Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Φεβρουάριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

10 Φεβ. 2014 12:01

Φεβρουάριος στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Συνέδριο
7 & 8 Φεβρουαρίου 2014
Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης"
Συνέδριο με θέμα "Ο θεσμός της χορηγίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα", το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 7 & 8 Φεβρουαρίου 2014. Το Διεθνές Συνέδριο αποτελεί συνδιοργάνωση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Μπορείτε να δείτε εδώ το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου.

Ημερίδα
Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Αμφιθέατρο "Στέφανος Δραγούμης"
Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διοργανώνει το Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ.Δ.Ε. Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Κινηματογράφου. Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ομάδων εργασίας του πιλοτικού προγράμματος με τίτλο "Οπτικοί διάλογοι με τα αντικείμενα και τα έργα τέχνης στα μουσεία". Στο πρόγραμμα, συμμετέχουν συνολικά 120 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ομιλία
27 Φεβρουαρίου 2014 στις 8 μ.μ.
Ομιλία της Δρ. Αναστασίας Τούρτα, επίτιμης διευθύντριας ΜΒΠ, με τίτλο "Γιατί το Βυζάντιο; Η συμβολή των εκθέσεων στη γνωριμία του με το κοινό".
Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου ομιλιών του Σωματείου των Φίλων του ΜΒΠ και με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Ξεναγήσεις
16 Φεβρουαρίου στις 12 μ.μ.
Κύκλος θεματικών ξεναγήσεων με τίτλο «Ένα έκθεμα διηγείται», οι οποίες παρουσιάζουν λιγότερο γνωστές πτυχές του βυζαντινού πολιτισμού μέσα από επιλεγμένα αντικείμενα των μόνιμων εκθέσεών του. Στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα, όπλα αφηγούνται την ιστορία τους και μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Της ξενάγησης προηγείται ολιγόλεπτη προβολή με θέμα "Όπλα και πόλεμος στο Βυζάντιο" στο αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη".
Διάρκεια ξεναγήσεων: 60' & Μέγιστος αριθμός ατόμων: 20

Προβολές
15 Φεβρουαρίου 2014
Αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη
Προβολές από τις 11.30 έως τις 14.30
Προβολή ολιγόλεπτης ταινίας της έκθεσης "Πέντε βυζαντινές εκκλησίες" παραγωγή της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Περιοδικές εκθέσεις
"Εκ Θεσσαλονίκης Φως"
Στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 20 χρόνων από τότε που το ΜΒΠ άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό, παρουσιάζεται η περιοδική έκθεση «Εκ Θεσσαλονίκης Φως». Με τον τρόπο αυτό, η Θεσσαλονίκη τιμάται ως γενέτειρα πόλη των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου. Μέσα από αυτήν την πρωτότυπη έκθεση αναδεικνύεται η καθοριστική συμβολή των Θεσσαλονικέων αδελφών Κωνσταντίνου - Κυρίλλου και Μεθοδίου στην επινόηση της σλαβικής γραφής και την καθιέρωση του τρίτου επίσημου αλφαβήτου της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κυριλλικού αλφαβήτου, και στη συνακόλουθη διάδοση του Χριστιανισμού στον κόσμο της σημερινής Κεντρικής Ευρώπης και όχι μόνον. Η έκθεση έρχεται να πλαισιώσει τις παράλληλες δράσεις της Προεδρίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

"Το φως των Γραμμάτων"
Φωτογραφική έκθεση που δημιουργήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας και το Ίδρυμα και το Ίδρυμα Elena και Ivan Dujčev με αφορμή τη συμπλήρωση 1150 χρόνων από την ιεραποστολή των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου. Σε αυτήν παρουσιάζονται τα πιο πολύτιμα διακοσμημένα σλαβικά χειρόγραφα από τον 10ο έως τον 17ο αιώνα, τα οποία αποτελούν σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και σήμερα φυλάσσονται σε διάφορα μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου.

Χώρος εκθέσεων: πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων "Κυριάκος Κρόκος"
Διάρκεια: έως 2 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 8 π.μ. - 3 μ.μ.
www.mbp.gr

10 Φεβ 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0