Ενότητες
- Νέα Ελληνική (1082)
- Μεσαιωνική Ελληνική (572)
- Αρχαία Ελληνική (1144)
- Λεξικά και Λεξικογραφία (185)
- Γλωσσολογία (949)
- Νεοελληνική Λογοτεχνία (3939)
- Διδασκαλία της Ελληνικής (919)
- Πιστοποίηση Ελληνομάθειας (173)
Κατηγορίες
- Νέα για την Πύλη (89)
- Δραστηριότητες του ΚΕΓ (476)
- Ανακοινώσεις (8388)
- Συνέδρια & Ημερίδες (2265)
- Επιστημονικές Δημοσιεύσεις (40)
- Ερευνητικά Προγράμματα (49)
- Ηλεκτρονικές & Έντυπες Εκδόσεις (1156)
- Τύπος (849)
- Απόψεις (38)
Ημερολόγιο
| < | Δεκ 2025 | > | ||||
| Κ | Δ | Τ | Τ | Π | Π | Σ |
|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | |
| 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
| 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |
| 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |
| 28 | 29 | 30 | 31 | |||
| π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11) | ||||||
Ενημερωτικό Δελτίο
Κανάλι RSS
- Ενσωματώστε το κανάλι Rss (RSS Feed) της Πύλης στην εφαρμογή Rss (RSS Reader) που χρησιμοποιείτε.
Ο Franco Montanari επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
| 01 Ιούν. 2010 14:06 |
Επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι από την περασμένη εβδομάδα ο ιταλός καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής φιλολογίας Franco Montanari. Πρόκειται για έναν κλασικό ερευνητή ο οποίος κινείται στη διεθνή κονίστρα ως primus inter pares, συνδιαμορφώνει τις τύχες των κλασικών σπουδών ανά τον κόσμο συμμετέχοντας σε διεθνείς ενώσεις και οργανισμούς κλασικών σπουδών, και του οποίου έργα κυκλοφορούν και μεταφράζονται στις κυριότερες γλώσσες.
Για το έργο και την πολυσχιδή δραστηριότητα του Franco Montanari γράφει ο Αντώνιος Ρεγκάκος, καθηγητής στον Τομέα Κλασικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ.
"O Franco Montanari ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην περίφημη Scuola Normale της Πίζας από όπου και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα και έκανε τα πρώτα χρόνια της ερευνητικής του δραστηριότητας. Ύστερα από μια σύντομη θητεία στο Πανεπιστήμιο της Πίζας κατέλαβε σε ηλικία 36 ετών την τακτική έδρα της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γένοβας, στο οποίο παραμένει πιστός έως σήμερα.
Από το πλούσιο επιστημονικό του έργο που περιλαμβάνει πάνω από 200 εργασίες (συλλογικούς τόμους, άρθρα, εκδόσεις, λεξικά, εγχειρίδια) οι οποίες εκδόθηκαν σε διάφορους οίκους τόσο της Ιταλίας όσο και του εξωτερικού ξεχωρίζουν αναμφισβήτητα δύο έργα γνωστά πια και στο ελληνικό κοινό: η Ιστορία της αρχαίας ελληνικής γραμματείας που κυκλοφορεί ήδη και στα ελληνικά και το λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, του οποίου η ελληνική έκδοση ολοκληρώνεται μέσα στο 2010"
Ολόκληρο το άρθρο του κ. Ρεγκάκου εμπεριέχεται στο συνημμένο αρχείο
Συνημμένα
- Montanari (pdf, 88KB)



