Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ενημέρωση

 • Εξετάσεις Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2017 - Έναρξη εγγραφών

  Οι εγγραφές για τις εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για επαγγελματικούς σκοπούς, Οκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθούν από 4 ως 24 Σεπτεμβρίου 2017.

 • Αιτήσεις Συμμετοχής στις Διαδρομές ως 29 Σεπτεμβρίου 2017

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

  Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 και διαρκούν 10 μήνες.

  Δίνεται η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes

  Το πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:
  1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
  2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
  3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά
  4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
  5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
  6. Όψεις της γλώσσας
  7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
  8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
  Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος στη ή/και ενδιαφερόμενος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Το πρόγραμμα παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανήκει στα συνεκτιμώμενα προσόντα για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016).
  Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών www.greek-language.gr/routes

  Στοιχεία επικοινωνίας:
  Συντονίστρια του Προγράμματος Διαδρομές: δρ Ράνια Βοσκάκη
  Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
  Τηλ: 2310 488 782 & 2310 805 507
  (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

 • ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2017-2018

  Μια πανοραμική θέα των ψηφιακών πόρων για την Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, που ετοίμασε το ΚΕΓ, κατ’ εντολήν του Υπουργείου Παιδείας, με ευρωπαϊκά προγράμματα και προπάντων δια του πρώτου ΕΣΠΑ, προσφέρουν οι ένθετοι ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. Αναφέρονται σε όλο το φάσμα των σχολικών μαθημάτων: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, Μεσαιωνική Γλώσσα και Γραμματεία, Νέα Ελληνική Γλώσσα (διδασκόμενη τόσο ως Μητρική όσο και ως Β/Ξένη Γλώσσα), Νεοελληνική Λογοτεχνία. Συνεργάστηκαν εκατοντάδες ειδικοί και καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Τα πλούσια και αξιόπιστα περιεχόμενα χαρακτηρίζονται από καινοτόμο παιδαγωγική πνοή. Εγγύηση αποτελεί η μεγάλη επισκεψιμότητα της ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ (με 450.000 μοναδικούς επισκέπτες τον μήνα), όπου στεγάζονται οι Ψηφιακοί Πόροι του ΚΕΓ.

  Για διευκόλυνση του καθηγητή, εκπονήθηκε το ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ αυτό, όπου παρουσιάζεται το μέρος εκείνο των περιεχομένων των ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ που σχετίζεται αμεσότερα με τα σχολικά μαθήματα, έτσι ώστε τα σχετικά «πακέτα» του να ευρίσκονται αμέσως κατά σχολική βαθμίδα, τάξη και μάθημα. Έτσι εύκολα εντοπίζει κανείς τους ηλεκτρονικούς πόρους που έχουν εκπονηθεί για το μάθημα, λ.χ., της Ελένης του Ευριπίδη που συμβαίνει να διδάσκει. Ή το εντελώς πρόσφατο νέο –πολυμεσικό-- υλικό για την Έκθεση- Έκφραση Λυκείου που εκπόνησε η Ομάδα Τσολάκη.

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Μουσικοθεατρική παράσταση: "Ερωτό-κυκλοι" τρείς ομόκεντροι κύκλοι - Ερωτόκριτος - Φυλακισμένο σ' αγαπώ - τραγούδια κάτω Ιταλίας (1/10/17)

  Η Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας και ο Μουσικοσυνθέτης Λευτέρης Αερόπουλος παρουσιάζουν, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης ( Λευκός Πύργος) την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 στις 8.30 μμ, τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ερωτό-κυκλοι" τρείς ομόκεντροι κύκλοι - Ερωτόκριτος - Φυλακισμένο σ' αγαπώ - τραγούδια κάτω Ιταλίας.

  Η παράσταση είναι ενταγμένη στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας

  Είσοδος Ελεύθερη.

  22 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Πόλεις και Λογοτεχνία: H Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα (29/9/17)

  Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) (22-24 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Πόλ(ε)ις», και οργανώνει στο κεντρικό κτήριο στην Πλάκα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πόλεις και Λογοτεχνία: H Αθήνα του Μένη Κουμανταρέα» (ώρες 10:00-11:30 και 17:00-18:30 για σχολικές ομάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για ενήλικο κοινό αντίστοιχα). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με αποσπάσματα έργων του Μένη Κουμανταρέα, συγγραφέα που μεγάλο μέρος του έργου του αναφέρεται στην πόλη της Αθήνας, αλλά και με έργα άλλων σημαντικών νεοελλήνων λογοτεχνών, που αναφέρονται στις γειτονιές και τους κατοίκους της πόλης.

  21 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (1-3/12/17)

  Το 2o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς - 2017 (2nd Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-EuroMed 2017), θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 1-3 Δεκεμβρίου 2017, στο Παραλιακό Συγκρότημα "Παπαστράτου" του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης».

  21 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Ημερίδα: Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών (18/10/17)

  Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί η ημερίδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Γλωσσικών Πόρων (European Language Resource Coordination – ELRC) με τίτλο «Συνδέοντας την Ευρώπη χωρίς γλωσσικούς φραγμούς: η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό τοπίο ψηφιακών υπηρεσιών». Η ημερίδα θα γίνει στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).

  20 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Επιστημονικό Συμπόσιο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα (13-14/10/17)

  Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
  διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο: Περιπέτειες του ιδιωτικού στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής,
  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1).

  19 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (22-23/9/2017)

  Εμπνεόμενο από τις «ΠΟΛ(ε)ΙΣ», που αποτελεί το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης οργανώνει δύο δράσεις με γενικό τίτλο «Δρώντα μνημεία: το μουσείο "ερμηνεύει" την πόλη».

  α) Περιοδική έκθεση με το έργο «Α-ΠΟΛ(ε)ΙΣ» της εικαστικού Άννης Καλτσίδου,

  β) Θεατρικό δρώμενο με τίτλο Δρώντα μνημεία: το μουσείο "ερμηνεύει" την πόλη, σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

  19 Σεπ 2017 | Σχόλια 0

 • Εκπαιδευτικά Προγράμματα από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

  Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα υλοποιεί από το 1985 εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία στηρίζονται στη βασική αντίληψη ότι το μουσείο αποτελεί έναν χώρο, όπου ο πολιτισμός όχι μόνο προβάλλεται, αλλά και συν-δημιουργείται.

  Εκπαιδευτικοί και μαθητές συν-διδάσκουν και συν-διδάσκονται. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα και τις ιστορικές πηγές, γνωρίζουν τους χώρους και τη λειτουργία του μουσείου μέσα από ομαδικά και ατομικά παιχνίδια.

  19 Σεπ 2017 | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ.

  Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 65 χρόνων από την ίδρυση της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», παρουσιάζεται στο Τελλόγλειο μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2017 η πολύ σπουδαία και ενδιαφέρουσα συλλογή της. Μια συλλογή με έντονο ιδεολογικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον με έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, τα οποία ανήκουν σε σπουδαίους καλλιτέχνες, παλαιότερους και νεότερους.

  Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου 2018 θα παρουσιαστεί η έκθεση «Πάρις και Μερόπη Πρέκα». Στην έκθεση-αφιέρωμα στον Πάρι Πρέκα παρουσιάζονται περισσότερα από 70 ζωγραφικά έργα και γλυπτά -πολλά εκ των οποίων εμπνευσμένα από την Κλασική Αρχαιότητα- που αναπτύσσονται σε θεματικές ενότητες (Άλογα, οι ήρωες του Ριάτσε, οι Βίοι Παράλληλοι, Ίκαροι, τάνκερς, κτλ). Παράλληλα, σε μια δεύτερη έκθεση, παρουσιάζονται δημιουργίες της συντρόφου του, ζωγράφου Μερόπης Πρέκα, η οποία μαγεμένη από τα χρωματιστά-φυσητά γυαλιά επιδόθηκε στην τέχνη της υαλογραφίας-βιτρό. Η ανανεωτική δύναμη της φύσης και το περιστέρι ως προαιώνιο σύμβολο του έρωτα και της ελευθερίας κατέχουν εξέχουσα θέση στο έργο της.

  Όπως συνέβη και με προηγούμενες εκθέσεις του Τελλογλείου έτσι και οι συγκεκριμένες συνοδεύονται από ανάλογο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται, διαμορφώνεται και υλοποιείται με βάση τα εκθέματα της έκθεσης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αποτελούνται από περιηγήσεις στις εκθέσεις, καθώς και εικαστικές εφαρμογές με τις σχετικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο γνώσεών τους. Απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - από το νηπιαγωγείο μέχρι την τρίτη λυκείου - με τις σχετικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο γνώσεών τους.

  Τα παιδιά, από το δημοτικό μέχρι το λύκειο από την πρώτη έκθεση θα γνωρίσουν την έννοια του συλλέκτη και της συλλογής και θα αντιληφθούν τη σημασία της σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Θα αναφερθούν σε γνωστά είδη συλλογών και πιθανόν θα φανταστούν τους εαυτούς τους μικρούς μελλοντικούς συλλέκτες. Παράλληλα θα γνωρίσουν σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες παλαιότερους και νεότερους.

  19 Σεπ 2017 | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY: Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση (10-11/10/17)

  Στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2017, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργανώνει και φιλοξενεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο και Εργαστήριο SYNERGY με θέμα «Από τον σχολικό αποκλεισμό στη Συνεκπαίδευση». Το SYNERGY είναι ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών για την υποστήριξη παιδιών με προβλήματα συμπεριφοράς στην τάξη, το οποίο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό AT Autism της Μεγάλης Βρετανίας, τον Οργανισμό Inspire της Μάλτας και το Πανεπιστήμιο Bond της Αυστραλίας.

  19 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Τελετή λήξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών (23/9/17)

  Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη φιλοξενεί την τελετή λήξης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 μ.μ. Στην καταληκτήρια εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, συμμετέχουν οι ποιητές: Βερονίκη Δαλακούρα, Πέτρα Κόλμανσιτς (Σλοβενία), Αντώνης Μακρυδημήτρης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπλάνας, Μάριο Μποχόρκες (Μεξικό), Μικαέλ Οσάν (Γαλλία), Τίτος Πατρίκιος, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου (Κύπρος), Τατιάνα Σερμπινά (Ρωσία), Γιόζεφ Στράκα (Τσεχία), Αλίσια Ε. Στόλλινς (ΗΠΑ), Βένο Τάουφερ (Σλοβενία), Ντίνου Φλαμάντ (Ρουμανία), Γιώργος Χουλιάρας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Βαγγέλης Χρόνης.

  19 Σεπ 2017 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...672   Επόμενο >