Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

10 Απρ. 2024

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Τύπος

    Η πολυβραβευμένη συγγραφέας Victoria Hislop στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (10/4/2024)

    Τη βραβευμένη συγγραφέα Victoria Hislop υποδέχεται την Τετάρτη 10 Απριλίου το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, σε μία διάλεξη με θέμα: ''Excavating the recent past'', στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς διαλέξεων Kimon Friar που διοργανώνει κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αττική Παράδοση. Η φετινή διάλεξη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, στις 7 μ.μ..

    Η σειρά διαλέξεων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ελληνοαμερικανού ποιητή και μεταφραστή Kimon Friar, ο οποίος –με το έργο του– συνέβαλε σημαντικά στην αναγνώριση της ελληνικής λογοτεχνίας διεθνώς. Ο Kimon Friar κληροδότησε ένα μεγάλο μέρος του αρχείου του στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, υλικό το οποίο φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη του Κολλεγίου στην Αγία Παρασκευή.

    Στο πλαίσιο της διάλεξης, η πολυγραφότατη συγγραφέας θα μοιραστεί τις σκέψεις της για το πώς η Ελλάδα του 20ού αιώνα έχει εμπνεύσει τη μυθοπλαστική γραφή της, καθώς και η χώρα μας την έχει καθορίσει τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

    Η Victoria Hislop σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, των δημοσίων σχέσεων και της δημοσιογραφίας. Χάρη στην ενασχόλησή της με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ, ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο. Αντλώντας έμπνευση από μία επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα, την εγκαταλειμμένη αποικία των λεπρών στα ανοιχτά της Κρήτης, το 2005 εξέδωσε το πρώτο της μυθιστόρημα, ''Το Νησί'', το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. Αξίζει να σημειωθεί πως έχει λάβει το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα στα British Book Awards, ενώ το μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες, με 6 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί παγκοσμίως.

    Το 2019, η Victoria Hislop αναγορεύτηκε Επίτιμη Διδάκτορας των Γραμμάτων από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και το 2020 της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

    Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό

    10 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Συνάντηση εργασίας με θέμα: ''Από το χειρόγραφο στο αρχείο: Μεθοδολογία της έρευνας στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές σπουδές'' Παν/μιο Πατρών (10/4/2024)

    Το Εργαστήριο Παλαιογραφίας και το ΕΑΤΤ συνδιοργανώνουν ''συνάντηση εργασίας'' με τίτλο : ''Από το χειρόγραφο στο αρχείο: Μεθοδολογία της έρευνας στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές σπουδές'', η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 12-3 μ.μ., αίθουσα ΑΔ
    Παν/μίου Πατρών.

    Στη ''συνάντηση εργασίας'' θα ασχοληθούμε με θέματα που αφορούν την εμπειρική έρευνα, τη ''φυσιογνωμία του/της αρχειακού'', τις δυνατότητες και τις προοπτικές που ανοίγουν στην έρευνα η παλαιογραφία και τα λογοτεχνικά αρχεία.

    Μέσα από τις συγκεκριμένες μελέτες και τις παραδειγματικές περιπτώσεις, θα συζητηθούν ζητήματα θεωρίας αλλά και πρακτικής αξιοποίησης των πηγών, με στόχο να εξοικειωθούν οι φοιτητές/τριες με αυτό το ενδιαφέρον πεδίο της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας.

    09 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος: Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014). Δέκα χρόνια από τον θάνατό του (10/4/24)

    Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο εκδηλώσεων «Λόγος 14» που επιμελείται ο Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, Σταύρος Ζουμπουλάκης.

    Η πρώτη εκδήλωση έχει τίτλο «Κωστής Παπαγιώργης (1947-2014). Δέκα χρόνια από τον θάνατό του» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, 19:00 έως 21:00, στον Πύργο Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

    Ομιλητές:

    Φώτης Βασιλείου, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου

    Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

    Δημήτρης Καράμπελας, Ιστορικός του Δικαίου, Δοκιμιογράφος

    02 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >