Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του ΚΕΓ στην ΙΓ' Μαθητιάδα (Πρώτη Σερρών, 18-22 Μαΐου 2018)

29 Μάϊ. 2018 11:09 (ενημερώθηκε 19 Ιούλ. 2018)

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχε στη ΙΓ΄ Μαθητιάδα, που διεξήχθη στην Πρώτη Σερρών, δια των επιστημονικών συνεργατριών του, Μητρούση Εύης και Κοκκινίδου Άννας, οι οποίες σε συνεργασία με την Τομεάρχη Γλώσσας-Λογοτεχνίας της ΙΓ΄ Μαθητιάδας, κα Ζέττα Σύλια, πραγματοποίησαν τις εξής δράσεις:

α) Λειτουργία ενός εργαστηρίου για τη διδασκαλία της ελληνικής με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά με την εργαλειοθήκη του Κ.Ε.Γ. που περιλαμβάνεται στην «Πύλη για την ελληνική γλώσσα» και στις « Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα». Οι υπεύθυνες της δράσης παρουσίασαν τα διαδραστικά περιβάλλοντα του Κ.Ε.Γ. στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε αυτά και να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

β) Λειτουργία ενός εργαστηρίου για τη διδασκαλία της ελληνικής ως β΄ / ξένης γλώσσας για την εξοικείωση των μαθητών με τη ψηφιακή εφαρμογή KLIK App που περιλαμβάνει τα ψηφιοποιημένα εγχειρίδια «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά» με 2000 διαδραστικές ασκήσεις. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

γ) Συμμετοχή σε γλωσσικό/διαπολιτισμικό παιχνίδι επικοινωνίας “Diversonopolis”: πρόκειται για επιτραπέζιο παιχνίδι που ενθαρρύνει την επικοινωνία και την προφορική έκφραση των μαθητών με σκοπό την άσκηση στην παραγωγή προφορικού λόγου. Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών δόθηκε η ευκαιρία στο συμμετέχοντες μαθητές, από σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας, να ανταλλάξουν μεταξύ τους ιδέες και απόψεις, όπως και να παρουσιάσουν συνήθειες, ήθη και έθιμα και καθημερινές πρακτικές. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

δ) Διοργάνωση εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της Πρώτης Σερρών, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε χώρα η διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Ν. Καζάζη με θέμα «Ορθογραφία και “Ορθογραφία”». Τη διάλεξη προλόγισε ο φιλόλογος και βουλευτής Καβάλας, κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, καθώς και η ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), κ. Σύλια Ζέττα, η οποία και διάβασε τον χαιρετισμό της Προέδρου της Π.Ε.Φ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2018.

ε) Αγώνες Ορθογραφίας και γλώσσας: στη δράση αυτή έλαβαν μέρος εθελοντικά οι μαθητές, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, από τα Γυμνάσια όλης της χώρας και από τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Αμφίπολης, και διαγωνίστηκαν στη γραφή κειμένου που τους υπαγορεύτηκε καθώς και στην επίλυση γλωσσικών ασκήσεων. Η δράση, που στηρίχθηκε και από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών με την εθελοντική προσφορά δύο μελών του στη διαδικασία υλοποίησης των Αγώνων, πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2018.

Μέσω των προαναφερθέντων δράσεων εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τη Δ/νση Πολιτισμού της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

Δείτε συνημμένα τα θέματα των Αγώνων Ορθογραφίας και γλώσσας, όπως και φωτογραφίες από την εκδήλωση.

Συνημμένα


29 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0