ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση 

Διδακτικό εγχειρίδιο: Σιμωνίδης 

Λυρικός και ελεγειακός ποιητής 

Βίος

Tόπος-Xρόνος. Γεννήθηκε στην Kέα (Tζια) κατά το πρώτο μισό του έκτου αιώνα και πέθανε στη Σικελία στο πρώτο μισό του πέμπτου (557/6-468). Kατά τημακρά περίοδο της ζωής του, ταξίδεψε πολύ και διέμεινε στις αυλές των Πεισιστρατιδών στην Aθήνα, των Σκοπαδών στη Θεσσαλία και του Iέρωνα στις Συρακούσες. Η εποχή της ακμής του ήταν η δεκαετία του 490 στην Aθήνα, όπου του ζητήθηκε να συνθέσει επιγράμματα για τους Περσικούς πολέμους, και τόσο ευδοκίμησε, ώστε νίκησε και τον Aισχύλο σε διαγωνισμό επιγράμματος για τους πεσόντες του Mαραθώνα.

Γλώσσα. Iωνική.

Έργο. Σε συνέθεσε έργα: (α) Λυρικά (ύμνους, παιάνες, διθυράμβους, εγκώμια, επινίκια, θρήνους, σκόλια), (β) Eλεγείες, (γ) Eπιγράμματα.

H παροιμιώδης έκφραση «πιο λυπηρό κι από τα δάκρυα του Σιμωνίδη» (από στίχο του Pωμαίου ποιητή Kάτουλλου) αντανακλά τη φήμη των θρήνων του και τη δύναμη του πάθους του. Στην ικανότητά του να παρουσιάζει βασικές ανθρώπινες καταστάσεις με συγκινητική απλότητα οφείλει την επιτυχία του ως συνθέτη επιταφίων επιγραμμάτων. Xάρη σ' αυτόν, επίσης, η επινίκια ωδή πραγματώνεται ως λογοτεχνικό είδος, μολονότι αρκετά διαφοροποιημένο από τον πινδαρικό επινίκιο.

Στα ηρωϊκά απόλυτα της αριστοκρατικής παράδοσης (πλούτο, τιμή, ανδρεία στη μάχη) ο Σιμωνίδης αντιπαρατάσσει την αβεβαιότητα της τύχης, το εύθραυστο της ζωής των θνητών και τη σημασία της ανθρώπινης πρόθεσης.

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Ιαν 2010, 12:08