Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

07 Μάϊ. 2019

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

    Δελτίο Τύπου για τη συνεργασία ΚΕΓ και Πανελλήνιας Ένωσης Scrabble

    Στα σχολεία της ελληνικής Ομογένειας το «παιχνίδι» της μάθησης και το «παιχνίδι» των λέξεων ενώνονται στην κυριολεκτική σημασία του λήμματος ως… οργανωμένης δραστηριότητας, που σκοπεύει στην ψυχαγωγία και τη διασκέδαση. Το Scrabble, ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια - πιθανότατα το πιο γνωστό επιτραπέζιο στον κόσμο όλο - μπαίνει στις σχολικές αίθουσες και η ψηφιακότητα συναντά την ελληνομάθεια.

    Διαπιστώνοντας πως «το ελληνικό Scrabble - ένα νοητικά ερεθιστικό παιχνίδι που ασκεί θαυμάσια και την ελληνομάθεια - προς το παρόν παίζεται με επιτυχία σε λιγοστούς γεωγραφικά περιορισμένους ομίλους μόνον εντός της Ελλάδος» το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) και η Πανελλήνια Ένωση Scrabble συμφώνησαν να εντάξουν το παιχνίδι ως εργαλείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλα τα τυπικά και άτυπα σχολεία της ομογένειας - αλλά και παντού όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

    «Η εισαγωγή του Scrabble στα σχολεία της Ομογένειας και όχι μόνο είναι η εισαγωγή του παιχνιδιού στη μάθηση. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν το λεξιλόγιο της νέας ελληνικής και δίνουν την αφορμή με τις απορίες τους στον δάσκαλο να τους εξηγήσει φαινόμενα γλωσσικά, που έχουν να κάνουν με το λεξιλόγιο, τη γραμματική και τη σύνταξη της Νέας Ελληνικής.

    Ευελπιστούμε σε μια μαζική εμπλοκή των μαθητών και των δασκάλων, που όταν θα βρίσκονται για τα μαθήματά τους θα μπορούν και να παίξουν και μέσα στην ώρα και έξω από την ώρα της διδασκαλίας. Είναι η μάθηση μέσα από το παιχνίδι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΕΓ, καθηγητής Ιωάννης Καζάζης.

    Συγκεκριμένα, το ΚΕΓ αποφάσισε να εντάξει το ελληνικό Scrabble στην ψηφιακή εργαλειοθήκη του - την ΠΥΛΗ για την Ελληνική Γλώσσα, με 2,5 εκατομμύρια επισκέψεις μηνιαίως, και 650.000 μοναδικούς χρήστες μηνιαίως- και να ενθαρρύνει τη διάδοσή του ανά την υφήλιο, διαβλέποντας τη σημασία που έχει για την εθνική στρατηγική να καταστεί η διδασκαλία της ελληνικής όσο ευχάριστη και ανάλαφρη γίνεται, και επομένως και η προσέλευση των νεότερων γενεών όσο μαζικότερη είναι δυνατόν, μέσα από ένα παιχνίδι που παίζεται όλο τον χρόνο και εκ του σύνεγγυς και εξ αποστάσεως.

    Η Πανελλήνια Ένωση Scrabble θα παρέχει στους ενδιαφερομένους κάθε διευκόλυνση για την οργάνωση και διεξαγωγή του παιχνιδιού. Το ΚΕΓ θα παρέχει προς την Πανελλήνια Ένωση Scrabble την επιστημονική του συνδρομή πάνω σε ζητήματα ορθογραφικής παγίωσης για τη συμπλήρωση του «Πίνακα Αποδεκτών Λέξεων». Επιπλέον, όταν θα συγκεντρώνονται στη Θεσσαλονίκη οι φιναλίστες από όλο τον κόσμο, κυρίως νέοι, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελληνικού Scrabble, το ΚΕΓ θα το πλαισιώνει με Εκδηλώσεις Προβολής και Καλλιέργειας της Ελληνικής Γλώσσας, που θα το καταστήσουν σημαίνον πολιτιστικό γεγονός.

    Η επίσημη έναρξη της συνεργασίας του ΚΕΓ και της Πανελλήνιας Ένωσης Scrabble θα γίνει κατά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις 9 Μαίου 2019, με πρώτο εστιακό σημείο το σχολικό σύστημα και τις έδρες ελληνικών σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πρωτοβουλία αποτελεί συμβολή στο «Έτος Ελληνικής και Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας 2019/20», μια διακρατική δράση που εξήγγειλαν ο Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

    Στην περίπτωση αυτή, η συμβολή του Ελληνικού Scrabble θα είναι και συμβολική και ουσιαστική, αν ληφθεί υπόψη ότι (ύστερα από πολυετή προεργασία του ΚΕΓ και του Προγράμματος ΙΑΣΩΝ του ΑΠΘ), με την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας, άρχισε από το 2016 η επίσημη διδασκαλία της ελληνικής ως κατ’ επιλογήν Ξένης Γλώσσας στα σχολεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    07 Μάϊ 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Colloquium του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ (7/5/19)

    Η διδάκτωρ Φιλολογίας, μέλος του Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών Θάλεια Ιερωνυμάκη θα μιλήσει την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, ώρα 19.00 με θέμα: «Για την έκδοση των αθησαύριστων του Τέλλου Άγρα». Η εκδήλωση θα γίνει στο Σπουδαστήριο Μ.Ν.Ε.Σ., αίθουσα 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).

    06 Μάϊ 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη στο Παν/μιο Κρήτης: Το ρετιρέ της Φιλοσοφίας: Ο εσχατολογικός μύθος του Φαίδωνα (7/5/19)

    Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 και ώρα 17:30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της κ. Χλόης Μπάλα (Πανεπιστήμιο Κρήτης - Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών), με θέμα: Το ρετιρέ της Φιλοσοφίας: Ο εσχατολογικός μύθος του Φαίδωνα. Η διάλεξη προσφέρεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος "Ο Πλάτων και ο Μύθος", είναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Τμήματος Φιλολογίας του Παν/μίου Κρήτης.

    22 Απρ 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >