Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Τύπος

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου Γιορτή Βιβλίου στην Achaia Clauss, Πάτρα (20-24/4/2024)

    Το Πολύεδρο, οργανώνει και φέτος στην Πάτρα για 28η χρονιά, το Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, από 20 μέχρι 24 Απριλίου, συνδυάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), με την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου (23 Απριλίου).

    Στη διάρκεια του Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πολλές εκδηλώσεις με συγγραφείς παιδικών βιβλίων, εικονογράφους, άλλους επαγγελματίες του βιβλίου και εκπαιδευτικούς, στο Πολύεδρο και στην Achaia Clauss.

    Η έναρξη του Φεστιβάλ είναι το Σάββατο 11 το πρωί στο Πολύεδρο, με διάφορες δράσεις για την ''προετοιμασία της Γιορτής'' και τα παιδιά να ξεκινούν να δημιουργούν το ''Βιβλίο των βιβλίων''.

    Δευτέρα μέχρι Τετάρτη στον χώρο του Πολύεδρου θα υπάρχει έκθεση παιδικού και εφηβικού βιβλίου και θα γίνονται εκπαιδευτικές δράσεις με ανθρώπους από το χώρο του βιβλίου (γραφίστας, τυπογράφος, συγγραφείς κ.τ.λ.) για σχολικές ομάδες,

    18 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού ''Χρυσές Μέλισσες''

    Οι Εκδόσεις LeBee, ανακοινώνουν την έναρξη του Διαγωνισμού ''Χρυσές Μέλισσες'', του πιο συναρπαστικού διαγωνισμού συγγραφής παραμυθιού.
    Ο εν λόγω διαγωνισμός που θα διαρκέσει μέχρι και την Τρίτη 4 Ιουνίου, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε οι συμμετέχοντες να αναδείξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και να προσφέρουν στους αναγνώστες ένα ταξίδι στον κόσμο των θαυμάτων και του ονείρου μέσα από τα παραμύθια τους.

    Η συμμετοχή στον διαγωνισμό ''Χρυσές Μέλισσες'', είναι ανοιχτή για όλους τους μόνιμους κάτοικους της Ελλάδας και του εξωτερικού, προσκαλώντας τους επίδοξους παραμυθάδες από την ηλικία των οκτώ έως και των ενενήντα οκτώ ετών να λάβουν μέρος με ακυκλοφόρητα έργα τους.

    Οι συμμετέχοντες θα διαγωνιστούν σε δύο κατηγορίες: ενήλικες (18-98 ετών) με ελεύθερο θέμα και ανήλικοι (8-17 ετών) με θέμα: ''Περιβάλλον – Επικονίαση – Μέλισσα''.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά από την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 μέχρι και την Τρίτη 4 Ιουνίου 2024.

    11 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Victoria Hislop στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (10/4/2024)

    Τη βραβευμένη συγγραφέα Victoria Hislop υποδέχεται την Τετάρτη 10 Απριλίου το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε μία διάλεξη με θέμα: ''Excavating the recent past'', στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση. Η φετινή διάλεξη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στις 7 μ.μ..

    Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή.

    Στο πλαίσιο της διάλεξης, η πολυγραφότατη συγγραφέας θα μοιραστεί τις σκέψεις της για το πώς η Ελλάδα του 20ού αιώνα έχει εμπνεύσει τη μυθοπλαστική γραφή της, καθώς και η χώρα μας την έχει καθορίσει τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

    Η Victoria Hislop σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, των δημοσίων σχέσεων και της δημοσιογραφίας. Χάρη στην ενασχόλησή της με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντλώντας έμπνευση από μία επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, ''Το Νησί'', το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα British Book Awards, ενώ το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, με 6 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί παγκοσμίως.

    Το 2019, η Victoria Hislop αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το 2020 της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό

    10 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Ο βραβευμένος συγγραφέας Ζουζέπ Μαρία Μιρό στην Ελλάδα, Θέατρο Θησείο (12/4/2024)

    Το Θέατρο Θησείον, Ένα Θέατρο για τις τέχνες υποδέχεται την Παρασκευή 12 Απριλίου τον πολυβραβευμένο θεατρικό συγγραφέα Ζουζέπ Μαρία Μιρό. Ο Καταλανός συγγραφέας έρχεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ινστιτούτου Θερβάντες για να παρακολουθήσει την παράσταση του έργου του ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'' (Βραβείο Born 2920 & Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας 2022).

    Μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του Ζουζέπ Μαρία Μιρό με το κοινό (με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά) καθώς επίσης και η παρουσίαση του βιβλίου με το έργο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Ίων. Την συζήτηση θα συντονίσει η Γεωργία Δρακάκη.

    Ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό είναι απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας και Δραματουργίας του Institut del Teatre (Ινστιτούτο Θεάτρου) της Βαρκελώνης και του τμήματος Δημοσιογραφίας του UAB (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης). Έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τα έργα Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, Καπνός, Nerium Park, Η αρχή του Αρχιμήδη, Άγριος καιρός και άλλα.

    Για το έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία στην Ισπανία, μεταξύ αυτών έχει τιμηθεί τρεις φορές και με το σπουδαίο Βραβείο Born. Το 2009 με το έργο του Η γυναίκα που έχανε όλα τα αεροπλάνα, το 2011 με το έργο που έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του ως σήμερα, Η αρχή του Αρχιμήδη, και τον Οκτώβριο του 2020 με ένα υπέροχο μονόλογο (για επτά φωνές) με τίτλο: ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος''.

    Τον Οκτώβριο του 2022 τιμήθηκε και με το Εθνικό Βραβείο Δραματουργίας για το έργο του ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'', ενώ τον Μάρτιο του 2023, η ελληνική μετάφραση τιμήθηκε με το Βραβείο Eurodram.

    Mια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 19 Απριλίου η παράσταση ''Το πιο όμορφο σώμα που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος'' -στο πλαίσιο της συμπερίληψης και της διεύρυνσης της θεματικής της ορατότητας- θα είναι προσβάσιμη σε Κ/Β με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

    09 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Ανοίγει ξανά τις πύλες της στο κοινό η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά

    Εμπλουτισμένη με πολλά νέα βιβλία και αναβαθμισμένη ενεργειακά άνοιξε ξανά τις πύλες της στο κοινό από την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Πειραιά.

    Η Δημοτική Βιβλιοθήκη λειτουργεί πλέον με νέο ηλεκτρονικό κατάλογο, νέα τμήματα και υπηρεσίες και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί τόσο στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής όσο και στον ρόλο της ως πολιτιστικός οργανισμός, ο οποίος στοχεύει στην πνευματική άνοδο της κοινωνίας της πόλης μας.

    05 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Συνέδριο με θέμα: ''Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα'', στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ (13,14/4/2024)

    Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) διοργανώνει συνέδριο με θέμα: ''Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα'', που θα διεξαχθεί στον Πύργο Βιβλίων της ΕΒΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το διήμερο 12 και 13 Απριλίου 2024.

    Στόχος του συνεδρίου είναι να χαρτογραφήσει τις τάσεις, τις εξελίξεις και τις συζητήσεις στη νεοελληνική λογοτεχνία σε σχέση με τις διεθνείς λογοτεχνικές και θεωρητικές αναζητήσεις καθώς και το νέο εκδοτικό και ψηφιακό τοπίο, προσελκύοντας ομιλήτριες και ομιλητές από διαφορετικούς χώρους (λογοτέχνες, κριτικούς, μεταφραστές, μελετητές, θεωρητικούς, διευθυντές περιοδικών κ.ά).

    Πρόγραμμα:

    12 Απριλίου (2-9 μ.μ.)
    -Τα σύνορα της λογοτεχνίας
    -(Μετα)μυθοπλασία, κρίση και οπτική αφήγηση
    -Ποίηση, δημιουργική γραφή και ηχητικά βιβλία

    13 Απριλίου (11.30 π.μ. – 8 μ.μ.)
    - Ποιήματα και κινήματα
    - Θεσμοί και πολιτική βιβλίου
    - Κοινωνικά δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη

    Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

    05 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Συνομιλίες από το ΜΙΕΤ με τίτλο: ''Τα αρχεία της εποχής μας'', στην πρώτη συνάντηση ο Τίτος Πατρίκιος (21/3/2024)

    Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) εγκαινιάζει μια σειρά συνομιλιών με προσωπικότητες που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

    Στόχος της νέας αυτής δράσης που έχει τίτλο ''Τα αρχεία της εποχής μας'' είναι η καταγραφή των πολλαπλών όψεων της ελληνικής πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας της εποχής μας.

    Συνομιλητής τους, ο συγγραφέας, δημιουργός και παρουσιαστής ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

    Στην πρώτη συνάντηση, ο πολυμεταφρασμένος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου), μιλάει για τον μυθιστορηματικό βίο και το έργο του και μοιράζεται τον τρόπο σκέψης και τη στάση ζωής του.

    Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση συνδεθείτε στο κανάλι του ΜΙΕΤ στο YouTube την Πέμπτη 21 Μαρτίου, στις 10:00.

    20 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Εκδήλωση ''Συνέδριο του Αναγνώστη'' Αθήνα (30/3/2024)

    Το "Συνέδριο του Αναγνώστη" θα γίνει το Σάββατο 30 Μαρτίου με τίτλο "Οι νέοι πεζογράφοι μιλούν". Το συνέδριο ονομάστηκε "Περιπατητικό" καθώς θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε τρία βιβλιοπωλεία της Αθήνας, όπου οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν μια μικρή διαδρομή από το Επί λέξει στην Ακαδημίας στο Free Thinking Zone της Σκουφά και από εκεί στο Έναστρον της Σόλωνος.

    Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να αναδείξουν προβληματισμούς και σκέψεις με επίκεντρο τη νεότερη ελληνική πεζογραφία, με τρόπο που θα ευνοεί την χαλαρή, παρεΐστικη κουβέντα, ανάμεσα σε συγγραφείς, δημοσιογράφους και αναγνώστες.

    13 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Τύπος

    Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το έτος 2023

    Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, Λογοτεχνικής Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου έτους 2023, ενός θεσμού με κύρος στο χώρο των Γραμμάτων.

    Αποτελούν την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας προς το έργο και την προσφορά των δημιουργών και αποσκοπούν στην προβολή και τη διάδοση της Ελληνικής γραφής και σκέψης και στην υποστήριξη της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής.

    06 Μάρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Τύπος

    Παρουσίαση του βιβλίου του Roderick Beaton : ''Οι Έλληνες: Μια παγκόσμια ιστορία'' στο βιβλιοπωλείο ΕΥΡΙΠΙΔΗ (14/2/2024)

    Τα ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του διακεκριμένου βρετανού ελληνιστή Roderick Beaton ''Οι Έλληνες. Μια παγκόσμια ιστορία'', την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 στις 7 μ.μ. στον ΕΥΡΙΠΙΔΗ στην Κηφισιά (Κηφισίας 310)

    Ο Roderick Beaton θα συνομιλήσει με την κα Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη, (Ομότιμη Καθ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ).

    13 Φεβ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...72   Επόμενο >