Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Νέα για την Πύλη :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Συμμετοχή του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (16-19/5/24)

    Στα πλαίσια της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Ελληνικής
    Γλώσσας θα βρίσκεται στον εκθετήριο χώρο της Helexpo, Περίπτερο 13 / Stand 32, από την
    Πέμπτη 16/05/2024 έως και την Κυριακή 19/05/2024, όπου θα παρουσιάζονται το έργο και
    οι εκδόσεις του.

    Επιπλέον, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας θα διοργανώσει εκδήλωση – συζήτηση, με θέμα
    "Μυκηναϊκή επική ποίηση: διερευνώντας μια συναρπαστική υπόθεση εργασίας", με ομιλητή
    τον κ. Χρήστο Κ. Τσαγγάλη, Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ και συντονίστρια
    την κ. Άννα Λάμαρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, ΑΠΘ. Η
    εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο / Περίπτερο 13, την
    Παρασκευή 17/05/24 και ώρα 10.00.

    Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα
    Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια
    Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου
    Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση με θέμα: ''Έμφυλη Ισότητα και Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο Πανεπιστήμιο'', Παν/μιο Θεσσαλίας (14/5/2024)

    Εκδήλωση με θέμα: ''Έμφυλη Ισότητα και Καταπολέμηση των Διακρίσεων στο Πανεπιστήμιο'' θα πραγματοποιηθεί την Ττρίτη 14 Μαΐου 2024, στις 18:00, στο Αμφιθέατρο Σαράτση, Παραλιακό Συγκρότημα Παπαστράτου, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

    Την εκδήλωση-συζήτηση συντονίζουν:

    - Παντελής Προμπονάς, Υποψήφιος Διδάκτορας, Τμ. Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Παν/μιο Θεσσαλίας και Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Παν/μιο Θεσσαλίας
    - Χριστίνα Ρούσση, Επίκ. Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμ. Ειδικής Αγωγής και Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και Καταπολέμησης των Διακρίσεων, Παν/μιο Θεσσαλίας

    Υπάρχει δυνατότητα και διαδικτυακής παρακολούθησης στον παρακάτω σύνδεσμο:
    Σύνδεσμος:
    https://uth.webex.com/uth/j.php?MTID=m3e10d5d50f2b58808f3da1e98f9502e7
    Meeting number: 2744 109 5236
    Password: 4665

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών στην 20η ΔΕΒΘ (17,18/5/2024)

    το πλαίσιο της 20ης ΔΕΒΘ πραγματοποιείται το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών σε επιμέλεια του ποιητή-εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου και σε συνεργασία με τον ποιητή Αλέξιο Μάινα, φιλοξενούνται δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς που παρουσιάζουν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης.

    Θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, αναδεικνύοντας το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τη δυνατότητα προτάσεων και προσεγγίσεων στο πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα.

    Μαζί τους ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος που θα μιλήσει για το ποιητικό τοπίο των νέων στην Ελλάδα σήμερα και ο ποιητής-επιμελητής Αλέξιος Μάινας που θα συμβάλει με ερωτήματα και παρατηρήσεις πάνω σε ζητήματα σύγχρονης ποιητικής.

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Παρουσίαση ηλεκτρονικής πλατφόρμας CENSUS στην Κύπρο: Ανοίγοντας την ελληνόγλωσση λογοτεχνία στον αγγλόφωνο κόσμο: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘CENSUS of Modern Greek Literature’ (16/5/2024)

    Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Ίδρυμα Αντζουλή σάς προσκαλούν στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ‘CENSUS΄στην Κύπρο, με τίτλο: Ανοίγοντας την ελληνόγλωσση λογοτεχνία στον αγγλόφωνο κόσμο: Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ‘CENSUS of Modern Greek Literature’ (moderngreekliterature.org). Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024 (έναρξη 18.00), στο Αμφιθέατρο LRC 012 “Φίλιππος Τσιμπόγλου” (Κέντρο Πληροφόρησης Βιβλιοθήκης “Στέλιος Ιωάννου”, Λεωφ. Πανεπιστημίου 1, 2109, Αγλαντζιά, Λευκωσία).

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Διαδικτυακή διάλεξη στο Παν/μιο Πατρών: Ανακαλύπτοντας το γλωσσικό μας παρελθόν. Παρουσίαση του τόμου Δημώδης Πεζός λόγος του 16ου αιώνα, επιμ. Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα, Κατερίνα Τικτοπούλου (17/5/24)

    Το Εργαστήριο Αρχειακών Τεκμηρίων και Τύπου, η ειδίκευση Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΠΜΣ "Σπουδές στην Κλασική, Βυζαντινή και Νεοελληνική Γραμματεία" του Τμήματος Φιλολογίας και το Εργαστήριο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Παν/μίου Πατρών οργανώνουν διαδικτυακό Colloquium που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου 2024, 18.00-19.30.

    Ανακαλύπτοντας το γλωσσικό μας παρελθόν.
    Παρουσίαση του τόμου Δημώδης Πεζός λόγος του 16ου αιώνα, επιμ. Ελένη Κακουλίδη-Πάνου, Ελένη Καραντζόλα, Κατερίνα Τικτοπούλου (Αθήνα, ΜΙΕΤ 2023)

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, Τομέα ΝΕΣΣ, Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ (14/5/24)

    Tην Τρίτη 14 Μαΐου 2024 (19:00) θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του κυρίου Ιωάννη Π.Α. Ιωαννίδη, Καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford (ΗΠΑ), με θέμα "Διδάσκοντας και υποφέροντας ελληνική ποίηση σε γλώσσα μη ελληνική". Η διάλεξη φιλοξενείται στον κύκλο σεμιναριακών συναντήσεων (Colloquium) του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία, του Τομέα ΝΕΣΣ (Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ).

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Προβολή της ταινίας "ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ. Αναζητώντας τη Μέλπω" στη Θεσσαλονίκη (15/5/24)

    Ο Τομέας Νεοελληνικών και Συγκριτολογικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν, την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024, 17.30, στο Ολύμπιον, αίθουσα Παύλος Ζάννας, για την προβολή της βραβευμένης ταινίας "ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΝΤΟ. Αναζητώντας τη Μέλπω" της Βουβούλας Σκούρα.

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Έναρξη εγγραφών στο Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες/ουσες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024 και διαρκούν 9 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 23/04/2024 μέχρι και 05/09/2024 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes.

    Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον/τη διδάσκοντα/ουσα την ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:

    1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων

    2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς

    3. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)

    4. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά

    5. Όψεις της γλώσσας (Ποικιλομορφία της γλώσσας, κειμενικά είδη και λογοτεχνικός λόγος)

    6. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή

    7. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

    8. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών

    Το πρόγραμμα, που από την πρώτη χρονιά εφαρμογής του, το 2007, τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών, διαρκώς επικαιροποιείται και βελτιώνεται, ενώ προσφέρει ευελιξία στην παρακολούθησή του, καθώς υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση με ασύγχρονη διδασκαλία. Οι επιμορφούμενοι/ες σε κάθε ενότητα έχουν πρόσβαση επί 24ώρου βάσεως στο υλικό και σε φόρα συζητήσεων για άμεση επικοινωνία με τους/τις διδάσκοντες/διδάσκουσες καθώς και τους/τις επιμορφούμενους/επιμορφούμενες, προκειμένου να υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και εποικοδομητικός διάλογος.

    Πραγματοποιούνται 2 τηλεσεμινάρια σε κάθε ενότητα, σε πραγματικό χρόνο, για τη ζωντανή επικοινωνία με την ομάδα διδασκαλίας.

    Μοναδικά στοιχεία του προγράμματος:

    - Τρεις, τουλάχιστον, εξειδικευμένοι/ες διδάσκοντες/ουσες σε κάθε ενότητα, με πολύχρονη πείρα στον τομέα τους, διδάσκουν, επιβλέπουν και απαντούν άμεσα στις ερωτήσεις των επιμορφούμενων.

    - Η διδασκαλία αξιοποιεί αρχές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

    - Οι επιμορφούμενοι/ες εκπονούν εργασία σε κάθε ενότητα με την καθοδήγηση και υποστήριξη των διδασκόντων/διδασκουσών.

    - Από το 2022–2023 λειτουργεί διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών στην οποία εντάσσονται οι απόφοιτοι/ες. Η καινοτομία αυτή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες επιστημονικές αναζητήσεις, οι οποίες δεν θεωρούν την εκπαίδευση εκπαιδευτικών ως μια άπαξ ενέργεια που ολοκληρώνεται με τον κύκλο κάποιων μαθημάτων. Το περιβάλλον της διαδικτυακής κοινότητας ανταποκρίνεται στην ανάγκη αυτή, παρέχοντας τη δυνατότητα για συνεχή συνεργασία και ενημέρωση στο μέλλον.

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος/η στη ή/και ενδιαφερόμενος/η για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος/η ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί/ές υποψήφιοι/ες που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

    α) αποτελεί αναγνωρισμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και οδηγεί στην απόκτηση αναγνωρισμένης από το ελληνικό κράτος διδακτικής επάρκειας για τη διδασκαλία της ελληνικής στην αλλοδαπή (Υ.Α. Φ.815.2/306/40937/Ζ1, ΦΕΚ τ. Β΄ 862/8.4.2014),

    β) παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας και ανταποκρίνεται στα συνεκτιμώμενα προσόντα της πρόσφατης ρύθμισης για τη στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) από μόνιμους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 3 (δ) της Κ.Υ.Α. αριθμ. 152360/ΓΔ4/19.9.2016 (ΦΕΚ 3049/Β/23.9.2016),

    γ) μοριοδοτείται ως προσόν για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης (νόμος υπ’ αριθμ. 4823/2021. ΦΕΚ 136/Α/3-8-2021).

    Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών: www.greek-language.gr/routes.

    Στοιχεία επικοινωνίας:

    Συντονίστριες του προγράμματος «Διαδρομές» : Αθανασία Μαργώνη, Ευδοξία Μητρούση

    Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : diadromes@greeklanguage.gr

    Skype : Διαδρομές - Routes

    Τηλ. : (0030) 2310 805 507 & 488 560

    (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

    Δείτε στα συνημμένα το Δελτίο Τύπου στα ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά και ρωσικά

    09 Μάϊ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ.: Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση (25/5/24)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Α.Π.Θ. διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 από τις 10.30 έως τις 13.30 διαδικτυακό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση». Βασικός στόχος: Πώς με την κατάλληλη διδακτική διαδικασία μπορεί να οδηγηθεί το μαθητικό κοινό να "ανακαλύψει" και να κατανοήσει ζητήματα που αφορούν τη γλωσσική ποικιλία.

    Το Σεμινάριο διαρθρώνεται σε τέσσερις φάσεις ως εξής (συντονιστής: Θανάσης Μιχάλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.):

    1η φάση: παρουσίαση: «Δε σ' αγαπώ, σ' αγαπάω: η γλωσσική ποικιλία στην Εκπαίδευση» (Άννα Ιορδανίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών),

    2η φάση: παρουσίαση: «Του διεθνούς ή του διεθνή: διδάσκοντας τη γλωσσική ποικιλία μέσα από διαφορετικά κειμενικά είδη» (Μαρία Καμηλάκη, διδάσκουσα Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου),

    3η φάση: παρουσίαση: «Θεωρούνταν/εθεωρείτο/θεωρούταν: γλωσσική ποικιλία και επίσημο/ανεπίσημο ύφος ή σωστό/λάθος;» (Κατερίνα Αλεξανδρή, Επίκουρη Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.),

    4η φάση: τοποθετήσεις εκπαιδευτικών και συζήτηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ινστιτούτου.

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Μεσαιωνική Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διαδικτυακή συνεδρία σεμιναρίου: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων για κλασικούς φιλολόγους'', Παν/μιο Ιωαννίνων (26/4/2024)

    Διαδικτυακή πρώτη συνεδρία του σεμιναρίου, με τίτλο: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων, εργαλεία και μέθοδοι για κλασικούς φιλολόγους'' με εισηγητή τον Δρ. Στυλιανό Χρονόπουλο, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 15.00-18:00.

    Στην πρώτη αυτή συνεδρία με τίτλο: ''Ψηφιακά σώματα κειμένων για κλασικούς φιλολόγους''
    θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων οι ψηφιακές βιβλιοθήκες TLG, PHI5, PHI7, papyrus.info, Perseus Project και Scaife Reader, The Latin Library.

    Η διάλεξη διοργανώνεται από το Εργαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (οργανωτική επιτροπή: Ε. Γκαστή, Π. Αθανασόπουλος, Σ. Χρονόπουλος).

    Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας MS-Teams). Μπορείτε να συνδεθείτε στη συνεδρία ακολουθώντας τον σύνδεσμο:
    https://bit.ly/3Q41vgz
    (Αναγνωριστικό σύσκεψης: 349 533 886 160 , Κωδικός πρόσβασης: m7N2EC)

    25 Απρ 2024 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...497   Επόμενο >