτρης Κουτσογιάννης. Στην ανάπτυξη του έργου συμμετείχαν πάνω από 100 ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, τεχνικοί υπολογιστών και προσωπικό διοικητικής στήριξης.

Επικοινωνία

Διευκρινίσεις και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Πύλης μπορείτε να βρείτε εδώ.

Υπεύθυνος του έργου

Κουτσογιάννης Δημήτρης

Αναπληρωτής Καθηγητής Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας Α.Π.Θ.

Επιστημονικοί υπεύθυνοι δράσεων

Συντονιστές δράσεων

Επιστημονικοί συνεργάτες

Ομάδα υλοποίησης υποδομών και εφαρμογών

Διοίκηση έργου

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Μάρ 2015, 14:59
Βρίσκεστε εδώ: Ενημέρωση :: Ταυτότητα