Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

Συμμετοχή του ΚΕΓ στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

12 May. 2014 11:45 (ενημερώθηκε 03 Mar. 2015)

Συμμετοχή του ΚΕΓ στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Παρουσίαση βιβλίων και νέων ψηφιακών υποδομών

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετείχε στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις εκδηλώσεις.

Το Σάββατο 10 Μαΐου παρουσιάστηκε το Σύγχρονο Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Franco Montanari, που πρόσφατα κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδήμα, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά του στην λεξικογραφία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησής του κατά τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση. Τώρα που υπάρχει στη γλώσσα μας ένα εύχρηστο και τόσο έγκυρο εγκυκλοπαιδικό λεξικό για πρώτη φορά σε 100 χρόνια, αποτελεί πρόκληση μεγάλη η χρήση του όχι μόνο στο πανεπιστήμιο αλλά κυρίως στο σχολείο, για το γλωσσικό μάθημα και των αρχαίων αλλά και των νέων ελληνικών, και σε αυτό επέμειναν ιδιαίτερα οι ομιλητές, Ι.Ν. Καζάζης, Αντ. Ρεγκάκος, Δημήτρης Χρηστίδης και Σ. Τσέλικας (αναλυτικότερη παρουσίαση εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2013/...).

Την Κυριακή 11 Μαΐου παρουσιάστηκε ο νέος δικτυακός τόπος του ΚΕΓ «Ψηφίδες για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσική εκπαίδευση» (http://www.greek-language.gr/digitalResources/index.html) καθώς και άλλες ψηφιακές υποδομές που εκπονεί το ΚΕΓ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και οι οποίες συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα τα εξής ψηφιακά περιβάλλοντα:
«Εξερευνώ τις ιστορίες: ψηφιακά παιχνίδια λογοτεχνίας για παιδιά του δημοτικού» : Παρουσιάστηκε μια σειρά από ψηφιακά παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού και υποστηρίζουν την ανάγνωση της λογοτεχνίας, καλλιεργούν την απόλαυσή της και προτείνουν ιδέες για την ενσωμάτωσή τους στη διδακτική πράξη (παιχνίδια με λέξεις, παιχνίδια συνάντησης ηρώων και σύγκρισης κειμένων)
«Το διδακτικό εγχειρίδιο ΚΛΙΚ στα ελληνικά. Επίπεδα Α1 & Α2»
Παρουσιάστηκε Το ΚΛΙΚ στα ελληνικά, ένα νέα διδακτικό εγχειρίδιο που συνιστά μια μέθοδο διδασκαλίας για τα επίπεδα Α1 και Α2 (απευθύνεται σε αρχάριους αλλόγλωσσους μαθητές της ελληνικής γλώσσας), όπως αυτά ορίζονται στον τόμο Πιστοποίηση Επάρκειας της ελληνομάθειας: Νέο Αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα και στο Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΕΠΑ)
«Το ψηφιακό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και η αξιοποίηση των αρχαιοελληνικών επιγραφών στο γλωσσικό μάθημα»:
Το ψηφιακό μυθολογικό λεξικό σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού μύθου, να ενθαρρύνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση μέσα από την παράθεση πηγών στο πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση αλλά και τη διαμεσολαβημένη μέσα από σχόλια, παρατηρήσεις, παραπομπές.
Με την ψηφιακή βάση δεδομένων, Θετίμα (http://ancdialects.greeklanguage.gr/), και με το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο εισαγωγής στην επιγραφική επιστήμη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας παρέχεται πρωτογενές υλικό αξιοποιήσιμο από εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές.
«Ψηφιακές διαδρομές για την ανάγνωση της λογοτεχνίας»:
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι νέοι ψηφιακοί πόροι του ΚΕΓ μπορούν να αξιοποιηθούν για την υποστήριξη του μαθήματος της λογοτεχνίας στο σχολείο και την προώθηση της ανάγνωσης μέσα και έξω από αυτό. Πρόκειται για τα εξής ψηφιακά περιβάλλοντα:
-Ιστορία και Λογοτεχνία: Ψηφιακή χρονογραμμή με τις ιστορικές στιγμές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (18ος – 20ός αι.), όπως αποτυπώνονται σε λογοτεχνικά κείμενα και ιστορικές πηγές
-Λογοτεχνία και πόλεις: Εικονική περιήγηση σε λογοτεχνικούς τόπους πόλεων με τη χρήση διαδραστικών ψηφιακών χαρτών
-Ανεμόσκαλα: Σώματα κειμένων και συμφραστικοί πίνακες για σημαντικούς νεοέλληνες ποιητές του 19ου και 20ού αιώνα
-Πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας: Βάση δεδομένων με υλικό από τις Ιστορίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας καθώς και μελέτες και άρθρα γραμματολογικού περιεχομένου.

Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει το πλούσιο περιεχόμενο των παραπάνω περιβαλλόντων, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας προγραμματίζει σειρά παρουσιάσεων-εκδηλώσεων με ειδικότερες θεματικές.

Δικτυακοί τόποι του ΚΕΓ:
http://www.greek-language.gr/digitalResources/index.html
«Ψηφίδες» για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική εκπαίδευση
http://www.greek-language.gr
Η «Πύλη» για την ελληνική γλώσσα & τη γλωσσική εκπαίδευση.
Μπορείτε να εγγραφείτε δωρεάν στην εβδομαδιαία ενημέρωση της Πύλης. Ενημερωτικά δελτία θα έρχονται αυτόματα στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.
http://elearning.greek-language.gr/
Διαδρομές: τηλεκπαίδευση για τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας
http://www.greeklanguage.gr/certification
Πιστοποίηση ελληνομάθειας
http://dialogos.greek-language.gr/
Διάλογος: διαδικτυακή κοινότητα εκπαιδευτικών
http://ancdialects.greeklanguage.gr/
Θετίμα: Αρχαίες Ελληνικές Διάλεκτοι
http://www.komvos.edu.gr
Ηλεκτρονικός κόμβος για την ελληνική γλώσσα & τη διδασκαλία της
http://www.komvos.edu.gr/fryktories/index.php
Φρυκτωρίες: για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού στο εξωτερικό

Συνημμένα

  • (pdf, 641KB)
  • (pdf, 1.74MB)
  • (pdf, 2.42MB)

12 May 2014 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0