Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

"ΑΝΕΜΗ" Ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον νεότερο Ελληνισμό

20 Δεκ. 2006 11:16

«Α Ν Ε Μ Η»

Ψηφιακή βιβλιοθήκη για τον νεότερο Ελληνισμό

http://anemi.lib.uoc.gr


H ANEMH είναι ο νέος δικτυακός τόπος της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης, ο οποίος ανοίγει στον χρήστη του διαδικτύου τις πύλες των ψηφιακών της συλλογών. Xρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική της διεύθυνση ο χρήστης του διαδικτύου μπορεί σήμερα να πλοηγηθεί σε τέσσερις ψηφιακές συλλογές:

· Τον Nεοελληνιστή, ψηφιακή βιβλιοθήκη βιβλιογραφιών, λεξικών και εγχειριδίων για τον νεότερο Ελληνισμό. Η βάση παρέχει στον ερευνητή τη δυνατότητα να εντοπίσει στο διαδίκτυο μια πλούσια βιβλιογραφία για όλους τους κλάδους των Νεοελληνικών Σπουδών.

· Tο Ταμιευτήριο Ελληνικής Ψηφιακής Βιβλιογραφίας 15ος-19ος αιώνας
Στη συλλογή αυτή θησαυρίζονται σ’ ένα σύστημα ηλεκτρονικής βιβλιογραφικής τεκμηρίωσης τα έντυπα που ανήκουν στην περίοδο αυτή συνδεόμενα, όπου αυτό είναι εφικτό, με το ίδιο το ψηφιοποιημένο βιβλίο.

· Tον Ανάχαρση
Στην συλλογή αυτή διατίθενται σε ψηφιακή μορφή τα σπάνια περιηγητικά κείμενα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης που αφορούν το Eλληνισμό. Παρέχεται ακόμα άμεση πρόσβαση, μέσω υπερσυνδέσμων, σε περιηγητικά κείμενα ανάλογου περιεχομένου και άλλων φορέων ψηφιοποίησης.

· Τον Mάρκο Μουσούρο
Ψηφιακή βάση έντυπου και αρχειακού υλικού για την Kρήτη. Tο υλικό προέρχεται κυρίως από την πλούσια συλλογή της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης.

Η ΑΝΕΜΗ χρηματοδοτήθηκε από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης στα πλαίσια της Kοινωνίας της Πληροφορίας και υλοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης με επιστημονικούς υπεύθυνους τον Χρήστο Νικολάου, καθηγητή της πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αλέξη Πολίτη καθηγητή της Nεοελληνικής Φιλολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

““““““““““

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ

Η προϊστορία: επενδύοντας στην ψηφιακή τεχνολογία

H ενασχόληση της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης με την ψηφιακή τεχνολογία ξεκίνησε το 1998 με τη δημιουργία μιας ψηφιακής ηλεκτρονικής βάσης για τις διατριβές και τις μεταπτυχιακές εργασίες των σπουδαστών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις από το καλοκαίρι του 2001 η Βιβλιοθήκη άρχισε να πειραματίζεται με την ψηφιακή αναπαραγωγή σπανίων εντύπων. Αγοράστηκαν ψηφιακά μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών και με παραγγελίες των χρηστών ψηφιοποιήθηκαν 1500 σπάνια βιβλία από τη συλλογή των Κλειστών Συλλογών: μια πρακτική που οδήγησε στη δημιουργία μιας αυτοχρηματοδοτούμενης ψηφιακής συλλογής σπανίων εντύπων.
Παράλληλα άρχισε η ψηφιακή αναπαραγωγή του μεγαλύτερου μέρους των βιβλίων της Βιβλιοθήκης του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Aδριανουπόλεως· έτσι, εκτός από τη δημιουργία του ηλεκτρονικού καταλόγου των βιβλίων του Συλλόγου, ψηφιοποιήθηκαν από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης περίπου 2000 σπάνια βιβλία του (τα περισσότερα από αυτά ήταν σχολικά εγχειρίδια, ενώ άλλα προέρχονταν από τις προσωπικές βιβλιοθήκες σημαντικών λογίων του ελληνικού διαφωτισμού), ορισμένα μάλιστα ήταν αβιβλιογράφητα.
Κατόπιν, σε συνεργασία με τη σουηδική Εταιρεία Touch & Turn (στα πλαίσια του προγράμματος «Διάδοση σπανίων βιβλίων μέσω του διαδικτύου»), και εφαρμόζοντας ειδικό λογισμικό σε δύο ψηφιοποιημένα παλαίτυπα η Bιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Kρήτης πειραματίστηκε με την τεχνογνωσία προσομοιώσης του ξεφύλλισματος του ψηφιακού αντιγράφου με το φυσικό του τεκμήριο.

O νέος δικτυακός τόπος του Πανεπιστημίου Kρήτης ANEMH
Mια ψηφιακή Bιβλιοθήκη για το Nεότερο Eλληνισμό

Η ΑΝΕΜΗ είναι μια βιβλιογραφική βάση, που επιπλέον προσφέρει στον χρήστη της τη δυνατότητα να μεταβεί –όπου αυτό είναι δυνατό– από τη βιβλιογραφική πληροφορία στο ίδιο το ψηφιοποιημένο έργο, το οποίο σε μορφή pdf, μπορεί να φυλλομετρηθεί, να τυπωθεί ή να αποθηκευτεί σελίδα-σελίδα στον προσωπικό του υπολογιστή.
Από τον Δεκέμβρη του 2006 η ANEMH θα είναι σε θέση να παρέχει στον επισκέπτη της πάνω από 10.000 βιβλιογραφικές εγγραφές, επιτρέποντας του παράλληλα να προσπελάσει περισσότερες από 1.000.000 ψηφιακές σελίδες. Οι σελίδες αυτές προέρχονται κυρίως από βιβλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ψηφιοποιήθηκε κι ένας μικρός αριθμός βιβλίων που μετακινήθηκαν με διαδανεισμό από άλλες βιβλιοθήκες. Ας σημειώσουμε ότι στον αριθμό των 1.000.000 σελίδων δεν υπολογίζονται όσα τεκμήρια είχαν ψηφιοποιηθεί παλαιότερα· αυτά, και ιδιαίτερα τα βιβλία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως, πρόκειται να ενταχθούν στην ΑΝΕΜΗ στο αμέσως επόμενο στάδιο εμπλουτισμού της βάσης, αποτελώντας καινούριες ψηφιακές συλλογές.
Ό,τι επιπλέον προστίθεται στις 1.000.000 σελίδες που προήλθαν από τη δική μας Βιβλιοθήκη, προέρχεται από ψηφιοποιημένα βιβλία άλλων φορέων που προσφέρονται ελεύθερα στο διαδίκτυο και εμπίπτουν στη θεματική της ΑΝΕΜΗΣ. Δεν ψηφιοποιούμε δηλαδή υλικό που διατίθεται από άλλους φορείς, απλώς μέσω των υπερσυνδέσμων φροντίζουμε να εξασφαλίζεται η εύκολη μετάβαση στο «ξένο» ψηφιακό τεκμήριο. Αυτή η στρατηγική οφείλεται και στον σεβασμό των άλλων φορέων ψηφιοποίησης· παράλληλα προωθεί έμμεσα την επιθυμία της ΑΝΕΜΗΣ για μια ευρύτερη συνεργασία σε θέματα ψηφιοποίησης. Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Google, η Gallica, η ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Goettingen, ο Ελληνομνήμων, το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, η Ακαδημία Αθηνών, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος αποτελούν μερικές μόνο από τις ψηφιακές συλλογές στις οποίες η ΑΝΕΜΗ παραπέμπει τους χρήστες της. (Επιλέγοντας τις «Συνεργασίες» από το οριζόντιο μενού, υπάρχει η πρόβλεψη να απομονώνονται όλα τα ψηφιακά τεκμήρια, ανά φορέα ψηφιοποίησης.)
Ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει την πληροφορία που τον ενδιαφέρει με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Την απλή αναζήτηση, τη σύνθετη και το ευρετήριο. Μπορεί ακόμα, αν τον ενδιαφέρει να πλοηγηθεί στο σύνολο του υλικού να επιλέξει από το αριστερό μενού το «Πλοήγηση» και να διατρέξει τις δυνατότητες της οριζόντιας μπάρας.

Η ΑΝΕΜΗ είναι βιβλιογραφική και ψηφιακή βάση. Η βιβλιογραφική εγγραφή που συνοδεύεται και από το ψηφιακό τεκμήριο εμφανίζει συνήθως στην αριστερή πλευρά της τη μικρογραφία της σελίδας τίτλου του βιβλίου (για να οδηγηθεί ο χρήστης στο ίδιο το ψηφιακό τεκμήριο θα πρέπει να έχει επιλέξει την πλήρη βιβλιογραφική αναφορά). Δηλαδή, το ψηφιακό τεκμήριο είναι τοποθετημένο σε ξεχωριστό πλαίσιο στο κάτω μέρος της βιβλιογραφικής αναφοράς. Από τον χώρο αυτόν, και επιλέγοντας την «Προβολή εγγράφου», επιτυγχάνεται η άμεση πρόσβαση στο ψηφιακό τεκμήριο, ενώ η επιλογή «Πληροφορίες Συντήρησης» ξεδιπλώνουν τις πληροφορίες που αφορούν το συγκεκριμένο ψηφιακό έργο.

Tο ιστορικό της δημιουργίας της ANEMHΣ

H ANEMH ιδρύθηκε τον Aπρίλη του 2006, τελικό αποτέλεσμα της «Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Nεοελληνικών Σπουδών», πρότασης που κατατέθηκε στο Yπουργείο Πολιτισμού το καλοκαίρι του 2003, στο πλαίσιο του Μέτρου 1.3 «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». H πρόταση εγκρίθηκε τον Nοέμβριο του 2003 αποσπώντας χρηματοδότηση 300.000 € και ξεκίνησε να υλοποιείται τον Φεβρουάριο του 2005.
Tην επιστημονική ευθύνη του προγράμματος ανέλαβε ο καθηγητής της πληροφορικής, και τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Νικολάου, με αναπληρωτή υπεύθυνο τον καθηγητή της Νεοελληνικής Φιλολογίας Αλέξη Πολίτη. Πυρήνας του προγράμματος στάθηκε το Eγχειρίδιο του Nεοελληνιστή, Ηράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 2002, 22005.

Υλοποίηση της ANEMHΣ

H συγκρότηση της Aνέμης στηρίχτηκε στην παράλληλη δράση τριών έργων:
· Εκτέλεση του έργου της ψηφιοποίησης
· Δημιουργία λογισμικού ψηφιακής βιβλιοθήκης
· Συγκρότηση βιβλιογραφικής βάσης

Tο έργο της ψηφιοποίησης
Oι προδιαγραφές του έργου της ψηφιοποίησης προέβλεπαν τα εξής:
· Xρησιμοποίηση ενός Bookscanner Zeutschel Omniscan TT 10000 εφοδιασμένου με το λογισμικό OS 11.
· Aρχική ψηφιοποίηση των τεκμηρίων σε αρχεία Tiff υψηλής ανάλυσης 600 dpi, 1 bit. Kατά περίπτωση, βιβλία με ιδιαίτερη αξία, όπως τα incunabula και τα παλαίτυπα, αλλά και σελίδες που περιέχουν εικονογράφηση σαρώθηκαν σε grayscale 8 bit ή έγχρωμα 24 bit.
· Tα ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ανάλυσης, ως αρχεία αναφοράς, φυλάσσονται σε ειδικούς δίσκους και αποθηκεύονται σε DVD Rom & ταινίες LTO-2 στη Bιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Kρήτης.
· Tα ψηφιακά αντίγραφα υψηλής ανάλυσης μετατρέπονται σε multipage Tiff αρχεία χαμηλότερης ανάλυσης (300 dpi).
· Tα Tiff αρχεία χαμηλότερης ανάλυσης μετατρέπονται σε pdf και σε αυτή την μορφή, μαζί με τις μικρογραφίες των εξωφύλλων (Thumbnails) διατίθενται από την ψηφιακή βάση της ANEMHΣ, αφού προηγουμένης σφραγιστούν με το ειδικό υδατόσημο της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης.

Ψηφιοποιημένη σελίδα παλαιτύπου, που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τον Bookscanner Zeutschel Omniscan TT 10000 και το λογισμικό OS 11. (εικ. 1).

Tο λογισμικό της ψηφιακής βιβλιοθήκης ANEMH

Για την δημιουργία της ψηφιακής βιβλιοθήκης ANEMH επιλέχθηκε ένα λογισμικό ψηφιακής βιβλιοθήκης ανοιχτού κώδικα (Κeystone) το οποίο προσαρμόστηκε στις ανάγκες της συγκεκριμένης βάσης. Τα πρότυπα που πληρεί η βάση περιγράφονται αναλυτικά από τις Υπηρεσίες Πληροφόρησης στους Οδηγούς (Τutorials) που είναι προσπελάσιμοι από τον ιστότοπο της ΑΝΕΜΗΣ.

H βιβλιογραφική βάση της ANEMHΣ

Στη βιβλιογραφική βάση της ΑΝΕΜΗΣ δεν καταχωρούνται μόνο βιβλία, παρά και άρθρα περιοδικών, χάρτες και αρχειακό υλικό. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε η υπάρχουσα βιβλιογραφική βάση της Bιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Kρήτης (το σύστημα ALEPH)· έτσι το πρώτο υλικό καταλογογραφήθηκε σύμφωνα με τους αγγλο-αμερικάνικους κανόνες καταλογογράφησης και τα πρότυπα του MARC 21· βιβλιογραφικό παράδειγμα για την καταλογογράφηση άρθρων (σε περιοδικά και σύμμικτους τόμους) ή επιμέρους κεφάλαια βιβλίων ήταν η ψηφιακή βιβλιοθήκη Melvyl του Πανεπιστημίου της Kαλλιφόρνιας. Xάρη στη δυνατότητα περιορισμού της αναζήτησης ανάλογα με το είδος υλικού (Format), μπορέσαμε εύκολα, επιλέγοντας τον περιορισμό (Analytics) να απομονώσουμε τα ζητούμενα υποδείγματα και να διδαχτούμε τον τρόπο καταλογογράφησης άρθρων και κεφαλαίων βιβλίων κατά τα πρότυπα του MARC 21.
Κατόπιν μετατρέψαμε αυτομάτως και μεταφέραμε τις εγγραφές σε καινούρια βιβλιογραφική βάση: σε δεδομένα Dublin Core. Εδώ καταχωρήθηκαν και οι επιπλέον πληροφορίες που αφορούσαν τα μεταδεδομένα των ψηφιακών αντιγράφων. Παραδείγματα καταλογογράφησης των βιβλιογραφικών δεδομένων κατά τους κανόνες Dublin Core και των μεταδεδομένων συντήρησης του ψηφιακού αντιγράφου είναι προσβάσιμα από τους Οδηγούς στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΜΗΣ .
.
Οι ψηφιακές συλλογές της ANEMHΣ
Οι βιβλιογραφικές εγγραφές της ΑΝΕΜΗΣ κατανέμονται σήμερα σε 4 ψηφιακές συλλογές, δηλαδή σε τέσσερις διακριτές βάσεις δεδομένων, παρότι συχνά η ίδια βιβλιογραφική εγγραφή μπορεί να ανήκει σε περισσότερες από μία ψηφιακές συλλογές. Έτσι έχουμε:
• Νεοελληνιστής. Ψηφιακή βάση δεδομένων και Bιβλιοθήκη Bιβλιογραφιών, Λεξικών και Eγχειριδίων για τον Nεότερο Ελληνισμό
H βάση παρέχει στον ερευνητή τη δυνατότητα να εντοπίσει από το διαδίκτυο, βιβλιογραφίες, λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, καταλόγους, εγχειρίδια, άρθρα, χρονολόγια, ευρετήρια και άλλα βοηθήματα που σχετίζονται με όλους τους κλάδους των Νεοελληνικών Σπουδών, αρχίζοντας από τη φιλολογία και την ιστορία και φτάνοντας έως τις τέχνες, τους θεσμούς, την οικονομία ή τη γεωγραφία.
Του παρέχει επίσης τη δυνατότητα να ξεφυλλίσει, να εκτυπώσει ή και να αποθηκεύσει δωρεάν από το διαδίκτυο όσα από τα βοηθήματα αυτά έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί (δεν ψηφιοποιούνται όσα δεν επιτρέπει η ελληνική νομοθεσία). Η βιβλιογραφική βάση του Νεοελληνιστή οργανώθηκε σύμφωνα με το Το εγχειριδιο του Νεοελληνιστή, Hράκλειο (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) 22005, και εμπλουτίστηκε με διορθώσεις και νέες προσθήκες.
Η ψηφιακή συλλογή Νεοελληνιστής διαθέτει 2.672 βιβλιογραφικά λήμματα και 593 ψηφιοποιημένα βιβλία που αντιστοιχούν σε 250.000 ψηφιακές σελίδες. Τα βιβλία αυτά ανήκουν στη συλλογή βιβλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ψηφιοποιήθηκαν με πόρους της «Κοινωνίας της Πληροφορίας. Το ψηφιακό δυναμικό της βάσης ενισχύεται με 107 ψηφιοποιημένα τεκμήρια άλλων φορέων ψηφιοποίησης που είναι προσπελάσιμα μέσω υπερσυνδέσμων.
• Ταμιευτήριο Ελληνικής Ψηφιακής Βιβλιογραφίας 15ος-19ος αι.
Χρησιμοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, ευελπιστούμε πως σταδιακά θα ανανεωθεί και το εθνικό βιβλιογραφικό τοπίο της περιόδου· ένας άξιος λόγου αριθμός βιβλίων θα προσφέρεται και σε ψηφιακή μορφή. Tο κάθε βιβλιογραφικό λήμμα θησαυρίζεται ηλεκτρονικά και, όπου αυτό είναι εφικτό, συνδέεται με το ψηφιοποιημένο έργο. Μελλοντικά θα συζεύξουμε το ηλεκτρονικό βιβλιογραφικό λήμμα με τις βιβλιογραφικές πληροφορίες όσων έντυπων βιβλιογραφιών έχουμε νομίμως ψηφιοποιήσει (όπως του Emile Legrand, και αργότερα, εάν μας παραχωρηθούν τα δικαιώματα και άλλων): έτσι ο χρήστης της ψηφιακής συλλογής θα μπορεί πληκτρολογώντας τα στοιχεία που βιβλίου που τον ενδιαφέρει να εντοπίζει το βιβλιογραφικό λήμμα και να ανοίγει από αυτό το ψηφιακό τεκμήριο και την σελίδα της βιβλιογραφίας που το θησαύρισε, χωρίς να είναι αναγκασμένος να ξεφυλλίσει τις ψηφιακές σελίδες βιβλιογραφιών που η ΑΝΕΜΗ του προσφέρει .
Από τον Δεκέμβρη 2006 θα έχουν κατατεθεί 8.000 περίπου ηλεκτρονικές εγγραφές: ο χρήστης θα μπορεί να φυλλομετρά ηλεκτρονικά έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ψηφιακών τεκμηρίων. Βέβαια υπολείπονται αρκετές χιλιάδες λήμματα για να έχουμε στα χέρια μας το Corpus της Ελληνικής Βιβλιογραφίας σε ψηφιακή μορφή. Όραμα πάντως είναι η Ελληνική Ψηφιακή Βιβλιογραφία 1476-1900 ν’ αγκαλιαστεί κι από τις άλλες Βιβλιοθήκες και να προσελκύσει συνεργασίες, για να δημιουργηθεί άμεσα ένα συλλογικό σύστημα καταχώρησης και προβολής στο διαδίκτυο όλων των μεμονωμένων προσπαθειών ψηφιοποίησης έργων που αφορούν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι, χωρίς να σπαταλάται χρόνος και χρήμα, όλοι οι ανά την χώρα διάσπαρτοι φορείς ψηφιοποίησης θα συμβάλλουν μεθοδικά στη δημιουργία μιας «Εθνικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Σπανίων Eντύπων». Κέρδος μεγάλο, αφού μόνο έτσι θα γίνει προσιτό στην επιστημονική κοινότητα ένα υλικό ιδιαίτερα δυσπρόσιτο, όμως εξαιρετικά σημαντικό για την πολιτιστική ταυτότητα του Νεότερου Ελληνισμού.
• Ανάχαρσις
Στην συλλογή αυτή θησαυρίζονται 1.700 περιηγητικά κείμενα που το πρωτότυπό τους, ως επί το πλείστον, υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ή παρέχεται από άλλους φορείς μέσω υπερσυνδέσμων.
• Μάρκος Μουσούρος
Βιβλία και αρχειακό υλικό αποκλειστικά για την Κρήτη. Ο κύριος όγκος τεκμηρίων της συλλογής προέρχεται από την πλούσια συλλογή βιβλίων και αρχείων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ανάμεσα στα βιβλία που θα μπορεί σύντομα ο επισκέπτης της βάσης να φυλλομετρήσει από το διαδίκτυο είναι και το Μέγα Ετυμολογικό Λεξικό που εκδόθηκε στα 1499 στη Βενετία, από Κρήτες λογίους και τυπογράφους και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της ελληνικής τυπογραφικής τέχνης.

Mελλοντικές προοπτικές

Φιλοδοξία της ομάδας που συνέστησε την ANEMH είναι να συνεχιστεί ο εμπλουτισμός της και μετά τη λήξη της κοινοτικής χρηματοδότησης. Η ΑΝΕΜΗ είναι ακόμα πρόθυμη να συμπεριλάβει πρόσθετες βάσεις δεδομένων και άλλων φορέων και να δημοσιεύσει ηλεκτρονικά ανέκδοτο υλικό, εφόσον αυτό ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της.
Eίναι συνείδηση των δημιουργών της πως μόνο με τον συνεχή εμπλουτισμό και με τη βελτίωση των τεχνικών δυνατοτήτων της μπορεί να πετύχει αυτό που, ίσως και λίγο αυτάρεσκα, υπόσχεται: Να γίνει μια σημαντική ηλεκτρονική πηγή πληροφόρησης για τις Nεοελληνικές Σπουδές.

Για την υλοποίηση της ANEMHΣ εργάστηκαν οι υπηρεσίες Tεχνολογιών & Πληροφόρησης και οι Kλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Kρήτης, και ένας εξωτερικός συνεργάτης που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα. Πρόκειται για τους: Γιάννη Kοσμά, Mανόλη Kουκουράκη, Γρηγόρη Tζανοδασκαλάκη, Shore Shadman και Νικολέτα Κατραμάδου από την Yπηρεσία Tεχνολογιών & Πληροφόρησης και τους Eλένη Kωβαίου, Κωνσταντίνο Μ. Παπαδάκη, Mαρία-Χριστιάνα Πάσσου από την Yπηρεσία των Kλειστών Συλλογών. Συνεργάστηκαν επίσης στο έργο της ψηφιοποίησης και του ελέγχου των ψηφιοποιημένων τεκμηρίων οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Βούλα Βασιλειάδη, Ειρήνη Γεργατσούλη, Αικατερίνη Γεωργίου, Μαριάννα Καράλη, Έφη Κτιστάκη, Μανόλης Λαγουδάκης, Ουρανία Σεπσά,, Νίκος Φιλιππαίος.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ:
Α Ν Ε Μ Η Σ
21 Δεκεμβρίου 2006

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Αλέξης Καλοκαιρινός
Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

18.30΄ Έναρξη
Βασιλική Κολυβά
Υπεύθυνη του Άξονα 1 Παιδεία -Πολιτισμός
ΕΠ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ

Χαιρετισμός

Αλέξης Πολίτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Φιλολογίας

Ξετυλίγοντας την ΑΝΕΜΗ

Μανόλης Κουκουράκης
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βιβλιοθήκη

Ο Δικτυακός τόπος της ΑΝΕΜΗΣ

19.30΄ Διάλειμμα
Ελένη Κωβαίου
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Βιβλιοθήκη

Το περιεχόμενο της ΑΝΕΜΗΣ

Κώστας Γαβρόγλου
Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης

Ελληνομνήμων: Ψηφιακή βιβλιοθήκη των φιλοσοφικών και επιστημονικών βιβλίων και χειρογράφων, 1600-1800
Τάκης Καγιαλής
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών

Ηλεκτρονικοί πόροι για την διδασκαλία της λογοτεχνίας
Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Νεοελληνικοί φάκελοι στο διαδίκτυο
Χρήστος Νικολάου
Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών

Το μέλλον των ψηφιακών συλλογών

Ερωτήσεις, συζήτηση

20 Δεκ 2006 | Τμήμα Γλώσσας και Λογοτεχνίας | Σχόλια 0