Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

ΚΔΤΤΠΠΣ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Βρες
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Ίδρυση Κέντρου Νέου Ελληνισμού στο Βερολίνο

22 Μάϊ. 2014 08:27 (ενημερώθηκε 02 Ιούν. 2014)

Στις 6 Ιουνίου, μετά από δύο χρόνια επίπονων προσπαθειών, εγκαινιάζεται στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου το Κέντρο Νέου Ελληνισμού / Centrum Modernes Griechenland-CeMoG (http://www.cemog.fu-berlin.de/).
Τρεις θα είναι οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα λειτουργεί το Κέντρο Νέου Ελληνισμού:
Πρώτον, η καλλιέργεια και δικτύωση των επιστημονικών ανταλλαγών μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, όπως επίσης και η διοργάνωση εκδηλώσεων επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Δεύτερον, η έρευνα της ιστορίας των ελληνογερμανικών πολιτισμικών σχέσεων από τον 18ο αιώνα, η οποία συνοδεύεται από τη συγκρότηση αρχείου με τα βιβλιογραφικά δεδομένα αυτών των σχέσεων αλλά και τη συγγραφή «προσωπογραφιών» για τους βασικότερους διαμεσολαβητές τους.
Τρίτον, η δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης και εκδοτικού προγράμματος που θα συμπεριλαμβάνει λογοτεχνικές εκδόσεις, δοκίμια και επιστημονική βιβλιογραφία. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να αγοράζουν έντυπα ελληνικά βιβλία μεταφρασμένα στα γερμανικά ή και βιβλία που πραγματεύονται ελληνικά θέματα, αλλά θα μπορούν επίσης να τα διαβάζουν στο διαδίκτυο, με ελεύθερη πρόσβαση. Αφετηρία αυτής της εκδοτικής δραστηριότητας αποτελούν οι τίτλοι που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς ο εκδοτικός οίκος της Κολωνίας «Ρωμιοσύνη», του οποίου τη δραστηριότητα θα συνεχίσει από εδώ και στο εξής το Κέντρο Νέου Ελληνισμού.

Η λειτουργία του Κέντρου Νέου Ελληνισμού είναι εξασφαλισμένη για οκτώ χρόνια χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» αλλά και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, στο οποίο οργανικά θα ανήκει, με πρωτοβουλία της της Σχολής Φιλοσοφίας και Θεωρητικών Επιστημών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου και ειδικότερα του Καθηγητή Νεοελληνικών, Μ. Πεχλιβάνου.
Η εναρκτήρια εκδήλωση της λειτουργίας του Κέντρο Νέου Ελληνισμού θα μεταδοθεί και μέσω live streaming (το πλήρες πρόγραμμα εδώ: http://www.cemog.fu-berlin.de/aktivitaeten/veranstaltungen/festv...).

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί παράλληλα μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των νεοελληνικών σπουδών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, το διετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών που οδηγεί στην απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στις Νεοελληνικές Σπουδές. Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.geisteswissenschaften.fu-berlin.de/we02/studium/ma/ma...

22 Μάϊ 2014 | Σχόλια 0