Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

01 Μάρ. 2016

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Ανακοινώσεις

    Εκδηλώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για τον μήνα Μάρτιο

    Εκδηλώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για τον μήνα Μάρτιο

    01 Μάρ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

    Διημερίδα: WORKS in PROGRESS / Προπτυχιακή & Μεταπτυχιακή έρευνα. Πεζογραφία στα Επτάνησα του 19ου και του 20ου αιώνα (29/2-1/3/16)

    Ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) διοργανώνει διημερίδα με θέμα: WORKS in PROGRESS / Προπτυχιακή & Μεταπτυχιακή έρευνα. Πεζογραφία στα Επτάνησα του 19ου και του 20ου αιώνα.
    Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου έως 1 Μαρτίου 2016, στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

    29 Φεβ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Εκδήλωση: Ο ρόλος της ψηφιοποίησης των σχολικών βιβλίων και των προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική μας κληρονομιά (1/3/16)

    Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (Λεωφόρος Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο) με θέμα: «Ο ρόλος της ψηφιοποίησης των σχολικών βιβλίων και των προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική μας κληρονομιά». Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο πρόγραμμα ψηφιοποίησης («Ανάπτυξη Ψηφιακών Υπηρεσιών για τη Δημιουργία Δημόσιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Παλαιών Σχολικών Εγχειριδίων») που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Στο εν λόγω πρόγραμμα ψηφιοποιήθηκαν σχολικά εγχειρίδια από τον 19ο αιώνα έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980, προγράμματα σπουδών και πρακτικά εκπαιδευτικών φορέων. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού που ψηφιοποιήθηκε ανήκε στο πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, «καθολικό διάδοχο» του οποίου αποτελεί το Ι.Ε.Π., ενώ επιπλέον υλικό αναζητήθηκε σε άλλες βιβλιοθήκες και ιδρύματα (π.χ. Ίδρυμα Ευγενίδου, Ε.Λ.Ι.Α., Βιβλιοθήκη της Βουλής, Εθνική Βιβλιοθήκη, Ε.Κ.Ε.ΔΙ.Σ.Υ., Ακαδημία Αθηνών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

    25 Φεβ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Αρχαία Ελληνική :: Ανακοινώσεις

    Διάλεξη E. Foster: The Function of Battle Narratives in Xenophon's Hellenika (1/3/16)

    Την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 20.30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Edith Foster (Western Case Reserve University / IAS, University of Strasbourg) με τίτλο: The Function of Battle Narratives in Xenophon's Hellenika. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    24 Φεβ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Παρουσίαση βιβλίου (1/3/16)

    Ο εκδοτικός οίκος University Studio Press σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου "Με παρούσα τη Μούσα. Κείμενα για την ποίηση (1983-2014)" της Δήμητρας Μήττα. Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 1 Μαρτίου 2016 και ώρα 19.30 στο βιβλιοπωλείο Σαββάλας-Βιβλιορυθμός (Βασ. Ηρακλείου 47, Θεσσαλονίκη).

    19 Φεβ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών: Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική (Μάρτιος-Μάιος 2016)

    To Τελλόγλειο Ίδρυμα έχοντας στο ενεργητικό του μια σειρά σημαντικών εκθέσεων συνεχίζει τα μεγάλα αφιερώματα σε δημιουργούς που επηρέασαν και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μετά τις εκθέσεις για τους Picasso, Miro, Lautrec, Goya, Beethoven κ.ά., προγραμματίζει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση για τον Μάρτιο-Μάιο 2016 με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.
    Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες: α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη, β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.). γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος, Μποκόρος, Λάππας, Λήτη).
    Την έκθεση επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς, έχοντας τη συμπαράσταση της ποιήτριας Ιουλίτας Ηλιοπούλου. Έργα και υλικό δανείζουν το Μουσείο Μπενάκη, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ίδρυμα Θεοχαράκη και πολλοί καλλιτέχνες και συλλέκτες.
    Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλος στις 18 Μαρτίου 2016 (20ή επέτειος θανάτου του ποιητή), ενώ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και τεχνών.

    Τη Δευτέρα 21η Μαρτίου 2016, παγκόσμια ημέρα ποίησης, το Τελλόγλειο Ίδρυμα διοργανώνει στο πλαίσιο της έκθεσης συναυλία του συνθέτη Γ. Κουρουπού με μελοποιημένη ποίηση του Ο. Ελύτη στο Βασιλικό Θέατρο.

    02 Φεβ 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός: Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι

    2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός
    «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι»

    Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος, με θέμα «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς: ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι», στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης και της ανθρωπιστικής οπτικής των μαθητών. Το θέμα του διαγωνισμού επιτρέπει την ελεύθερη αντιμετώπισή του και ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να το προσεγγίσει είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά.. Τα χρονικά όρια του διαγωνισμού ορίζονται από 1
    Δεκεμβρίου 2015 έως 1 Μαρτίου 2016. Τα έργα που θα διακριθούν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα οργανώσει τον Απρίλιο του 2016 το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών. Η κριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί από το ΕΠΕΣ του Π.Γ.Π.Π. θα περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς και λογοτέχνες της Πάτρας.

    25 Ιαν 2016 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >