Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Κ.Π. Καβάφης 1863-1933 — 150 χρόνια. Οι δράσεις της Στέγης

31 Οκτ. 2013 09:28

Διαβάζουμε στον Τύπο:

To πρόσφατο απόκτημα του Αρχείου Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση έχει ως στόχο την προστασία του υλικού, την εύκολη πρόσβαση για μελετητές και το κοινό αλλά και επί το πλείστον τη διάδοση του καβαφικού έργου και την υποστήριξη του διεθνούς χαρακτήρα της ποίησης και της προσωπικότητας του Κ.Π. Καβάφη.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης των παραπάνω στόχων πρόκειται να πραγματοποιηθούν μια σειρά από δράσεις ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον στις νεότερες γενιές να έρθουν σε επαφή με το έργο του ποιητή το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Νεότερης Ελληνικής Φιλολογίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Η διαχείριση του Αρχείου Καβάφη θα έχει ως άξονα όχι μόνον τη συντήρηση του παρελθόντος, αλλά και το δυναμικό προσανατολισμό προς τα ερωτήματα του μέλλοντος.

Αναλυτικά οι δράσεις περιλαμβάνουν:
Οι δράσεις ξεκινούν αρχές Νοεμβρίου με τους Εικαστικούς διάλογους Ο Καβάφης εκτός των Τειχών όπου το Πάρκο Αναψυχής της Ακαδημίας Πλάτωνος μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο και παρουσιάζονται έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων εικαστικών εμπνευσμένα από τον Κ.Π. Καβάφη.
Ήδη έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο του 2014 το πρόγραμμα «O Καβάφης πάει σχολείο» το οποίο απαυθύνεται σε παιδιά και εφήβους. Οι μαθητές γνωρίζουν τον Καβάφη μέσα από πρωτότυπα εργαστήρια όπως κόμικς, κατασκευές και μουσική χιπ-χοπ…
To συνέδριο με τίτλο «Να μένει εδώ» Το Αρχείο Καβάφη και η σημασία του θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 και θα αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας συζήτησης σχετικά με το ρόλο του Αρχείου Καβάφη και τη χρήση του, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας πολιτικής που θα εξασφαλίζει ένα αρχείο πραγματικά ανοιχτό σε κοινό και μελετητές.
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συνεργασία του Ιδρύματος Ωνάση με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ) η ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Braille.
Επίσης θα γίνει ψηφιοποίηση της χειρόγραφης γραμματοσειράς του ποιητή, με σχεδιασμό που είναι βασισμένος στο Τετράδιο Σεγκόπουλου η οποία θα είναι διαθέσιμη προς χρήση σε όλες τις πλατφόρμες.
Με αφορμή το ποίημά του «Μονοτονία» η καλλιτεχνική ομάδα Μedea Εlectrοnique υλοποιεί οπτικοακουστικό γλυπτό, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Στέγη από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2014.
Μια πρωτότυπη ιδέα του Γιώργου Κουμεντάκη στάθηκε αφορμή γνωστοί μουσικοί όπως: Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Mόνικα, Νίκος Ντούνας, Νικήτας Κλιντ, Coti K, Σταύρος Γασπαράτος, Γιάννης Παπαϊωάννου (ΙΟΝ), Νίκος Πατρελάκης, Drog A Tek κ.ά., να δημιουργήσουν μουσικά κομμάτια διάρκειας ενός λεπτού, εμπνευσμένα από το ποιητικό έργο του Καβάφη.
"Ο Καβάφης στην Οξφόρδη" φέρει ως τίτλο το διεθνές διεπιστημονικό σεμινάριο το οποίο θα διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 στην Οξφόρδη, με συμμετέχοντες ξένους μελετητές.

Στο πλαίσιο της ενότητας Λέξεις και Σκέψεις: Κύκλος «K.Π. Καβάφης» θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικούς. Αναλυτικά:
Ο Καβάφης σήμερα (10 Δεκεμβρίου)
Δημήτρης Δασκαλόπουλος: βιβλιογράφος, ερευνητής
Μιχάλης Χρυσανθόπουλος: Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Μαρία Μαργαρώνη: ανταποκρίτρια για το The Nation, δημοσιογράφος, κριτικός, ερευνητικός εταίρος στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Θοδωρής Χιώτης: φιλόλογος, Project manager Αρχείου Καβάφη
Επιστημονικός σύμβουλος κύκλου "Κ. Π. Καβάφης": Δημήτρης Παπανικολάου

Ο Ερωτικός Καβάφης (28 Ιανουαρίου 2014)
Άγγελος Παπαδημητρίου: εικαστικός, ηθοποιός, τραγουδιστής
Χριστίνα Ντουνιά: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Θανάσης Τριαρίδης: συγγραφέας
Θεόδωρος Γρηγοριάδης: συγγραφέας

Από τους Καβαφιστές στους Cavafistas (14 Απριλίου 2014)
Ελένη Παπαργυρίου: Λέκτορας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, King's College
Φωτεινή Δημηρούλη: διδακτορική φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
Άννα-Μαρία Σιχάνη: διδακτορική φοιτήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πάνος Μιχαήλ: blogger, δημοσιογράφος

O Daniel Mendelsohn -πανεπιστημιακός, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και μεταφραστής στα αγγλικά του συνόλου του έργου του Κ.Π. Καβάφη- θα συναντήσει στις 21 Ιανουαρίου 2014 στη Στέγη τον Δημήτρη Παπανικολάου -λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εταίρο του κολλεγίου St. Cross.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ζουμ στο παρασκήνιο» μαθητές ηλικίας 11-17 ετών γνωρίζουν από κοντά τους εικαστικούς που συμμετέχουν στους φετινούς Εικαστικούς Διαλόγους, οι οποίοι έχουν θέμα την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη.

«Όσο μπορείς» είναι ο τίτλος της μικρού μήκους ταινίας η οποία θα προβληθεί σε σχολεία όλης της χώρας και σε κινηματογραφικές αίθουσες. Πρωταγωνιστής ένας μαθητής από τη Συρία ο οποίος επιχειρεί να διαβάσει φωναχτά μέσα στην αίθουσα το «Όσο μπορείς» του Κ. Π. Καβάφη. Μια αλληγορική ιστορία για το ταξίδι του κάθε ανθρώπου μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη και στους ιστότοπους http://www.onassis.gr και http://www.sgt.gr

Η Ολυμπία Δουκάκη, η Kathleen Turner, ο Orhan Pamuk, ο André Aciman, ο Daniel Mendelsohn, ο Edmund Keeley και άλλοι, θα πάρουν μέρος σε μια θεατροποιημένη παράσταση με σκοπό να αναδειχθούν η διαχρονικότητα και η οικουμενικότητα του ποιητή. Την εκδήλωση διοργανώνει το PEN American Center σε συνεργασία με το ‘Ιδρυμα Ωνάση (ΗΠΑ) και θα γίνει στο Town Hall της Νέας Υόρκης στις 18 Νοεμβρίου 2013.

To Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση σε συνεργασία με το Κέντρο Αποκατάστασης και Εκπαίδευσης Τυφλών (ΚΕΑΤ) προχώρησαν στην έκδοση ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη σε γραφή Braille.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (27 Νοεμβρίου 2013 – 30 Μαρτίου 2014) συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το «Έτος Καβάφη» με την έκθεση «Ιδανικές μορφές κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη». Με αφορμή τη φράση «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες» από το ποίημα «Φωνές» στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης, επιχειρείται η εικονογράφηση με αρχαιολογικά αντικείμενα επιλεγμένων ποιημάτων με μυθολογικό και ιστορικής, κυρίως, έμπνευσης περιεχόμενο, που σύμφωνα με τους μελετητές αποτελεί το ένα τρίτο της καβαφικής παραγωγής.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. www.in.gr (http://entertainment.in.gr/html/ent/415/ent.156415.asp )

31 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0