Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Νέες εκδόσεις και επανεκδόσεις για τον Κ.Π. Καβάφη

21 Οκτ. 2013 13:14

Συμπληρώνονται φέτος 150 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη και οι επανεκδόσεις των ποιημάτων του, μαζί με τις μελέτες για το έργο του πληθαίνουν και έρχονται να προστεθούν σε μια ογκωδέστατη βιβλιογραφία.

Οι επανεκδόσεις
Από τις εκδόσεις Ίκαρος θα επανακυκλοφορήσουν τα Αποκηρυγμένα ποιήματα σε φιλολογική επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη. Τα Αποκηρυγμένα ποιήματα του Καβάφη, όμως, έχουν κυκλοφορήσει και από τις εκδόσεις του Vakxikon.gr σε επιμέλεια του Γιώργου Μπλάνα. Σε αυτή την έκδοση αναφέρει ο επιμελητής: «Η Ιστορία της ποίησης είναι γεμάτη με παραδείγματα αποκηρυγμένων ποιημάτων. Νεανικές αδεξιότητες, συναισθηματικές εκτροπές, ιδεολογικές αστοχίες… υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι για τους οποίους ένας ποιητής που ενδιαφέρεται για την εικόνα του έργου του μπορεί να οδηγηθεί στην αποκήρυξη ορισμένων συνθέσεών του».

Ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα είναι τα μονόφυλλα, των εκδόσεων Νεφέλη, με επιλογή ποιημάτων συνδυασμένα με πρωτότυπα εικαστικά έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Ο προγραμματισμός είναι να κυκλοφορήσουν δώδεκα μονόφυλλα, ένα για κάθε μήνα του 2013. Μέχρι σήμερα κυκλοφορούν: Ιθάκη, Επέστρεφε/Γκρίζα, Ας φρόντιζαν, Στα 200 π.Χ., Απολείπειν ο θεός Αντώνιον, Μύρης⋅ Ἀλεξάνδρεια τοῦ 340 μ.Χ. Η επιλογή των ποιημάτων έχει γίνει από τον Βασίλη Αμανατίδη και τη Ροδούλα Παππά.

Ενδιαφέρουσα επανέκδοση των ποιημάτων του Καβάφη έχει κάνει φέτος και το Μεταίχμιο. Σε ένα κομψό βιβλίο, με τίτλο Τα ποιήματα, συγκεντρώνει τα 154 ποιήματα του καβαφικού "κανόνα". Η έκδοση συνοδεύεται και από ένα cd με μουσική του Νίκου Ξυδάκη και τίτλο Μια μουσική προσωπογραφία του Κ.Π. Καβάφη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη. Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Νίκος Ξυδάκης. Αφήγηση: Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Διονύσης Καψάλης.

Για τους βιαστικούς αναγνώστες, που θέλουν μια πρώτη εικόνα της ποίησης του Καβάφη, υπάρχει η έκδοση Τα καλύτερα του Καβάφη από τις εκδόσεις Ενάλιος.

Οι Μελέτες
Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη (εκδ. Μεταίχμιο) είναι ένα βιβλίο αναφοράς στον αλεξανδρινό ποιητή. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Μαρία Στασινοπούλου παραθέτουν γεγονότα της ζωής του ποιητή, παρακολουθούν την αφετηρία και την εξέλιξη της ποίησής του και τις προσωπικές του αντιδράσεις απέναντι στην ανθρώπινη μοίρα, στον έρωτα και τον θάνατο. Στο βιβλίο υπάρχουν φωτογραφίες, σκίτσα και χειρόγραφα του Καβάφη καθώς και πλήρης καβαφική εργογραφία και επιλογή διεθνούς βιβλιογραφίας.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος στο βιβλίο του Κ.Π. Καβάφης: Η ποίηση και η ποιητική του, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδ. Κίχλη, συγκεντρώνει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενά του που αφορούν ποικίλες όψεις του καβαφικού έργου. Κάτι ανάλογο επιχειρεί και ο Αντώνης Δρακόπουλος στο βιβλίο του Κ.Π. Καβάφης: Το ανοιχτό έργο, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. Τόπος και επιχειρεί να φωτίσει το κρυφτό που ο Καβάφης παίζει με τον αναγνώστη και να προσδιορίσει τους βασικούς τρόπους με τους οποίους κατορθώνει να κρατήσει το νόημα πρόσφορο σε διαφορετικές προσεγγίσεις, προσδοκίες και αναγνωστικές συμβάσεις.

Αιρετική είναι και η μελέτη του ποιητή Κώστα Κουτσουρέλη, Κ.Π. Καβάφης (εκδ. Μελάνι), η οποία συζητήθηκε πολύ.

Συλλογικός τόμος με κείμενα για τον Κ.Π. Καβάφη με τον υπότιτλο Κλασικός και μοντέρνος, ελληνικός και παγκόσμιος, σε επιμέλεια Κώστα Βούλγαρη, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Poema. Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Για τον "κλασικό" Καβάφη αποφάσισε ανέκκλητα η Ιστορία.

Ο Καβάφης όμως δεν είναι μόνο κλασικός, είναι και μοντέρνος. Για την ακρίβεια, ένας κλασικός του μοντερνισμού. Υπήρξε καινοτόμος, καθιερώνοντας τη δική του αποκλειστική ταυτότητα. Στην ποιητική αναζήτησε και κατέκτησε έναν ιδιογενή τρόπο γραφής· τον αναγνωρίζει κανείς από μακριά, όπως αναγνωρίζει έναν πίνακα του Πικάσο ή τη φωνή της Κάλας». Στο τόμο αυτό γράφουν: Αθηνά Βογιατζόγλου, Κώστας Βούλγαρης, Σπύρος Λ. Βρεττός, Δημήτρης Δημηρούλης, Αλέξης Ζήρας, Μαρία Κούρση, Τζέιμς Μέρριλ, Αλέξανδρος Μηλιάς, Παναγιώτης Νούτσος, Ευτυχία Παναγιώτου, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Εύη Προύσαλη, Άλκης Ρήγος, Στέφανος Ροζάνης, Βασίλης Ρούβαλης, Θωμάς Τσαλαπάτης, Σταυρούλα Τσούπρου, Μαρία Χατζηγιακουμή, Μαρία Ν. Ψάχου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλληλογραφία του Κ.Π. Καβάφη με τον E.M. Forster, με τίτλο Φίλοι σε ελαφρήν απόκλιση (εκδ. Ίκαρος). Ο Forster και ο Καβάφης γνωρίστηκαν στην Αλεξάνδρεια, την εποχή που ο Forster εργαζόταν για τον Ερυθρό Σταυρό κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αλληλογραφία που ακολούθησε μεταξύ τους μαρτυρά μια σύνθετη σχέση και αποδεικνύει με συναρπαστικό τρόπο την αδιάπτωτη αποφασιστικότητα του Forster να προωθήσει τον Καβάφη εκδίδοντας το έργο του στα αγγλικά. Οι επιστολές τους συνθέτουν παράλληλα ένα χρονικό της υπολογισμένης άρνησης του Καβάφη να συμπλεύσει πλήρως με τα σχέδια του Forster.

Ακόμη ένα δοκίμιο, αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει, το οποίο έγραψε ο Δημήτρης Γ. Γαρουφαλιάς και έχει τίτλο Αλήθειας και ψέματα για τον Καβάφη (εκδ. Οδός Πανός) με εισαγωγή του Θανάση Θ. Νιάρχου.

Στο μεταίχμιο της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων και της μελέτης του έργου του υπάρχει το βιβλίο Ποίηση (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία) με Αναγνωρισμένα ποιήματα, Αποκηρυγμένα ποιήματα, Χειρόγραφα, Κείμενα για τον Κ.Π. Καβάφη και πρόλογο της Λένας Αραμπατζίδου.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.bookpress.gr/multipress/teleutaia-nea/nees-ekdoseis-g...

Επιπλέον, το ΚΕΓ συμμετέχει στο έτος Καβάφη με την ένταξη του καβαφικού ποιητικού έργου στο περιβάλλον της Ανεμόσκαλας. Πρόκειται για ένα υπό εκπόνηση ψηφιακό σώμα κειμένων σημαντικών Νεοελλήνων ποιητών, το οποίο δίνει στον χρήστη τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο έργο των ποιητών, όπου αυτό είναι ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων ή υπάρχει σχετική άδεια, αλλά και τη δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης και δημιουργίας συμφραστικών πινάκων λέξεων. Σε πιλοτική έκδοση είναι ήδη διαθέσιμες οι ενότητες για τον Ανδρέα Κάλβο, τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Κώστα Βάρναλη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Μίλτο Σαχτούρη και τον Τάκη Σινόπουλο, ενώ άμεσα θα προστεθεί και το καβαφικό ποιητικό έργο, μαζί με αναλυτικό χρονολόγιο και εργοβιογραφικό του ποιητή.

Παλαιότερες εκδόσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για τον Κ.Π. Καβάφη:
- Βιβλιογραφία Κ.Π. Καβάφη 1886 – 2000 Επιμέλεια: Δημήτρης Δασκαλόπουλος Θεσσαλονίκη 2001.
Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τιμώντας την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα Αλεξανδρινού ποιητή, αποφάσισε την διάθεση του τόμου με έκπτωση 50% επί της λιανικής τιμής πώλησης σε κάθε παραγγελία που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου ή αυτοπροσώπως από 08-05-2013 έως και 31-12-2013. Για περισσότερες πληροφορίες και παραγγελίες: τηλ.: 2310-459106.
- Συνομιλώντας με τον Καβάφη Ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων Επιμέλεια: Νάσος Βαγενάς Θεσσαλονίκη 2000
- Με τον τρόπο του Καβάφη Είκοσι ξένα ποιήματα Επιμέλεια: Νάσος Βαγενάς Θεσσαλονίκη 1999

21 Οκτ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0