ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Οδηγοί και πηγές 

Διαδικτυακοί τόποι αξιοποιήσιμοι για τη διδασκαλία της ΝΕ 

Ξενόγλωσσες (Αγγλόφωνες) τοποθεσίες του διαδικτύου 

4. Ζητήματα διδακτικής και παιδαγωγικής

Περιεχόμενα

toc(h3).

The Lesson Bank

http://www.teachers.net/lessons/

Πρόκειται για τράπεζα μαθημάτων που συντηρείται από ιδιωτικό φορέα, στην οποία αποθηκεύονται μαθήματα που αποστέλλονται από εκπαιδευτικούς (κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών). Καλύπτονται όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλα τα διδακτικά αντικείμενα. Για τη γλωσσική αγωγή υπάρχει ένα μεγάλος αριθμός διδακτικών προτάσεων. Βοηθητική είναι και η μηχανή αναζήτησης, η οποία λειτουργεί με λέξεις-κλειδιά. Για τη διδασκαλία της γλώσσας μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι όροι: language arts, literacy, reading, writing, vocabulary κλπ.

European Schoolnet

http://www.eun.org/portal/index-en.cfm

Πρόκειται για την επίσημη δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς (μέσα από την αρχική επιλογή Teacher) παρέχονται:

  • Βοηθητικό υλικό (στην ενότητα find resources) για διάφορα διδακτικά αντικείμενα, μεταξύ άλλων και για τη γλώσσα κυρίως διαμέσου παραπομπών σε άλλους κόμβους.
  • Περιβάλλον για την προώθηση της συνεργασίας των ευρωπαίων εκπαιδευτικών και ευρωπαϊκών σχολείων σε κοινές εκπαιδευτικές δραστηριότητες (work together) με πολλές πληροφορίες που ευνοούν και διευκολύνουν τη λογική αυτή.

North Central Regional Educational Laboratory (NCREL)

Pathways to School Improvement

http://www.ncrel.org/sdrs/

To NCREL είναι περιφερειακός φορέας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου στις ΗΠΑ. Στην τοποθεσία αυτή με τον τίτλο Pathways to School Improvement, μέσα από την επιλογή Literacy που παρουσιάζεται στην αρχική σελίδα, ανοίγεται ένας ευρύτερος χώρος με ενδιαφέρον υλικό που σχετίζεται με διαφορετικές όψεις του γραμματισμού, όπως η αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διδασκαλία του γραμματισμού, η γλωσσική αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Το υλικό που διατίθεται ποικίλλει. Αποτελείται από εισαγωγικά κείμενα, βιβλιογραφία, ενημέρωση για πρωτοποριακά προγράμματα, άρθρα σε πλήρες κείμενο, συνδέσεις με διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες και βιβλία, καθώς και με άλλους κόμβους.

Άλλη ενδιαφέρουσα ενότητα είναι αυτή με τον τίτλο Technology in Education.

Open Access Journals in the Field of Education

http://aera-cr.asu.edu/links.html

Η τοποθεσία περιλαμβάνει συνδέσμους με ηλεκτρονικά περιοδικά που το περιεχόμενό τους είναι σχετικό με την εκπαίδευση και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: έγκυρη επιστημονική επιμέλεια των περιεχομένων τους, δωρεάν πρόσβαση στο πλήρες κείμενο των άρθρων τους, μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της παρουσίας τους στο διαδίκτυο. Η τοποθεσία είναι τμήμα του επίσημου διαδικτυακού τόπου του American Education Research Association Special Interest Group (AERA SIG).

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Δεκ 2009, 10:55