ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Οδηγοί και πηγές 

Διαδικτυακοί τόποι αξιοποιήσιμοι για τη διδασκαλία της ΝΕ 

Ελληνόγλωσσες τοποθεσίες του διαδικτύου 

2. Πληροφοριακό υλικό αξιοποιησιμο για τη διαθεματική διδασκαλία της γλώσσας

(Ιστορία, πολιτισμός και τέχνες, οικολογία και περιβάλλον, υγεία και διατροφή)

Περιεχόμενα

Κόμβος του Υπουργείου Πολιτισμού (ΟΔΥΣΣΕΑΣ)

http://www.culture.gr/

Ο διαδικτυακός τόπος του ΥΠ.ΠΟ. περιλαμβάνει πλούσιο και εικονογραφημένο πληροφοριακό υλικό για τα διαχρονικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού. Μερικές από τις πολύ ουσιαστικές υπηρεσίες πληροφόρησης που παρέχει ο κόμβος του ΥΠ.ΠΟ. είναι οι ακόλουθες:

  • § Αλφαβητικοί και θεματικοί κατάλογοι των μουσείων, των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της χώρας, που οδηγούν σε σελίδες με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το καθένα από τα παραπάνω. Mια χρήσιμη και εποπτική παρουσίαση όλων αυτών μπορεί να δει κανείς και στον πολιτιστικό χάρτη της Eλλάδας.
  • § Πληροφορίες για επιμέρους υπηρεσίες, δραστηριότητες και προγράμματα του ΥΠ.ΠΟ.
  • § Ενημέρωση για τη νεότερη και σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία (λογοτεχνία-βιβλίο, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, φωτογραφία, εικαστικές τέχνες), για τα τρέχοντα προγράμματα στήριξής της και τους σχετικούς φορείς.
  • § Πλήρης κατάλογος των συνεργαζόμενων ή εποπτευόμενων από το YΠ.ΠO οργανισμών, οι οποίοι έχουν καταχωριστεί σε θεματικές ενότητες: αρχαία και βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά, νεότερη ιστορία και λαϊκή παράδοση, βιβλίο και λογοτεχνία, μουσική, θέατρο, χορός, κινηματογράφος, εικαστικές τέχνες, διάφοροι.
  • § Ενημέρωση για πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιλεγμένα πολιτιστικά γεγονότα και αφιερώματα.
  • § Σύνδεσμοι με άλλους πολιτιστικούς κόμβους που υπάρχουν στον κόσμο και με διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς (μέσα από την επιλογή Οδηγός στο internet).

Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Υφυπουργείο Αθλητισμού)

http://www.sport.gov.gr/

Η τοποθεσία έχει κυρίως ενημερωτικό χαρακτήρα και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, ειδήσεις και άρθρα σχετικά με τον αθλητισμό και τα σχετικά προγράμματα.

Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ)

http://www.elia.org.gr

Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο, με βασικό στόχο τη διάσωση, συλλογή, ταξινόμηση, μελέτη και έκδοση αρχειακού και έντυπου υλικού του 19ου και 20ού αιώνα που αφορά κυρίως στην ιστορική εξέλιξη και πνευματική ανάπτυξη της Ελλάδας. O δικτυακός τόπος του ΕΛΙΑ, που είναι διαρκώς εμπλουτιζόμενος, περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δραστηριότητες του ιδρύματος, τα ερευνητικά του προγράμματα, τα διαθέσιμα αρχεία και τις συλλογές, τα προϊόντα που διαθέτει προς πώληση κ.ά. Εμπεριέχει, επιπλέον, ψηφιοποιημένο εικαστικό υλικό που προέρχεται από τα αρχεία του ιδρύματος.

Στη διαδικτυακή τοποθεσία του ΕΛΙΑ φιλοξενείται ακόμη η ψηφιοποιημένη έκδοση της Ιστορίας της Ελληνικής Γλώσσας (επιμ. Μ.Ζ. Κοπιδάκης).

Art-Πρίσμα

http://www.artprisma.gr/

Στην αρχική σελίδα του κόμβου αναφέρεται: «Ο κόμβος Art-Πρίσμα, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μελετών Λαμπράκη, δημιουργήθηκε για να στηρίξει τους καλλιτέχνες και τους δημιουργούς γενικότερα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό του διαδικτύου. Παράλληλα, έρχεται να ενημερώσει τους φιλότεχνους, τους καλλιτέχνες, τις γκαλερί και όλους τους ενδιαφερόμενους για τη σύγχρονη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, με ιδιαίτερη έμφαση στα νέα μέσα έκφρασης που προσφέρει η τεχνολογία, τα πολυμέσα και το διαδίκτυο.»

Ορισμένες από τις ενότητες των περιεχομένων του είναι: βιογραφικά δημιουργών, πληροφορίες για ομάδες καλλιτεχνών, μουσεία-συλλογές, κόμβοι του διαδικτύου σχετικοί με την τέχνη και τον πολιτισμό, καταχωρισμένοι ανά θεματικές ενότητες, παρουσιάσεις πολυμεσικών εφαρμογών ποικίλου περιεχομένου, άρθρα, αναλυτικό ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

http://www.tmth.edu.gr/

Η διαδικτυακή τοποθεσία του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Το πληροφοριακό υλικό που υπάρχει για το ίδιο το Τεχνικό Μουσείο είναι περιορισμένο. Πολλαπλώς αξιοποιήσιμη είναι η ενότητα «Επιστήμη και Τεχνολογία» (http://www.tmth.edu.gr/el/kiosks.html), ένα είδος ευσύνοπτης εγκυκλοπαίδειας με συνοπτικά εικονογραφημένα άρθρα για καθένα από τα λήμματά της, τα οποία επιλέγονται από θεματικό κατάλογο (Ηλεκτρισμός, Τηλεπικοινωνίες, Διάστημα, Υπολογιστές, Περιβάλλον, Ιατρική, Φωτογραφία, Ράδιο-Τηλεόραση, Κλωστοϋφαντουργία, Τυπογραφία).

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

http://www.fhw.gr/

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Το Ίδρυμα επιδιώκει να συνεισφέρει στην προβολή της πολιτισμικής προσφοράς του ελληνισμού. Ο δικτυακός τόπος του ΙΜΕ περιλαμβάνει πληροφορίες για τη δράση του και παρέχει και δυνατότητα διαδικτυακής σύνδεσης με άλλα πολιτιστικά ιδρύματα. Οι πληροφορίες είναι οργανωμένες σε θεματικές ενότητες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενότητα Η Ελληνική Ιστορία στο Διαδίκτυο (http://www.fhw.gr/chronos/gr/) σε 15 κεφάλαια από την Εποχή του Λίθου έως τη Σύγχρονη Ελλάδα. Σε κάθε επιμέρους σελίδα της διαδικτυακής τοποθεσίας υπάρχουν ενεργοί δεσμοί που οδηγούν σε κείμενα με επιπλέον πληροφοριακό υλικό ή παραπέμπουν σε υλικό από άλλες ενότητες.

Δίκτυο Θέατρο στην Εκπαίδευση

http://www.theatroedu.gr/

Τη διαδικτυακή αυτή τοποθεσία διαχειρίζεται το «Πανελλήνιο δίκτυο εκπαιδευτικών για το θέατρο στην εκπαίδευση». Πρόκειται για επιστημονική ένωση, που στηρίζεται σε πρωτοβουλία εκπαιδευτικών και στοχεύει στην αξιοποίηση του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών στην εκπαίδευση.

Εκτός από πληροφοριακό υλικό, σχετικό με συναντήσεις, σεμινάρια και συνέδρια, στην τοποθεσία δημοσιεύεται χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό, όπως περιλήψεις θεατρικών έργων, σχέδια μαθημάτων και θεατρικών δραστηριοτήτων, βιβλιογραφία. Επίσης, διατίθενται σε ηλεκτρονική μορφή τα άρθρα του περιοδικού Εκπαίδευση και Θέατρο, τεύχη 1-4(Δεκέμβριος 2001 - Δεκέμβριος 2003).

Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

http://www.gfc.gr/

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου είναι Ανώνυμη Εταιρεία που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και επιχορηγείται από το κράτος. Η διαδικτυακή τοποθεσία του παρέχει διεξοδική ενημέρωση σχετικά με τις δραστηριότητες και τα προγράμματα που διοργανώνει και χρηματοδοτεί. Επίσης, διαθέτει αρχείο με σύντομες πληροφορίες για τις ταινίες που έχουν παραχθεί ή παράγονται με επιχορήγηση του Κέντρου από το 1960 μέχρι σήμερα και επιτρέπει την αναζήτηση σε σχετική βάση δεδομένων.

Αρχαίες ελληνικές πόλεις

http://www.sikyon.com/

Στην τοποθεσία περιλαμβάνεται πληροφοριακό υλικό για την ιστορία και των πολιτισμό αρχαίων ελληνικών πόλεων (Αθήναι, Σικυών, Κόρινθος, Θήβαι, Άργος, Μυκήναι, Δελφοί, Ολυμπία), το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό.

Αρχαιολογικός Άτλας του Αιγαίου

http://samos.ypai.gr/atlas

Η εξαιρετικά εύχρηστη αυτή ιστοσελίδα είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πλοηγηθεί σε χάρτες (Διαμερίσματα χαρτών), να αναζητήσει θέσεις (Ευρετήριο θέσεων), να διαβάσει ιστορικά στοιχεία (Χρονολόγιο). Μέσα από το έγκυρο και πλούσιο υλικό αναδεικνύεται ο ενωτικός ρόλος του Αιγαίου και η ιστορία του από την προϊστορική περίοδο μέχρι τα παλαιοχριστιανικά χρόνια (565 μ.Χ.). Η ιστοσελίδα συμπληρώνεται από χρήσιμο Γλωσσάρι και από τις Πηγές.

Βιβλιοθήκες

http://www.libraries.gr

Η ιστορία των ιδιωτικών, ηγεμονικών, αυτοκρατορικών, μοναστηριακών και δημόσιων βιβλιοθηκών.

Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς

http://www.ellinikietairia.gr/

Στους στόχους της οργάνωσης είναι και η τόνωση του ενδιαφέροντος των πολιτών για την πολιτιστική κληρονομιά (ιστορική, καλλιτεχνική, αρχιτεκτονική), την προστασία των ελληνικών οικοσυστημάτων και της οικολογικής ισορροπίας του τόπου και την προώθηση της ιδέας και των πρακτικών της βιώσιμης (αειφόρου) ανάπτυξης με την πιο πλατιά έννοια του όρου, προκειμένου ο άνθρωπος να συνυπάρξει αρμονικά με τη φυσική και πολιτιστική του κληρονομιά.

Στη διαδικτυακή τοποθεσία της Εταιρείας δημοσιεύεται πλούσιο ενημερωτικό υλικό για θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της και σχετική αρθρογραφία.

Ελληνικό τμήμα της οργάνωσης Greenpeace

http://www.greenpeace.gr/

Στην επίσημη διαδικτυακή τοποθεσία της Ελληνικής Greenpeace δημοσιεύονται και αρχειοθετούνται όλες οι ειδήσεις και τα άρθρα που κυκλοφορούν στα ενημερωτικά έντυπα της οργάνωσης, τα δελτία τύπου της οργάνωσης και ακόμη κείμενα και εκθέσεις του ελληνικού γραφείου της Greenpeace σχετικά με ποικίλα περιβαλλοντικά ζητήματα (κλίμα, μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα, πυρηνικά κ.τ.λ.).

WWFΕλλάς: Ελληνικό τμήμα της διεθνούς οικογένειας του WWF(WorldWideFundforNature)

http://www.wwf.gr/

Αποστολή του WWFΕλλάς είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας ως αναπόσπαστο στοιχείο της Μεσογείου, να εμποδίσει και, μακροπρόθεσμα, να αντιστρέψει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στοχεύοντας στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

http://www.ornithologiki.gr/

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που έχει ως κύριο στόχο την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Στην ιστοσελίδα της Εταιρείας ο χρήστης θα βρει πληροφορίες για τις δραστηριότητές της, φωτογραφίες και On-lineβιβλία με πληροφορίες για τη ζωή των πουλιών, τους βιοτόπους τους, την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας

http://www.archelon.gr/

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας - ΜΟm

http://www.mom.gr/

Η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Mom) είναι μια ελληνική, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική Περιβαλλοντική Οργάνωση. Στόχοι της είναι η μελέτη και η απόκτηση γνώσης για τη βιολογία, οικολογία και συμπεριφορά της Monachusmonachusκαι η προστασία, τόσο του είδους όσο και των βιοτόπων του, με κάθε νόμιμο μέσο.

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

http://www.arcturos.gr/

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι μη κυβερνητική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.Με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στην αρκούδα και τα μεγάλα θηλαστικά.

Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

http://www.ecorec.gr/

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ασχολείται με τα θέματα της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης της βιώσιμης διαχείρισης των στερεών και άλλων αποβλήτων, των φυσικών πόρων, του νερού και της ενέργειας και της προώθησης της βιωσιμότητας σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η ελληνόφωνη διαδικτυακή τοποθεσία της Unicef

http://www.unicef.gr/index.htm

Πληροφοριακό υλικό σχετικά με το ιστορικό και τις δραστηριότητες της οργάνωσης και ειδήσεις για επίκαιρα θέματα.

Διεθνής Αμνηστία, ελληνικό τμήμα

http://www.amnesty.gr/

Η τοποθεσία ανανεώνεται διαρκώς. Περιλαμβάνει διεξοδική ενημέρωση για την ταυτότητα και τη δράση της οργάνωσης, ενημερωτικά κείμενα και ειδήσεις από όλο το κόσμο σχετικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την περίληψη της πιο πρόσφατης ετήσιας έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Ακόμη, μέσω της ιστοσελίδας το κοινό μπορεί να συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις σχετικές με παραβιάσεις δικαιωμάτων.

Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση

http://www.ert.gr/

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, εκτός από ειδήσεις και σύντομα άρθρα που αναρτώνται στην κεντρική σελίδα, υπάρχουν και επιμέρους ηλεκτρονικά περιοδικά με ειδήσεις που αφορούν στο περιβάλλον (http://nature.ert.gr/), στο θέατρο (http://theatro.ert.gr/), στον κινηματογράφο (http://cinema.ert.gr/), στο βιβλίο (http://book.ert.gr/). Περιλαμβάνει, επίσης, περιορισμένο αρχείο με πληροφορίες για νέους έλληνες δημιουργούς και εικόνες-δείγματα από το έργο τους (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, διακόσμηση).

Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγ 2010, 10:18