Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

21 Ιούν. 2016

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Απολογισμός ημερίδας: "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις" (31/5/2016)

    Στη σημερινή εποχή της ύστερης νεωτερικότητας, ο τρόπος εκφοράς των κοινωνικών ζητημάτων μέσω του λόγου, η ανάδειξη των πολλαπλών ─και συχνά αντιτιθέμενων─ κατασκευών της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς και το τι θεωρείται «αλήθεια» σε μια δεδομένη κοινωνικο-πολιτισμική συγκυρία τίθενται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κοινωνικών επιστημών. Στο πλαίσιο αυτό, η «στροφή στον λόγο», δηλαδή η μελέτη των ποικίλων τρόπων χρήσης της γλώσσας και συγκρότησης του κόσμου, αποτελεί κοινό αντικείμενο διερεύνησης διαφορετικών κλάδων, όπως είναι η γλωσσολογία, η κοινωνιολογία, οι πολιτικές επιστήμες και η ψυχολογία.

    Σκοπός της ημερίδας με θέμα "Αναλύσεις λόγου: Αναζητώντας συνθέσεις", που διοργάνωσαν στις 31 Μαΐου στον Βόλο το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ήταν να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις ανάλυσης λόγου, με σκοπό να προωθήσει τον δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε ερευνητές και ερευνήτριες που χρησιμοποιούν με ποικίλους τρόπους διαφορετικές παραδόσεις ανάλυσης λόγου, όπως είναι η ανάλυση λόγου του Foucault, η θεωρία του λόγου των Laclau και Mouffe, η κριτική ανάλυση λόγου και η λογοψυχολογία.

    Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν εννέα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, μοιρασμένες σε τέσσερις συνεδρίες βάσει των διαφορετικών προσεγγίσεων (ψυχολογικών, κοινωνιογλωσσολογικών, φουκωικών/ μεταμαρξιστικών) ανάλυσης λόγου, ενώ η τελευταία συνεδρία περιελάμβανε δύο εισηγήσεις που επιχειρούσαν λογο-αναλυτικές συνθέσεις. Η θεματολογία των εισηγήσεων κάλυπτε μια ευρεία ποικιλία ζητημάτων της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως την πολιτική κρίση (εισήγηση Βίλλυς Τσάκωνα) και τους μετανάστες (εισηγήσεις Αργύρη Αρχάκη και Αντώνη Σαπουντζή/ Μαρίας Ξενιτίδου), ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική (εισηγήσεις Κύρκου Δοξιάδη, Γιάννη Σταυρακάκη, Αλέξανδρου Κιουπκιολή), καθώς και σε θεσμικούς λόγους που αποτελούν προνομιακό πεδίο της ανάλυσης λόγου, όπως είναι ο ψυχοθεραπευτικός (εισήγηση Ελευθερίας Τσέλιου) και ο εκπαιδευτικός λόγος (εισηγήσεις Άννας Χρονάκη και Γιάννη Πεχτελίδη/ Αναστασίας Στάμου).

    Μέσα από τις γόνιμες συζητήσεις που αναπτύχθηκαν, διαπιστώθηκαν σημαντικές συγκλίσεις (π.χ. κοινωνικός κονστρουξιονισμός) αλλά και αποκλίσεις (π.χ. μη εστίαση πάντα στο μικρο-επίπεδο του κειμένου, διαφορετικές αντιλήψεις για την «κειμενική ανάλυση», καθώς και για τον ρόλο του λόγου στη συγκρότηση του κόσμου και των υποκειμένων) μεταξύ των προσεγγίσεων ανάλυσης λόγου. Ταυτόχρονα, όμως, τονίστηκε η ανάγκη συγκρότησης συνθετικών λογο-αναλυτικών πλαισίων, προκειμένου να γίνει μια πολυπρισματική θεώρηση και ανάλυση της κοινωνικής πραγματικότητας, η οποία αποτελεί όρο κάθε κριτικής έρευνας, στοχεύοντας:
    • στη δυνατότητα σύγκρισης και αξιολόγησης των διαφορετικών κατασκευών της πραγματικότητας που προσφέρονται από διαφορετικούς λόγους
    • στον εντοπισμό των κοινωνικών συνεπειών των διαφορετικών κατασκευών της πραγματικότητας που προσφέρονται από διαφορετικούς λόγους
    • στην αποκάλυψη της φυσικοποιημένης γνώσης ως κυρίαρχης και ως «αντικειμενικής» πραγματικότητας

    21 Ιούν 2016 | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διήμερο εργαστήριο: Plautus Doctus: Plautine Comedy and its Intellectual Context (20-21/6/16)

    Η Σουηδική Πρεσβεία στην Αθήνα διοργανώνει Διήμερο εργαστήριο (20-21/6/16) με θέμα: Plautus Doctus: Plautine Comedy and its Intellectual Context

    This workshop aims to re-examine Plautus' work as the first extant witness of Rome's early republican milieu and explore various cases through which Plautine comedy offers an invaluable understanding of contemporary intellectual and cultural issues and debates. Papers by specialists in the field (30 minutes long, followed by 20-minute discussion) will address various themes, such as: literary influences upon Plautine comedy; concepts on Roman identity; Greekness and Roman audience's reactions; Plautus' dialogue with literary genres; religious, social and popular beliefs reflected in Plautine comedy.

    06 Ιούν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Πρόσκληση αποστολής μελετών για το περιοδικό "Θεσσαλικά Μελετήματα"

    Μετά την έκδοση των τεσσάρων πρώτων τόμων του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού «ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ» το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας (ΦΙ. Α. Λ. Ε. Θ.) αποφάσισε να προβεί και στην έκδοση του 5ου τόμου για το έτος 2016.

    Ενόψει της έκδοσης του 5ου τόμου των «ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΩΝ» απευθύνεται πρόσκληση σε κάθε ερευνητή και μελετητή της Θεσσαλίας να αποστείλλει πρωτότυπη επιστημονική μελέτη σχετική με τη φιλολογία, την ιστορία, την αρχαιολογία και τη λαογραφία της Θεσσαλίας, έως τα τέλη Ιουνίου 2016.

    11 Απρ 2016 | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >