Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Μάϊ 2018

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία (9-10/11/2018)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών [Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη] του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των ετήσιων διεθνών συνεδρίων για τη διαχρονική και διατοπική μελέτη της ελληνικής, διοργανώνει το «2ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής: ελληνική και βαλκανική ετυμολογία» στις 9 και 10 Νοεμβρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο δρυμα Τεχνών, ΑΠΘ).

    24 Οκτ 2018 | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διεθνές Συνέδριο: Texturen von Herrschaft im Mittelmeerraum (Αφηγήσεις κυριαρχίας στον μεσογειακό χώρο) (30/5-1/6/18)

    Το Πανεπιστήμιο Vechta, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: Texturen von Herrschaft im Mittelmeerraum (Αφηγήσεις κυριαρχίας στον μεσογειακό χώρο), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 30.5. μέχρι την 1.6. 2018, στο ΚΕΔΕΑ του Α.Π.Θ. (Αμφιθέατρο ΙΙΙ).

    31 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη A.M. Cuomo στο ΕΚΠΑ: Medieval Scholia on Sophocles: Reading Electra at Manuel Moschopoulos’ School (30/5/18)

    Ο Τοµέας Κλασικής Φιλολογίας και ο Τοµέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του ΕΚΠΑ σας προσκαλούν στη διάλεξη του Dr Andrea Massimo Cuomo, Ερευνητή στην Αυστριακή Ακαδηµία Επιστηµών, Βιέννη, Εταίρου του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, Αθήνα µε θέµα: Medieval Scholia on Sophocles: Reading Electra at Manuel Moschopoulos’ School, την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018, ώρα 12.00΄, στο Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (745).

    29 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Ιούνιος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

    Εκδηλώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για το μήνα Ιούνιο.

    29 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Δελτίο Τύπου για τη συμμετοχή του ΚΕΓ στην ΙΓ' Μαθητιάδα (Πρώτη Σερρών, 18-22 Μαΐου 2018)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχε στη ΙΓ΄ Μαθητιάδα, που διεξήχθη στην Πρώτη Σερρών, δια των επιστημονικών συνεργατριών του, Μητρούση Εύης και Κοκκινίδου Άννας, οι οποίες σε συνεργασία με την Τομεάρχη Γλώσσας-Λογοτεχνίας της ΙΓ΄ Μαθητιάδας, κα Ζέττα Σύλια, πραγματοποίησαν τις εξής δράσεις:

    α) Λειτουργία ενός εργαστηρίου για τη διδασκαλία της ελληνικής με τις νέες τεχνολογίες και ειδικά με την εργαλειοθήκη του Κ.Ε.Γ. που περιλαμβάνεται στην «Πύλη για την ελληνική γλώσσα» και στις « Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα». Οι υπεύθυνες της δράσης παρουσίασαν τα διαδραστικά περιβάλλοντα του Κ.Ε.Γ. στους μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια είχαν την δυνατότητα να περιηγηθούν σε αυτά και να γνωρίσουν τις δυνατότητές τους. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

    β) Λειτουργία ενός εργαστηρίου για τη διδασκαλία της ελληνικής ως β΄ / ξένης γλώσσας για την εξοικείωση των μαθητών με τη ψηφιακή εφαρμογή KLIK App που περιλαμβάνει τα ψηφιοποιημένα εγχειρίδια «ΚΛΙΚ στα Ελληνικά» με 2000 διαδραστικές ασκήσεις. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

    γ) Συμμετοχή σε γλωσσικό/διαπολιτισμικό παιχνίδι επικοινωνίας “Diversonopolis”: πρόκειται για επιτραπέζιο παιχνίδι που ενθαρρύνει την επικοινωνία και την προφορική έκφραση των μαθητών με σκοπό την άσκηση στην παραγωγή προφορικού λόγου. Με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών δόθηκε η ευκαιρία στο συμμετέχοντες μαθητές, από σχολεία της Ελλάδας και της Ομογένειας, να ανταλλάξουν μεταξύ τους ιδέες και απόψεις, όπως και να παρουσιάσουν συνήθειες, ήθη και έθιμα και καθημερινές πρακτικές. Η δράση πραγματοποιούνταν καθ’ όλην τη διάρκεια της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

    δ) Διοργάνωση εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της Πρώτης Σερρών, στο πλαίσιο της οποίας έλαβε χώρα η διάλεξη του καθηγητή Ιωάννη Ν. Καζάζη με θέμα «Ορθογραφία και “Ορθογραφία”». Τη διάλεξη προλόγισε ο φιλόλογος και βουλευτής Καβάλας, κ. Δημήτριος Εμμανουηλίδης, καθώς και η ταμίας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), κ. Σύλια Ζέττα, η οποία και διάβασε τον χαιρετισμό της Προέδρου της Π.Ε.Φ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2018.

    ε) Αγώνες Ορθογραφίας και γλώσσας: στη δράση αυτή έλαβαν μέρος εθελοντικά οι μαθητές, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, από τα Γυμνάσια όλης της χώρας και από τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Αμφίπολης, και διαγωνίστηκαν στη γραφή κειμένου που τους υπαγορεύτηκε καθώς και στην επίλυση γλωσσικών ασκήσεων. Η δράση, που στηρίχθηκε και από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν. Σερρών με την εθελοντική προσφορά δύο μελών του στη διαδικασία υλοποίησης των Αγώνων, πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2018.

    Μέσω των προαναφερθέντων δράσεων εγκαινιάστηκε η συνεργασία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τη Δ/νση Πολιτισμού της ΙΓ΄ Μαθητιάδας.

    Δείτε συνημμένα τα θέματα των Αγώνων Ορθογραφίας και γλώσσας, όπως και φωτογραφίες από την εκδήλωση.

    29 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Δελτίο Τύπου: Συνδυασμένη Παρέμβαση του ΑΠΘ και του ΚΕΓ στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν της Ν. Ρωσίας (24-31/5/18)

    Πραγματοποιήθηκε στις 25-5-2018 στο Πανεπιστήμιο Κουμπάν (Κρασνοντάρ, Ν. Ρωσίας) το Δ΄ Διεθνές Συνέδριο Ελληνιστών με θέμα : «Ελλάδα – Κύπρος, Γλώσσα, Ιστορία, Πολιτισμός και σύγχρονη πραγματικότητα».

    Το Συνέδριο που το παρακολούθησαν περίπου 150 σύνεδροι οργανώθηκε από το Τμήμα Ελληνικών του Πανεπιστημίου ΚΟΥΜΠΑΝ σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Διέθετε τη στήριξη του Γεν. Προξενείου της Κύπρου στο Κρασνοντάρ και την αιγίδα του Γεν. Προξενείου της Ελλάδας στο Νοβοροσσίσκ.

    Στο Συνέδριο συμμετείχαν με ανακοινώσεις ο καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του ΚΕΓ και Υπεύθυνος του Προγράμματος ΙΑΣΩΝ, που τελεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη του ΑΠΘ Π. Μήτκα, και ο Δημήτρης Φωτιάδης, γραμματέας του ΙΑΣΟΝΑ και Διδάσκων της ρωσικής γλώσσης στο ΑΠΘ.

    Με την ευκαιρία αυτήν, και βάσει της υφιστάμενης Ακαδημαϊκής Συμφωνίας μεταξύ των δύο Πανεπιστημίων, πραγματοποιήθηκαν και οι εξής παράπλευρές δράσεις:
    ο καθηγητής Καζάζης διεξήγαγε την 26-5 σεμινάριο για την πλήρη χρήση της Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα, για τους διδάσκοντες την ελληνική ως ξένη γλώσσα στην ευρύτερη περιοχή του Κρασνοντάρ. Μεταξύ τους και αρκετοί Έλληνες εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι εδώ από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

    Ο κ. Φωτιάδης, εξάλλου, έφτασε εδώ συνοδεύοντας οκτώ (8) Έλληνες Φοιτητές του ΑΠΘ που ως αριστεύσαντες στη ρωσική γλώσσα που αυτός διδάσκει στο Κέντρο Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών του ΑΠΘ, έλαβαν υποτροφία του Πανεπιστημίου του ΚΟΥΜΠΑΝ, για να παρακολουθήσουν ειδικό εντατικό πρόγραμμα 20 ωρών για τη βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων (25-31.5.2018).

    Παράλληλο 20-ωρο πρόγραμμα κατάρτισης στις νέες μεθόδους διδασκαλίας της ρωσικής (στο ειδικό τμήμα του Πανεπιστημίου για τη Ρωσική ως Ξένη Γλώσσα) θα παρακολουθήσει και ο ίδιος ο κ. Φωτιάδης.

    Σημειώνεται ότι οι υποτροφίες και οι επιμορφωτικές δράσεις στη ρωσική ανήκουν στο Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ, ως συμπλήρωμα των δράσεων του ΑΠΘ που αναλαμβάνονται για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής σε ένα δίκτυο 16 παρευξείνιων πανεπιστημίων, το οποίο συνεχίζεται αδιαλείπτως επί 24 χρόνια.

    25 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διημερίδα: Από το τυπογραφείο στα έδρανα και… Το βιβλίο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες (30-31/5/18)

    Η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής και ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, διοργανώνουν διημερίδα με τίτλο: "Από το τυπογραφείο στα έδρανα και… Το βιβλίο στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες", στις 30-31 Μαΐου 2018, στο Μέγαρο Θεωρητικών Επιστημών (Σόλωνος 57. Αθήνα).

    24 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    4ο Διεθνές Συνέδριο Iβηρο-Αμερικανικών Σπουδών: Iberoamérica y el mundo multipolar del presente: la realidad histórica, social, política, económica y cultural (28-30/5/18)

    Το Τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Λατινοαμερικανικών και Καραϊβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου John Naisbitt της Σερβίας, το Τμήμα Ισπανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ των Η.Π.Α., το Ινστιτούτο Λατινικής Αμερικής της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας, το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, το Πανεπιστήμιο της Χαβάης των Η.Π.Α., το Πανεπιστήμιο Doshisha της Ιαπωνίας και το Instituto Cervantes της Αθήνας διοργανώνουν το 4ο Διεθνές Συνέδριο Iβηρο-Αμερικανικών Σπουδών με θέμα: Iberoamérica y el mundo multipolar del presente: la realidad histórica, social, política, económica y cultural. Το Συνέδριο είναι αφιερωμένο στην Αργεντινο-μεξικανή ιστορικό María Elena Rodríguez Ozán και θα διεξαχθεί από 28 έως 30 Μαΐου 2018, στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΕΚΠΑ – Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, Αθήνα.

    24 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ το Διεθνές Βραβείο Booker 2018

    Στην Όλγκα Τοκάρτσουκ απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Booker 2018, όπως ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης 22 Μαΐου στο Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ στο Λονδίνο.

    Η Πολωνή συγγραφέας τιμήθηκε για το σπονδυλωτό μυθιστόρημά της «Flights» (Fitzcarraldo Editions, 2017), δηλαδή την αγγλική μετάφραση του βιβλίου της «Bieguni» το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από δέκα και πλέον χρόνια. Η συγγραφέας και η μεταφράστριά της (η Αμερικανίδα Τζένιφερ Κροφτ) θα λάβουν εξ ημισείας ένα χρηματικό έπαθλο της τάξεως των 50 χιλιάδων στερλινών.

    Η ίδια έχει τιμηθεί δύο φορές με την κορυφαία λογοτεχνική διάκριση της πατρίδας της, το Bραβείο Nike. Την πρώτη για το «Μπιεγκούνι» (2008) και τη δεύτερη για «Τα βιβλία του Ιακώβ» (2015). Με αφορμή το τελευταίο, η ίδια έγινε στόχος ακραίων στοιχείων, ως ακτιβίστρια των Πρασίνων και αντεθνικίστρια.

    24 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Διάλεξη S. Schreibman και Workshop για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Σπουδές στο ΑΠΘ (30/5/18)

    Την Τετάρτη 30 Μαΐου το Εργαστήριο Φιλολογίας & Νέων Τεχνολογιών του Τμήματος Φιλολογίας σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτέλειου
    Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης υποδέχονται την Susan Schreibman και διοργανώνουν ένα
    πρωινό για τις ψηφιακές ανθρωπιστικές σπουδές, με την ευγενική συμμετοχή της.

    24 Μάϊ 2018 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1] 2 3 4 5 ...9   Επόμενο >