Γραφικό

Ψηφιακοί Πόροι για την Ελληνική Γλώσσα

Πρόσθετο εκπαιδευτικό υλικό για τα γλωσσικά μαθήματα

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σχεδίασε και υλοποιεί σειρά δράσεων των οποίων σκοπός είναι η ψηφιακή διαμόρφωση πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού για τα γλωσσικά μαθήματα:

Ανεμόσκαλα: Μείζονες ΝΕ ποιητές


Ανεμόσκαλα: Μείζονες ΝΕ ποιητές

Η Ανεμόσκαλα δίνει πρόσβαση στο ποιητικό έργο σημαντικών Ελλήνων ποιητών του 19ου και 20ού αιώνα.

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο σχεδιάστηκε ώστε όχι μόνο να διευκολύνει την έρευνα και μελέτη της νεοελληνικής ποίησης αλλά κυρίως να ενθαρρύνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση του ποιητικού λόγου.

Μνημοσύνη: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη


Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας

Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη προσφέρει ένα πανόραμα της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από την αρχαϊκή εποχή έως και τα ύστερα ελληνορωμαϊκά χρόνια. Περιλαμβάνει αντιπροσω­πευ­τικά έργα από όλα τα γένη και είδη του αρχαίου ελληνικού λόγου τόσο στο πρωτότυπο όσο και σε δόκιμες νεοελληνικές μεταφράσεις. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης λέξεων είτε σε μεμονωμένα κείμενα είτε σε ομάδες κειμένων ανά συγγραφέα ή γένος-είδος λόγου είτε στο σύνολο των κειμένων που περιλαμβάνονται.

Λογοτεχνία και Πόλεις


Λογοτεχνία και Πόλεις

Αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων και πολυμεσικό υλικό, για την ιστορία, τα πρόσωπα και τα θέματα της λογοτεχνίας μιας πόλης.

Ιστορία και Λογοτεχνία


Ιστορία και Νεοελληνική Λογοτεχνία

Στιγμές της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας (18ος-20ός αι.) σε λογοτεχνικά κείμενα και ιστορικές πηγές.

Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία


Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία

Το πρόγραμμα «Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση», διεκπεραιώθηκε στο πλαίσιο του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας.

Περιλαμβάνει έξι εγχειρίδια τα οποία αφορούν συνολικά τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και αποτελούν κοινό βοήθημα για τον δάσκαλο και τον μαθητή.

Ανθολογία ΑΕ Γραμματείας


Ανθολογία ΑΕ Γραμματείας

Η Ανθολογία Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας εκπονήθηκε υπό την αιγίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Περιλαμβάνει ποιητικά κείμενα των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, πεζά κείμενα της κλασικής εποχής, ποιητικά και πεζά κείμενα από την ελληνιστική εποχή έως την ύστερη αρχαιότητα.

Αριάδνη: Αρχαία Ελληνική Μυθολογία

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού μύθου, να ενθαρρύνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση (γι’ αυτό και παρατίθενται ενίοτε αυτούσιες πηγές στο πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση/μεταφράσεις) αλλά και τη διαμεσολαβημένη μέσα από σχόλια, παρατηρήσεις, παραπομπές. Η επιλογή έγινε με γνώμονα τη δυνατότητα αξιοποίησης του «Λεξικού» στην εκπαίδευση και ευρύτερα.

 

Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της ΑΕ Γλώσσας

Ψηφιακή έκδοση σε βάση δεδομένων του Ενδιάμεσου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (An Intermediate Greek-English Lexicon, 1889) των Henry George Liddell & Robert Scott, όπως κυκλοφόρησε εκσυγχρονισμένο σε νεοελληνική μετάφραση το 2007 από τις εκδόσεις «Πελεκάνος» με τον τίτλο Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσης. Οι δυνατότητες αναζήτησης μετατρέπουν το σπουδαίο αυτό έργο σε εύχρηστο εργαλείο για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

 

Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία

Οι "Μελέτες για την Αρχαία Μακεδονία" αποτελούν μια σειρά τεσσάρων τόμων που εκπονήθηκαν με την επιμέλεια του Δ.Β. Γραμμένου ως οδηγοί για την μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα οι τέσσερις τόμοι αναφέρονται (1) στην προϊστορία της Μακεδονίας, (2) στην περίοδο από τον 10o -7o αι. π.Χ., (3) στη Μακεδονία των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων και (4) στη Θεσσαλονίκη.