Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ιούνιος 2016

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Λεξικά και Λεξικογραφία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Παρουσίαση βιβλίου (29/6/16)

    Οι εκδόσεις «ΚΑΛΛΙΓΡΑΦΟΣ» και το NEW YORK COLLEGE σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Καμηλάκη, της Γεωργίας Κατσούδα και της Μαρίας Βραχιονίδου "Πιπέρι στο στόμα! Όψεις των λέξεων-ταμπού στη Νέα Ελληνική" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 29 Ιουνίου και ώρα 20:00, στο New York College (Αμαλίας 38, Σύνταγμα, Αθήνα).

    28 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Τύπος :: Απόψεις

    Άρθρο του καθηγητή Ι. Καζάζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Τα νέα αρχαία για πολλούς»

    Την πρόταση του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) για την αναμόρφωση του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και Λύκειο καταθέτει με παρέμβασή του στην νέα ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος του εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας Ερευνητικού Ιδρύματος, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.

    23 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Απολογισμός ημερίδας: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις" (31/5/2016)

    Στη σημερινή εποχή της ύστερης νεωτερικότητας, ο τρόπος εκφοράς των κοινωνικών ζητημάτων μέσω του λόγου, η ανάδειξη των πολλαπλών ─και συχνά αντιτιθέμενων─ κατασκευών της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς και το τι θεωρείται «αλήθεια» σε μια δεδομένη κοινωνικο-πολιτισμική συγκυρία τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κοινωνικών επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό, η «στροφή στον λόγο», δηλαδή η μελέτη των ποικίλων τρόπων χρήσης της γλώσσας και συγκρότησης του κόσμου, αποτελεί κοινό αντικείμενο διερεύνησης διαφορετικών κλάδων, όπως είναι η γλωσσολογία, η κοινωνιολογία, οι πολιτικές επιστήμες και η ψυχολογία.

    Σκοπός της ημερίδας με θέμα "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις", που διοργάνωσαν στις 31 Μαΐου στον Βόλο το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης λόγου, με σκοπό να προωθήσει τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές και ερευνήτριες που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους διαφορετικές παραδόσεις ανάλυσης λόγου, όπως είναι η ανάλυση λόγου του Foucault, η θεωρία του λόγου των Laclau και Mouffe, η κριτική ανάλυση λόγου και η λογοψυχολογία.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν εννέα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μοιρασμένες σε τέσσερις συνεδρίες βάσει των διαφορετικών προσεγγίσεων (ψυχολογικών, κοινωνιογλωσσολογικών, φουκωικών/ μεταμαρξιστικών) ανάλυσης λόγου, ενώ η τελευταία συνεδρία περιελάμβανε δύο εισηγήσεις που επιχειρούσαν λογο-αναλυτικές συνθέσεις. Η θεματολογία των εισηγήσεων κάλυπτε μια ευρεία ποικιλία ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως την πολιτική κρίση (εισήγηση Βίλλυς Τσάκωνα) και τους μετανάστες (εισηγήσεις Αργύρη Αρχάκη και Αντώνη Σαπουντζή/ Μαρίας Ξενιτίδου), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική (εισηγήσεις Κύρκου Δοξιάδη, Γιάννη Σταυρακάκη, Αλέξανδρου Κιουπκιολή), καθώς και σε θεσμικούς λόγους που αποτελούν προνομιακό πεδίο της ανάλυσης λόγου, όπως είναι ο ψυχοθεραπευτικός (εισήγηση Ελευθερίας Τσέλιου) και ο εκπαιδευτικός λόγος (εισηγήσεις Άννας Χρονάκη και Γιάννη Πεχτελίδη/ Αναστασίας Στάμου).

    Μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις που αναπτύχθηκαν, διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις (π.χ. κοινωνικός κονστρουξιονισμός) αλλά και αποκλίσεις (π.χ. μη εστίαση πάντα στο μικρο-επίπεδο του κειμένου, διαφορετικές αντιλήψεις για την «κειμενική ανάλυση», καθώς και για τον ρόλο του λόγου στη συγκρότηση του κόσμου και των υποκειμένων) μεταξύ των προσεγγίσεων ανάλυσης λόγου. Ταυτόχρονα, όμως, τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης συνθετικών λογο-αναλυτικών πλαισίων, προκειμένου να γίνει μια πολυπρισματική θεώρηση και ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί όρο κάθε κριτικής έρευνας, στοχεύοντας:
    • στη δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης των διαφορετικών κατασκευών της πραγματικότητας που προσφέρονται από διαφορετικούς λόγους
    • στον εντοπισμό των κοινωνικών συνεπειών των διαφορετικών κατασκευών της πραγματικότητας που προσφέρονται από διαφορετικούς λόγους
    • στην αποκάλυψη της φυσικοποιημένης γνώσης ως κυρίαρχης και ως «αντικειμενικής» πραγματικότητας

    21 Ιούν 2016 | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Ημερίδα Μεσαιωνικής Ιστορίας: Ελληνικός και Δυτικός Μεσαίωνας. Συναντήσεις και Διαχωρισμοί με τη ματιά της σύγχρονης ιστορικής έρευνας (25/6/16)

    Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας και η Εταιρεία Έρευνας των Σχέσεων του Μεσαιωνικού και του Νέου Ελληνισμού με τη Δύση συνδιοργανώνουν στο Εργατικό Κέντρο Άργους το Σάββατο 25 Ιουνίου 2016 και ώρα 10.00 π.μ. ημερίδα Μεσαιωνικής Ιστορίας υπό τον γενικό τίτλο Ελληνικός και Δυτικός Μεσαίωνας. Συναντήσεις και Διαχωρισμοί με τη ματιά της σύγχρονης ιστορικής έρευνας.

    21 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση: Αρχαία Στάγειρα: Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη & Απολογισμός Παγκοσμίου Συνεδρίου: Αριστοτέλης 2400 Χρόνια (16/6/16)

    Εκδήλωση με θέματα «Αρχαία Στάγειρα: Ο Τάφος-Ηρώον του Αριστοτέλη» και Απολογισμός του Παγκοσμίου Συνεδρίου «Αριστοτέλης 2400 Χρόνια» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 19.00, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, και διοργανώνεται από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Α.Π.Θ.

    15 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Παρουσίαση βιβλίου (15/6/16)

    Το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού διοργανώνει εκδήλώση με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου «νύφες με προξενιό. Βιώματα και μαρτυρίες Ελληνίδων στην Αυστραλία (1950-1975)» της Παναγιώτας Νάζου. Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 19.30, στο χώρο του. (Αν. Παπανδρέου 29 Α , συνοικισμός Αγίου Ιωάννη, Καλαμαριά).

    15 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Επιμορφωτική Ημερίδα: Απολογισμός Εκπαιδευτικού Έργου Σχολικών Μονάδων της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας και Στόχοι της νέας σχολικής χρονιάς (16/6/2016)

    Σας προσκαλούμε στην Επιμορφωτική Ημερίδα με τίτλο «Απολογισμός Εκπαιδευτικού Έργου Σχολικών Μονάδων της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας και Στόχοι της νέας σχολικής χρονιάς», που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και η Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας, με στόχο την αποτίμηση της σχολικής χρονιάς 2015-2016 που ολοκληρώθηκε, την επισήμανση προβλημάτων και την ανάδειξη ζητημάτων που προέκυψαν από την άσκηση του διδακτικού και παιδαγωγικού έργου του σχολικού έτους 2015-16, αλλά και την ενημέρωση σχετικά με το νέο πλαίσιο λειτουργίας του «Ενιαίου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου» και το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα (Φ.Ε. Κ. 1324/11-05- 2016). Επίσης, σκοπός της Ημερίδας είναι να τεθούν οι βασικοί εκπαιδευτικοί στόχοι της νέας σχολικής χρονιάς.

    Η Ημερίδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016, και ώρα 09.00 πμ. ως 13.00 μμ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «ΦΑΙΔΩΝ».

    14 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Παν/μίου Κρήτης: Επιστήμες της Αγωγής - Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη χρήση των ΤΠΕ (e-Learning)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής
    του Πανεπιστημίου Κρήτης οργανώνει Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
    (ΠΜΣ) με τίτλο: «Επιστήμες της Αγωγής - Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με τη
    χρήση των ΤΠΕ (e-Learning)» και το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα
    Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στις «Επιστήμες της Αγωγής - Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
    με τη χρήση των ΤΠΕ (e-Learning)» ,από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.
    Υποβολή Αιτήσεων: 1 Ιουνίου - 8 Ιουλίου 2016
    Έναρξη Μαθημάτων: Νοέμβριος 2016

    14 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    7ο Φεστιβάλ Αφήγησης Ολύμπου (24-25/6/2016)

    Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και η Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου, του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Καλλιπεύκης(ΜΕΣΑΚ), διοργανώνουν το 7ο Φεστιβάλ Αφήγησης στην Καλλιπεύκη Λάρισας. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες απ΄όλο τον κόσμο για παιδιά και ενήλικες,επιστημονικές ανακοινώσεις που αναδεικνύουν ζητήματα της αφήγησης με την ευρύτερη έννοια του όρου, και της διασύνδεσής της με άλλα πεδία. Η επιστημονική/επιμορφωτική ενότητα φέτος έχει τίτλο « Αφήγηση και τέχνη». Παράλληλα προσφέρονται δυο εργαστήρια για ενήλικες (εκπαιδευτικούς, φοιτητές, αφηγητές και κάθε ενδιαφερόμενο): α) για την τέχνη της αναπνοής ως βασική προϋπόθεση ενός ορθού τρόπου ζωής, β) για τη διασύνδεση της αφήγησης με τη μουσική. Το πρόγραμμα διευρύνεται με δραστηριότητες και παιχνίδια για παιδιά, εκπλήξεις και συναντήσεις με ήρωες κλασσικών παραμυθιών, αφηγήσεις σε αυλές του χωριού και του σχολείου, ενώ η μεγάλη ενότητα αφηγήσεων του απογεύματος του Σαββάτου (25/6) στο μαγευτικό ξέφωτο του δάσους και του χώρου αναψυχής «Πατωμένη», υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες.

    13 Ιούν 2016 | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    «Συνομιλίες με νέους πεζογράφους» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών: Μάκης Τσίτας (10/6/16)

    «Συνομιλίες με νέους πεζογράφους» στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθηνών: Μάκης Τσίτας
    Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 ο Σωτήρης Δημητρίου συναντά το συγγραφέα Μάκη Τσίτα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συνομιλίες με νέους πεζογράφους», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

    Αποσπάσματα από το μυθιστόρημα «Μάρτυς μου ο Θεός» θα ερμηνεύσει ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης.
    Ώρα έναρξης: 19.30
    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
    Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
    (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης, τηλ.: 210-8810884, 210-8846011)

    08 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4   Επόμενο >