Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Μάϊ 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση (25/5/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση». Βασικός στόχος: Πώς με την κατάλληλη διδακτική διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί το μαθητικό κοινό να "ανακαλύψει" και να κατανοήσει ζητήματα που αφορούν τη γλωσσική ποικιλία.

    Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τέσσερις φάσεις ως εξής (συντονιστής: Θανάσης Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.):

    1η φάση: παρουσίαση: «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση» (Άννα Ιορδανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών),

    2η φάση: παρουσίαση: «Του διεθνούς ή του διεθνή: διδάσκοντας τη γλωσσική ποικιλία μέσα από διαφορετικά κειμενικά είδη» (Μαρία Καμηλάκη, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου),

    3η φάση: παρουσίαση: «Θεωρούνταν/εθεωρείτο/θεωρούταν: γλωσσική ποικιλία και επίσημο/ανεπίσημο ύφος ή σωστό/λάθος;» (Κατερίνα Αλεξανδρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.),

    4η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου.

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Διαβάζουμε βιβλία μοιραζόμαστε ιδέες στην Παιδική και Εφηβική γωνιά της ΔΕΘ (16-19/5/2024)

    Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις, δράσεις και εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ.

    Έτσι και φέτος, γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια της, η ΔΕΒΘ δημιούργησε τον πιο ζωντανό, πολύχρωμο, πολύβουο χώρο της Παιδικής και Εφηβικής Γωνιάς, που περιμένει μικρούς και μεγάλους, πάντα με ελεύθερη είσοδο!

    Έλληνες συγγραφείς, εικονογράφοι, εμψυχωτές, καλλιτέχνες δίνουν το παρών στη Γωνιά, πάντα με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους εφήβους. Μικροί και μεγάλοι έρχονται σε επαφή με τις καινούργιες και τις παλιότερες εκδόσεις, συμμετέχουν σε δρώμενα για κάθε ηλικία και κάθε γούστο, ανταλλάσσουν απόψεις και μοιράζονται εντυπώσεις.

    Φέτος επίσης στο πλαίσιο της τιμώμενης Σάρτζα θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά και στην Αθήνα, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη, δράσεις και εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και εργαστήρια για παιδιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Δήμο Αθηναίων.

    Εκδηλώσεις ανοιχτές σε μικρούς και μεγάλους.

    23 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Workshop θέμα: ''Πλούταρχος και Ξενοφών. Θεματικές συγγένειες και διακειμενικές σχέσεις'', Ρέθυμνο, Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ''Ξενία'' (23-24/5/2024)

    Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, και το Ελληνικό ϊδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, συνδιοργανώνουν Διεθνές Workshop με θέμα: ''Πλούταρχος και Ξενοφών. Θεματικές συγγένειες και διακειμενικές σχέσεις'' θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, Φοιτητικό και Πολιτιστικό Κέντρο ''Ξενία'' στις 23 και 24 Μαΐου 2024.

    Το workshop θα συμβάλει στη βαθύτερη κατανόηση της λογοτεχνικής παραγωγής του Πλουτάρχου και του Ξενοφώντα, φωτίζοντας, μέσω της συγκριτικής μελέτης των έργων τους, πτυχές της ιδεολογίας, της αφηγηματικής τεχνικής και των λογοτεχνικών πειραματισμών των δύο συγγραφέων.

    22 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση από το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών "Μυρσίνη Ζορμπά" στη Ρώμη: Sulla poesia greca contemporanea. Un mosaico da esplorare (2/5/24)

    Το Εργαστήριο Νεοελληνικών Σπουδών "Μυρσίνη Ζορμπά" διοργανώνει την εκδήλωση "Sulla poesia greca contemporanea. Un mosaico da esplorare". Η εκδήλωση θα γίνει στις 2 Μαΐου 2024, ώρα 16.00, στο Παν/μιο Sapienza της Ρώμης (Viale dello Scalo S. Lorenzo, 82, Roma. Edificio Marco Polo: Sala Riunioni 2, Piano III).

    Πέντε Έλληνες ποιητές συναντούν το ιταλικό κοινό, διαβάζουν στίχους στα ιταλικά και ελληνικά και μιλούν για την ποίηση. Συμμετέχουν οι Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης.

    22 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    14η ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia: Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη (4-12/5/24)

    Στον Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (Αλεξάνδρεια, 1863-1933) θα είναι αφιερωμένη η 14η
    ποιητική συνάντηση La Forza della Poesia που θα πραγματοποιηθεί 4-12 Μαΐου 2024, στην
    ιταλική πόλη Frascati, που βρίσκεται στην περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας.

    22 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/2024)

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου και θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ),

    Φέτος η ΔΕΒΘ 2024, συμπληρώνει 20 χρόνια και υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού.

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.

    02 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Τρεις Ελληνικές Ημέρες, διαλέξεις στη Γένοβα (3, 17/4 και 23/5/24)

    Η Βιβλιοθήκη G.L. Lercari και η Ελληνική Κοινότητα Γένοβας και Λιγουρίας διοργανώνουν τις Τρεις Ελληνικές Ημέρες, διαλέξεις με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Θα διεξαχθούν στις 3 και 17 Απριλίου, και 23 Μαΐου 2024.

    3 Απριλίου 2024, ώρα 16.30, Sala Cambiaso
    Pia Carolla - Università degli Studi di Genova, "Bisanzio a Genova"

    17 Απριλίου 2024, ώρα 16.30, Sala Cambiaso
    Amalia Kolonia - Università degli Studi di Genova, "La Grecia di oggi: fra realtà e poesia"

    23 Μαΐου 2024, ώρα 16.30, Sala Cambiaso
    Marco Martin - Liceo Classico-Linguistico Colombo
    "Dal greco antico al greco moderno. Una riflessione su un percorso culturale e didattico"

    Για πληροφορίες:
    Biblioteca G.L. Lercari
    email:

    01 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Συνέδρια & Ημερίδες

    1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο Πιερίας με τίτλο: ''Σχολικό κλίμα: σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές'' Κατερίνη (25,26/5/2024)

    Η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας διοργανώνει, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τους Δήμους Κατερίνης, Δίου-Ολύμπου, Πύδνας-Κολινδρού, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και του Επιμελητηρίου Πιερίας, το 1ο Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο Πιερίας με τίτλο: ''Σχολικό κλίμα: σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές''.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη στις 25 και 26 Μαΐου 2024 και θα επιτρέπει τη δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εισήγηση. Οι γλώσσες του συνεδρίου είναι: Ελληνική και Αγγλική.
    Η προθεσμία υποβολής περιλήψεων παρατείνεται μέχρι 31 Μαρτίου 2024.

    Το συνέδριο απευθύνεται σε ερευνητές/τριες και μελετητές/τριες της εκπαίδευσης, μέλη Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων της εκπαίδευσης, στελέχη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές/τριες (προπτυχιακοί/ες, μεταπτυχιακοί/ες, υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/ισσες, Διδάκτορες/ισσες και Μεταδιδάκτορες/ισσες).

    Όσοι/ες επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Συνέδριο ως εισηγητές/τριες θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την περίληψη της εισήγησής τους μέχρι 300 λέξεις, είτε μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου : https://conference-pieria.mysch.gr/
    είτε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://conference-pieria.mysch.gr/aitisi/

    22 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Διαδικτυακών Διαλέξεων για την Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας από το ΚΕΓ (Μάρτιος - Δεκέμβριος 2024)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, μέσα από 10 ετήσιες διαδικτυακές διαλέξεις, υλοποιεί πενταετές μνημόνιο συνεργασίας για την ελληνομάθεια μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι διαλέξεις εντάσσονται στη γενικότερη θεματική της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας και εξειδικεύονται στις επιμέρους υποθεματικές περιοχές: (α) Ιστορία της γλώσσας, (β) Λεξικογραφία και (γ) Κοινωνιογλωσσικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (π.χ. διάλεκτοι, επαφές με άλλες γλώσσες, η ελληνική γλώσσα της διασποράς κτλ.).
    Οι διαλέξεις θα μεταδίδονται ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00 (ώρα Ελλάδας) στον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/live και θα αναρτώνται στον ιστότοπο του ΚΕΓ: https://www.youtube.com/@greeklanguagecentre/playlists, όπου είναι διαθέσιμες και οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2023 και από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριου του 2023.

    Συντονιστές: Ομ. Καθ. Γεώργιος Κ. Γιαννάκης (Μέλος του Δ.Σ. και Διευθυντής του Τμήματος Γλωσσολογίας του ΚΕΓ)

    Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους (Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης (Κύπρος).

    Νέος κύκλος διαλέξεων

    Ο β' κύκλος διαλέξεων θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου 2024 με τη διάλεξη του καθηγητή του ΕΚΠΑ, κ. Νικόλαου Παντελίδη, με θέμα «Παλαιοαθηναϊκή».

    Το πρόγραμμα των επόμενων διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

    Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Αγγελική Αλβανούδη (ΑΠΘ) «Τα ελληνικά της διασποράς: Η περίπτωση της Αυστραλίας»

    Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ανθή Ρεβυθιάδου (ΑΠΘ)/ Καθ. Βασίλειος Σπυρόπουλος (ΕΚΠΑ) «Όψεις της Οφίτικης Ποντιακής»

    Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Σταύρος Σκοπετέας (Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, Γερμανία) «Τα ελληνικά στον Καύκασο»

    Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Matthew Hadodo (Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ, Αυστρία) «Τα ελληνικά της Κωνσταντινούπολης»

    Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Χρήστος Καρβούνης (Πανεπιστήμιο του Μάιντς, Γερμανία) «Το γλωσσικό ζήτημα: εμμονή, αναγκαιότητα ή νεωτερικότητα. Η περίπτωση των ελληνικών και τα ευρωπαϊκά παράλληλα»

    Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Νίκος Λιόσης (ΑΠΘ) «Η Τσακωνική διάλεκτος»

    Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Ελένη Καραντζόλα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) «Διατήρηση, απώλεια και ανάκτηση της ελληνοφωνίας στην Καππαδοκία»

    Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Παναγιώτης Φίλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) «Η Αρχαία Μακεδονική»

    Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.00

    Καθ. Δημήτριος Κουτσογιάννης (ΑΠΘ, ΚΕΓ) «Η διδασκαλία της ελληνικής στη διασπορά»

    21 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Πρόσκληση για εισήγηση για το Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα : ''Επιστήμες της Αγωγής: παρελθόν, παρόν, μέλλον'' Παν/μιο Ιωαννίνων (24,25/5/2024)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων -με αφορμή τον εορτασμό των 40 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του- διοργανώνει Επιστημονικό Συμπόσιο στον χώρο του Πανεπιστημίου, με θέμα «Επιστήμες της Αγωγής: παρελθόν, παρόν, μέλλον» , στις 24 & 25 Μαΐου 2024.

    Βασική στόχευση του Συμποσίου είναι: α) η ανταλλαγή εμπειριών, ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος, μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τις σύγχρονες προκλήσεις, β) η δημοσιοποίηση σύγχρονων επιστημονικών θέσεων και ερευνητικών δεδομένων με απώτερο στόχο τη συνδιαμόρφωση προτάσεων για μια σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, γ) η προβολή και η διάχυση ‘καλών’ πρακτικών που υιοθετούν οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί και δ) η δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και του σχολείου.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2   Επόμενο >