Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

28 Απρ. 2014

ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
  • Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

    Φιλολογικά Βραδινά του περιοδ. Φιλόλογος: Ομιλία Ι.Ν. Καζάζη, Η πολυστρωματικότητα της Νέας Ελληνικής και η διδακτική πρόκληση (28/4/14)

    Στο πλαίσιο των Φιλολογικών Βραδινών που διοργανώνει το περιοδικό Φιλόλογος και το αφιέρωμα στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε ομιλία του καθηγητή Ι.Ν. Καζάζη, καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., με τίτλο: Η πολυστρωματικότητα της Νέας Ελληνικής και η διδακτική πρόκληση, τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 και ώρα 8.15 μ.μ.

    29 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέες εκδόσεις για τον Γ. Μ. Βιζυηνό

    Νέες εκδόσεις για τον Γ. Μ. Βιζυηνό

    Γ. Μ. Βιζυηνός, «Στους δρόμους της λογιοσύνης. Κείμενα γνώσης, θεωρίας και κριτικής»
    Φιλολογική επιμέλεια Παν. Μουλλάς, επιλεγόμενα–υπόμνημα Βενετία Αποστολίδου–Μαίρη Μικέ, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2013.

    Λάμπρος Βαρελάς, «Mετά θάρρους ανησυχίαν εμπνέοντος Η κριτική πρόσληψη του Γ.Μ. Βιζυηνού (1873-1896)», University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2014.

    Η έκδοση κειμένων του Βιζυηνού σε επιμέλεια Π. Μουλλά (με συμπληρωμένα επιλεγόμενα μετά τον θάνατό του), ολοκληρώνει την εικόνα του ποιητή και διηγηματογράφου Βιζυηνού με αυτήν του μελετητή και θεωρητικού. Προλογίζοντας αυτό το έργο του, που το δούλευε με επιμονή τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μουλλάς σημείωνε: «Ενώ ο ποιητής και διηγηματογράφος Βιζυηνός έχει εξασφαλίσει από καιρό περίοπτη θέση στα γράμματά μας, ο μελετητής και ο θεωρητικός Βιζυηνός, εκπονητής ενός έργου με πολλαπλές (επιστημονικές, φιλοσοφικές, ψυχολογικές, αισθητικές, κριτικές) διαστάσεις, παραμένει ουσιαστικά απρόσιτος στο ευρύ κοινό». Τα κείμενα, γραμμένα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της δεύτερης εγκατάστασης του Βιζυηνού, πρωτοδημοσιεύονται α) ως αυτοτελή γυμνασιακά βοηθήματα, β) ως εκτενείς μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά και γ) ως άρθρα στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Μπαρτ και Χιρστ. Η συγκεντρωτική τους έκδοση αποτελεί συμβολή στη μελέτη όχι μόνο του έργου του Βιζυηνού αλλά ευρύτερα του 19ου αιώνα.
    Αντίστοιχα, το έργο του Λ. Βαρελά εντάσσει τον πολύπλευρο συγγραφέα στην εποχή του, καθώς στον τόμο αναδημοσιεύονται και εξετάζονται μελέτες, κριτικές, σημειώματα και ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε έντυπα, ελληνικά και του εξωτερικού, για τον Βιζυηνό και το έργο του, από την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα (Ποιητικά πρωτόλεια, 1873) ώς τον θάνατό του, αλλά και άγνωστα κείμενά του (μια επιστολή και δύο άρθρα), καθώς και το αφανές μέχρι σήμερα ποίημα «Η μάνα των Μαυρομιχαλαίων». Στην Εισαγωγή, η οποία συμπληρώνεται από νεότερη, πληρέστερη εργογραφία του Βιζυηνού, παρουσιάζονται οι βασικοί σταθμοί στην κριτική πρόσληψη του Βιζυηνού και φωτίζονται ερευνητικά και βιβλιογραφικά άγνωστες πτυχές της.
    Και οι δύο εκδόσεις είναι τυπογραφικά προσεγμένες: ο πρώτος τόμος κοσμείται από βινιέτες του χαράκτη Δημήτρη Γαλάνη, ενώ ο δεύτερος από δύο σπάνια και άγνωστα σκίτσα του Βιζυηνού σχεδιασμένα από τον Θέμο Άννινο.
    Στα επιλεγόμενά τους στον τόμο του ΜΙΕΤ, η Βενετία Αποστολίδου και η Μαίρη Μικέ εντάσσουν το βιβλίο αυτό στο συνολικό έργο του Παναγιώτη Μουλλά. Με την ευκαιρία σημειώνουμε και την κυκλοφορία του τόμου στη μνήμη του νεοελληνιστή και μελετητή του Γ. Βιζυηνού, Πάνου Μουλλά (1935-2010): «Νεοελληνική λογοτεχνία και κριτική. Από τον Διαφωτισμό έως σήμερα», Πρακτικά ΙΓ΄ Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης. Μνήμη Παν. Μουλλά», Εκδόσεις Σοκόλη-Κουλεδάκη, Αθήνα 2014.

    28 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Νέα έκδοση: Ο προφορικός λόγος στα Ελληνικά

    Νέα έκδοση: Ο προφορικός λόγος στα Ελληνικά
    Συγγραφείς: Christopher Lees, Αντώνης Αλφιέρης, Μαριέττα Αυγερινού, Νάσια Γκούμα, Διονύσης Γούτσος, Αρχοντούλα Μεντή, Ελένη Μητσέα, Αλέξανδρος Μπακογιάννης, Νικόλαος Τσερές
    ISBN: 978-618-5040-
    Επιστημονική επιμέλεια: Διονύσης Γούτσος

    28 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Τελετή Βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού διηγήματος

    Η Τελετή Βράβευσης των νικητών του διαγωνισμού διηγήματος «ΛόγωΤέχνης» που διοργανώνει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία πολιτισμού ArtSpot, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Απριλίου 2014 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Την κριτική επιτροπή αποτελούν οι καταξιωμένοι συγγραφείς Μάνος Ελευθερίου, Κώστας Κατσουλάρης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Σώτη Τριανταφύλλου, η υπεύθυνη ελληνικής πεζογραφίας Εκδόσεων Μεταίχμιο Ελένη Μπούρα, και ο συγγραφέας και εκπρόσωπος του φορέα διοργάνωσης ArtSpot Γιάννης Φαρσάρης.

    28 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις :: Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις

    Οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης

    Τους νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνικής Μετάφρασης, που αφορούν στις εκδόσεις του 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    28 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Λογοτεχνική αναδρομή στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων: Πολιτισμός στη δεκαετία του ΄60 (28/4/14)

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, στις 8.00 μ.μ., στο Βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγίας Ειρήνης 17, Αθήνα), θα πραγματοποιηθεί μια λογοτεχνική αναδρομή στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Πολιτισμός στη δεκαετία του ΄60», με τους συγγραφείς Π. Μάρκαρη και Άλ. Ζέη και τον ποιητή Τ. Πατρίκιο.

    28 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

    Εαρινή εβδομάδα ποίησης στη Θεσσαλονίκη (28/4-2/5/14)

    To βιβλιοπωλείο Κεντρί και το Καφέ-μπαρ Έντεχνον σας προσκαλούν στην εαρινή εβδομάδα ποίησης, από τις 28 Απριλίου ως τις 2 Μαΐου 2014.

    23 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές: Τα μυστικά των κήπων (28/4 – 4/5/2014)

    Δελτίο Τύπου

    Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές: Τα μυστικά των κήπων 28/4 – 4/5/2014

    Οι κήποι του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης αποκαλύπτουν τα μυστικά τους από τη Δευτέρα 28 Απριλίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου 2014. Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αποτελεί ένα κτίριο βραβευμένο, κηρυγμένο διατηρητέο, το οποίο διακρίνει η ισορροπημένη σχέση με τους εξωτερικούς του χώρους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους κήπους του, εκτός αλλά και εντός, με μια σειρά δράσεων που εντάσσονται στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές, οι οποίες διοργανώνονται από τη Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

    09 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

  • Ανακοινώσεις

    Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Εμμανουηλίδη (28/4/14)

    Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον πολύτιμο συνεργάτη τους, σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον Παναγιώτη Εμμανουηλίδη τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2014, στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

    Θα μιλήσουν ο Κώστας Αγγελάκος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικών, η Άννα Ιορδανίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο φιλόλογος-συγγραφέας Δημήτρης Λάππας, οι εκδότες Νώντας και Βάσω Παπαγεωργίου, η Ντόρα Τσακνάκη και η Ειρήνη Χριστοπούλου, επιμελήτριες των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, οι κόρες του Ρίτα και Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

    09 Απρ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >