Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Νεοελληνικές Σπουδές στο Παν/μιο Ludwig-Maximilians-Universitaet (LMU) του Μονάχου

08 Ιούλ. 2013 14:18

Αντικείμενο των σπουδών
Το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο LMU του Μονάχου προωθεί την έρευνα και παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις στο πεδίο της ιστορίας της νεοελληνικής γλώσσας, της λογοτεχνίας και του πολιτισμού από τον 16ο αιώνα ως τις μέρες μας. Τα προσφερόμενα μαθήματα αποβλέπουν, πέρα από την εμβάθυνση σε ζητήματα της νεοελληνικής πολιτισμικής ιστορίας, στην απόκτηση επιστημονικής επάρκειας, στέρεας μεθοδολογίας, ικανότητας για αυτόνομη ερευνητική δραστηριότητα, καθώς και στην εξοικείωση με την κριτική ανάλυση κειμένων, τη διεπιστημονική προσέγγιση φαινομένων πρόσληψης και πολιτισμικών μεταφορών, την εκδοτική και τη θεωρία της μετάφρασης.

Σπουδές στο Μόναχο
Το Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) του Μονάχου αναγνωρίστηκε τα τελευταία χρόνια ως το καλύτερο γερμανικό πανεπιστήμιο στον διαγωνισμό αριστείας και προσφέρει μια εξαιρετική υποδομή για τις Νεοελληνικές Σπουδές. Η πόλη του Μονάχου διαθέτει από τις καλύτερες βιβλιοθήκες στη Γερμανία, ιστορικά και λογοτεχνικά αρχεία, μουσεία και συλλογές που τεκμηριώνουν τη μακρόχρονη διαδρομή των ελληνο-βαυαρικών σχέσεων, αλλά και την ιστορία των βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών, που πρωτοϊδρύθηκαν εδώ στα τέλη του 19ου αιώνα. Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών έχει αποκτήσει μια πολύ ενημερωμένη νεοελληνική βιβλιοθήκη και δική του πανεπιστημιακή εκδοτική σειρά („Münchener Schriften zur Neogräzistik“). Στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό του πρόγραμμα συνεργάζεται στενά με τα Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, οργανώνει κοινά μαθήματα εξ αποστάσεως (E-Learning) και διαπανεπιστημιακό θερινό σχολείο (Summerschool) στο Σπίτι της λογοτεχνίας στην Πάρο. Επίσης συνεργάζεται μέσω του προγράμματος Erasmus με ελληνικά Πανεπιστήμια (Αθηνών, ΑΠΘ, Πάτρας, Κρήτης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Κομοτηνής), το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο της Κατάνια.

Όροι εγγραφής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα
Για την εγγραφή στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου απαιτούνται:
(1) Πτυχίο Bachelor Ελληνικών Σπουδών (Griechische Studien) του Πανεπιστημίου LMU του Μονάχου ή πτυχίο Bachelor Νεοελληνικών Σπουδών άλλου γερμανικού ή ισότιμου ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου ή πτυχίο Bachelor συναφούς κλάδου των ανθρωπιστικών επιστημών ελληνικού ή ξένου Πανεπιστημίου.
(2) Πιστοποίηση γνώσης της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο δεκτικότητας Β2 σύμφωνα με το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες (ΚΕΠΑ).
(3) Επαρκής γνώση της γερμανικής γλώσσας.

Οι εγγραφές γίνονται ως τις 15 Ιουλίου του τρέχοντος έτους για το επόμενο χειμερινό εξάμηνο.
Από το χειμερινό εξάμηνο 2013-2014 οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians-Universität (LMU) του Μονάχου δεν έχουν δίδακτρα.

Σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για μεταπτυχιακές σπουδές βλ.
http://www.uni-muenchen.de/studium/studium_int/studium_lmu/maste...
http://www.uni-muenchen.de/studium/studium_int/studium_lmu/bewer...

Σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές ξένων φοιτητών βλ. Guide to Master Studies for International Students at LMU:
http://www.en.uni-muenchen.de/students/degree/master_programs/ma...

Σχετικά με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μονάχου βλ. http://www.byzantinistik.uni-muenchen.de/index.html

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Νεοελληνικών Σπουδών καθηγητή κύριο Ιωάννη Ζελεπό:

08 Ιούλ 2013 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0