Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Λογοτεχνικός περίπατος στην Αθήνα του Τάσου Αθανασιάδη (22/9/18)

  Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, ο Θανάσης Γιοχάλας μάς ξεναγεί στην Αθήνα του συγγραφέα και ακαδημαϊκού Τάσου Αθανασιάδη, με τη συμμετοχή της συζύγου του, Μαρίας Αθανασιάδη, μέσα από τα βιβλία του μεγάλου ακαδημαϊκού, αλλά και μέσα από το βιβλίο που συνέγραψε ο ίδιος με την Τόνια Καφετζάκη «Αθήνα. Ιχνηλατώντας την πόλη με οδηγό την ιστορία και τη λογοτεχνία».

  19 Σεπ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Δελτίο Τύπου για τη νέα έκδοση του ΚΕΓ: ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1

  Εντός του φθινοπώρου του 2018 θα εκδοθεί από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1, ένα καινοτόμο εγχειρίδιο για τη διδασκαλία και την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
  Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1 είναι πλήρως συμμορφωμένο προς τις προδιαγραφές για τα επίπεδα ελληνομάθειας (που ισχύουν επίσημα με νόμο του κράτους από το 2010) και απόλυτα εναρμονισμένο με την κλίμακα που προτείνει το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.
  Το νέο αυτό βιβλίο της σειράς ΚΛΙΚ στα Ελληνικά απευθύνεται σε εφήβους και ενηλίκους εντός ή εκτός της Ελλάδας που έχουν στόχο είτε να αναπτύξουν την επικοινωνιακή τους ικανότητα στην ελληνική γλώσσα είτε να συμμετάσχουν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας επιπέδου Γ1 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

  Το ΚΛΙΚ στα Ελληνικά – Επίπεδο Γ1 καινοτομεί:
  • παιδαγωγικά, εφόσον εφαρμόζει τις αρχές της σύγχρονης διδακτικής και σε κάθε ενότητα εξετάζεται μια θεματική περιοχή και στις τέσσερις επικοινωνιακές δεξιότητες, ενώ διδάσκεται το λεξιλόγιο και η γραμματική με αφορμή τα κείμενα του βιβλίου. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται ένα αυθεντικό τεστ ελληνομάθειας για το επίπεδο Γ1.
  • ψηφιακά, εφόσον παρέχεται στον χρήστη του βιβλίου πρόσβαση στα ηχητικά αρχεία με ακουστικό υλικό (στον ιστότοπο του ΚΕΓ), καθώς επίσης και η δυνατότητα να συνδέεται με όλα τα ψηφιακά περιβάλλοντα εργασίας του ΚΕΓ και να τα αξιοποιεί διδακτικά.

  Με το παρόν έργο, το ΚΕΓ συνεχίζει την ουσιαστική του συμβολή στη διδασκαλία, εκμάθηση και αξιολόγηση της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας προσφέροντας ένα πολύτιμο και σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο.
  Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το ΚΛΙΚ Γ1 – Διαδραστικό Βιβλίο, που θα είναι προσβάσιμο από την εφαρμογή KLIK-App (ψηφιακή εφαρμογή εκμάθησης της ελληνικής για tablets τύπου Ipad και Android, καθώς και για Mac και για PC).

  Πληροφορίες / Επικοινωνία:
  Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τηλ. (+30) 2313-331500, e-mail:

  13 Σεπ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Παρουσίαση βιβλίου της Έλλης Δρούλια: Για την αγάπη των βιβλίων (25/9/18)

  Οι εκδόσεις νήσος σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Έλλης Δρούλια "Για την αγάπη των βιβλίων". Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 8.00 μ.μ., στον κήπου του Νομισματικού Μουσείου (Ελ. Βενιζέλου 12, Αθήνα).

  12 Σεπ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο (31/8-16/9/18)

  Με κεντρικό αφιέρωμα στη μελοποιημένη ποίηση ξεκινά το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο, από την Παρασκευή 31 Αυγούστου έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

  30 Αύγ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Παρουσίαση νέας έκδοσης του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος: Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) (8/10/18)

  Το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος (ΕΜΕ) ανακοινώνει την παρουσίαση της νέας του επιστημονικής έκδοσης υπό τον τίτλο: Corpus Inscriptionum Judaicarum Graeciae (CIJG) – Σύνταγμα Ιουδαϊκών και Εβραϊκών Επιγραφών από την Ηπειρωτική και Νησιωτική Ελλάδα (τέλη 4ου π.κ.ε./π.Χ. – 15ος αιώνας). Η εκδήλωση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στις 19.00, στον χώρο της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22).

  28 Αύγ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ το Διεθνές Βραβείο Booker 2018

  Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 22 Μαΐου στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο.

  Η Πολωνή συγγραφέας τιμήθηκε για το σπονδυλωτό μυθιστόρημά της «Flights» (Fitzcarraldo Editions, 2017), δηλαδή την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της «Bieguni» το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Η συγγραφέας και η μεταφράστριά της (η Αμερικανίδα Τζένιφερ Κροφτ) θα λάβουν εξ ημισείας ένα χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 50 χιλιάδων στερλινών.

  Η ίδια έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Bραβείο Nike. Την πρώτη για το «Μπιεγκούνι» (2008) και τη δεύτερη για «Τα βιβλία του Ιακώβ» (2015). Με αφορμή το τελευταίο, η ίδια έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια.

  24 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Εκδηλώσεις για τη Λύντια και τον Αλέξη Στεφάνου (5-6/6/18)

  Oι Εκδόσεις Γαβριηλίδης και η Οργανωτική Επιτροπή του Συμποσίου Ποίησης παρουσιάζουν τις ποιητικές συλλογές της Λύντιας Στεφάνου Άπαντα τα ποιήματα, τόμος Α' & Β' και του Αλέξη Στεφάνου Μεταπολεμικές Αναζητήσεις Ποιήματα. Θα πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, στις 5 και 6 Ιουνίου 2018, στο poems n’crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

  21 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Ανακοινώθηκαν οι Μικρές Λίστες για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2018 (10/5/18)

  Οι κριτικές επιτροπές για τα Λογοτεχνικά Βραβεία Αναγνώστη 2018 δίνουν στη δημοσιότητα τις Μικρές Λίστες των υποψηφίων βιβλίων για τα φετινά βραβεία.

  Το Μεγάλο Βραβείο, το Βραβείο Θέμελη και το Ειδικό Βραβείο θα ανακοινωθούν αργότερα.

  Τα βραβευμένα βιβλία θα ανακοινωθούν στην τελετή που θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, 8.00 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς.

  10 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Παρουσίαση του βιβλίου της Χ. Σπυροπούλου, Ταραγμένα Νερά, στο Ναύπλιο (19/5/18)

  Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», οι Εκδόσεις Μεταίχμιο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας παρουσιάζουν στο Ναύπλιο το βιβλίο «Ταραγμένα Νερά» της κ. Χρύσας Σπυροπούλου, συγγραφέως και εκπαιδευτικού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου.

  10 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

  Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του 6ου τόμου του Ιστορικού Λεξικού της Ακαδημίας Αθηνών (23/4/18)

  Παρουσιάστηκε χτες, 23 Απριλίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών ο 6ος τόμος του Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Νέας Ἑλληνικῆς τῆς τε κοινῶς ὁμιλουμένης καὶ τῶν ἰδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών (Αθήνα 2016).

  Όπως επεσήμανε ένας από τους βασικούς ομιλητές, ο καθηγητής Ι.Ν. Καζάζης, είναι γεγονός που πρέπει ευθύς εξαρχής να χαιρετιστεί ότι, στις αρχές του 2017 κυκλοφόρησε o 6ος τόμος του Ἱστορικοῦ Λεξικοῦ τῆς Νέας Ἑλληνικῆς τῆς τε κοινῶς ὁμιλουμένης καὶ τῶν ἰδιωμάτων (ΙΛΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος στις 500 μεγάλου σχήματος σελίδες του καλύπτει 2000 νέα λήμματα, από το μόριο δε ως τη λέξη διάλεκτος. Η κυρίως σύνταξη του τόμου άρχισε το 2012, ενώ για την αναδιάρθρωση της όλης διαδικασίας σύνταξης και τον εκσυγχρονισμό πλείστων όσων κρίσιμων τεχνικών πλευρών του μακροβιότατου αυτού έργου κρίθηκε απαραίτητη μια προεργασία τεσσάρων ολόκληρων ετών (2008-2012). Προεργασία που κατέληξε στον συνοδευτικό τόμο: τον Κανονισμό Συντάξεως τοῦ ΙΛΝΕ [Λεξικογραφικὸν Δελτίον Παράρτημα 6. Ἀθῆναι, 2012].

  Σε συντομευμένη μορφή, ο Κανονισμός Συντάξεως παρατίθεται στην εισαγωγή του νέου τόμου. Παρουσιάζονται εκεί οι πηγές του Αρχείου, κωδικοποιούνται με ευστοχία οι αρχές της λημματογράφησης σύνταξης, -- η δομή, το τυπολογικό, το ετυμολογικό και το σημασιολογικό, οι αρχές ορθογραφίας και τονισμού. Εκτίθενται ακόμη οι αρχές φωνητικής μεταγραφής που συντάσσονται σε έναν κατάλογο από 48 φθογγόσημα, βασισμένα στο Διεθνές Φωνητικό Αλφάβητο, IPΑ. Όλα ζητήματα καίρια για τη νεοελληνική γλώσσα που οι διαλεκτικές της παραλλαγές παρουσιάζουν απέραντη ποικιλία. Τόσο ο έκτος τόμος όσο και οι εκσυγχρονισμένες διαδικασίες και αρχές σύνταξης παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους φιλολόγους και όσους ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία της γλώσσας μας σε όλες τις μορφές της.

  Κάθε άρθρο του ΙΛΝΕ είναι μια μικρή γλωσσική μελέτη για τη συντασσόμενη λέξη και είναι σταθερά εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Η λεκτική ακρίβεια με λελογισμένη χρήση της επιστημονικής δημοτικής δικαιώνει, συν τοις άλλοις, την αντικατάσταση της αρχαϊζουσας γλώσσας που ακολουθείται πλέον στην επεξεργασία των άρθρων και στα ερμηνεύματα των λέξεων.

  24 Απρ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...93   Επόμενο >