ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Πύλες αρχαιογνωστικές και Μηχανές αναζήτησης 

Πύλες αρχαιογνωστικές

CLASSICS AT OXFORD. FACULTY OF CLASSICS, UNIVERSITY OF OXFORD

http://www.classics.ox.ac.uk/resources/index.asp


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Τμήμα Κλασικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 2003
Τελευταία ανανέωση: Φεβρουάριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η πύλη της Οξφόρδης περιέχει τόσο δικές της πηγές όσο και παραπομπές σε αρχαιογνωστικές πηγές. Το υλικό είναι αξιόλογο και ταξινομημένο σε θεματικές κατηγορίες, χωρίς όμως να είναι εξαντλητικό. Περιλαμβάνει συνδέσμους με ηλεκτρονικές αρχαιογνωστικές πύλες, με ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τη γλωσσολογία, τις βοηθητικές επιστήμες των κλασικών σπουδών (παλαιογραφία, επιγραφική κλπ.), τη λογοτεχνική θεωρία, την αρχαιολογία και τέχνη, τη διδακτική των κλασικών γλωσσών, τη γεωγραφία και χαρτογράφηση του αρχαίου κόσμου, καθώς και με ιστοσελίδες μουσείων, πανεπιστημιακών τμημάτων κλασικών σπουδών, βιβλιοθηκών και ηλεκτρονικών μηχανών αναζήτησης βιβλιογραφίας. Σε άλλες ενότητες του δικτυακού τόπου ο επισκέπτης θα βρει πληροφορίες σχετικά με το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστήμίου.
Σημαντικό πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι εδώ μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένες τις βάσεις δεδομένων και άλλα σημαντικά ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (λ.χ. το Λεξικό ελληνικών ονομάτων, τις παπυρολογικές βάσεις δεδομένων και την ψηφιακή συλλογή εικόνων αρχαίας τέχνης "Beazley archive").


CLASSICS RESOURCES - C.W. CONRAD HOME PAGE

http://www.artsci.wustl.edu/~cwconrad/classics.html


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: C.W. Conrad (Associate Professor of Classics, Washington University in St. Louis)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ιούλιος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Περιέχει συνδέσμους με αρχαιογνωστικές ηλεκτρονικές πύλες, ψηφιακές βιβλιοθήκες αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, ηλεκτρονικά περιοδικά, καθώς και με εξειδικευμένες ιστοσελίδες για την αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα, για τη μεσαιωνική λατινική γλώσσα και τον πολιτισμό, για εκδόσεις κλασικών κειμένων και χάρτες του αρχαίου κόσμου. Επιπλέον περιλαμβάνει συνδέσμους με προσωπικές ιστοσελίδες κλασικών φιλολόγων και με ιστοσελίδες πανεπιστημιακών τμημάτων και οργανισμών κλασικών σπουδών, καθώς και με ιστοσελίδες που περιέχουν καταλόγους ηλεκτρονικής αλληλογραφίας σχετικά με θέματα κλασικής φιλολογίας.


DEPARTMENT OF CLASSICS: GATEWAY

http://www.rdg.ac.uk/classics/Link/index.php


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Kasey Read (2007, The University of Reading) / John-Gabriel Bodard (1996-2000, The University of Reading)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1996
Τελευταία ανανέωση: 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ιδιαίτερα εύχρηστη ιστοσελίδα του Τμήματος Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Reading. Περιλαμβάνει συνδέσμους για όλες τις όψεις της αρχαιότητας ταξινομημένους σε θεματικές κατηγορίες (ιστορία, γραμματεία, τέχνη, αρχαιολογία, παπυρολογία κ.ά.) καθώς και πολλούς συνδέσμους ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος (για συνέδρια, υποτροφίες, πανεπιστημιακά τμήματα, ομάδες διαλόγου κ.ά.).


DIGITAL CLASSICIST

http://www.digitalclassicist.org/index.html


Κατάταξη: Πύλη και Ιστολόγιο για τις ΤΠΕ στην κλασική φιλολογία
Δημιουργός: Simon Mahony και Gabriel Bodard (King's College London)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Ιταλική, Ολλανδική, Φινλαδική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συνεχώς (κάθε ενότητα με διαφορετική ημερομηνία ανανέωσης)
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ιστολόγιο για μέλη του ακαδημαϊκού χώρου που ενδιαφέρονται για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη μελέτη της αρχαιότητας. Περιλαμβάνονται σύνδεσμοι με ερευνητικά προγράμματα που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, με σχετικά άρθρα και εκδόσεις, καθώς και με εργαλεία και λογισμικό ελεύθερης διάθεσης.
Υπάρχει δυνατότητα εγγραφής στην ομάδα διαλόγου, η οποία προς το παρόν περιλαμβάνει 184 μέλη.


ELECTRONIC RESOURCES FOR CLASSICISTS: THE SECOND GENERATION (TLG)

http://www.tlg.uci.edu/index/resources.html


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Maria C. Pantelia (Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, University of California-Irvine, Διευθύντρια του λεξικογραφικού προγράμματος Thesaurus Linguae Graecae)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1995
Τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ιδιαίτερα πλούσια και αξιόλογη αρχαιογνωστική πύλη. Περιέχει σχολιασμένους συνδέσμους με αρχαιογνωστικές ηλεκτρονικές πύλες, με ιστοσελίδες οργανισμών, κέντρων μελετών, πανεπιστημιακών τμημάτων, ηλεκτρονικών περιοδικών, βιβλιοθηκών και μηχανών βιβλιογραφικής αναζήτησης, σχετικά με τις κλασικές επιστήμες, καθώς και με ιστοσελίδες που περιέχουν βάσεις δεδομένων, ερευνητικά προγράμματα, συλλογές εικόνων από τον αρχαίο κόσμο, συλλογές αρχαίων κειμένων και μεταφράσεων.
Πλούσιο είναι και το υλικό για τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων.
Εντάσσεται στον δικτυακό τόπο THESAURUS LINGUAE GRAECAE, βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Κείμενα-Μεταφράσεις": "THESAURUS LINGUAE GRAECAE".


ΕΥΡΥΠΥΛΗ. ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

http://portal.lib.uoa.gr/elrwa/


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Σπουδαστήριο Κλασικής Φιλολογίας (του Τομέα Κλασικής Φιλολογίας) με τη συνδρομή του Υπολογιστικού Κέντρου Βιβλιοθηκών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο πλαίσιο του έργου του Β' ΕΠΕΑΕΚ
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: 2006 (πιθανώς)
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συνεχώς
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Θεματική πύλη για την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, που καλύπτει χρονικά το διάστημα περίπου από το 3000 π.Χ. μέχρι την ύστερη αρχαιότητα. Σκοπός της είναι να παρέχει επιστημονική ενημέρωση και πληροφόρηση σχετικά με δραστηριότητες που αφορούν στις αρχαιογνωστικές επιστήμες, με έμφαση στην εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων (συνέδρια, σεμινάρια, ανασκαφές, εκδόσεις, κ.ά.). Οι θεματικές ενότητες αφορούν τα πεδία αρχαία ελληνική και λατινική φιλολογία και γλώσσα, αρχαιολογία, ιστορία, φιλοσοφία, θέατρο, μουσική, θρησκεία και περιέχουν ειδήσεις, ανακοινώσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλα άρθρα.
Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η ενότητα "Σύνδεσμοι", όπου καταγράφονται (σε 24 θεματικές κατηγορίες) και αξιολογούνται με σύντομη παρουσίαση επιλεγμένοι ελληνόγλωσσοι δικτυακοί τόποι, χρήσιμοι για την αρχαιογνωστική εκπαίδευση και έρευνα.
Δίνεται η δυνατότητα αναζήτησης στο σύνολο του υλικού με μια ή περισσότερες λέξεις ή με φράση.


INTUTE: ARTS AND HUMANITIES - CLASSICS

http://www.intute.ac.uk/artsandhumanities/classics/


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Intute: Arts and Humanities, με τη συνδρομή των Emma Bridges (Open University) και David Saunders (Lincoln College, University of Oxford)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συνεχώς
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος που εντάσσεται στην ακαδημαϊκή πύλη INTUTE ((προηγουμένως γνωστός ως Humbul Humanities Hub). Πρόκειται για ένα ακαδημαϊκό εγχείρημα δημιουργίας μιας τοποθεσίας συγκέντρωσης και αναζήτησης των καλύτερων δικτυακών ηλεκτρονικών πηγών στο πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Συντονιστής του εγχειρήματος είναι το Research Technologies Service του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Μια ομάδα ειδικών από τη Μεγάλη Βρετανία έχει αναλάβει τον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την παρουσίαση των ηλεκτρονικών πηγών. Κάθε καταγραφή συνοδεύεται από χρήσιμα αξιολογικά σημειώματα, γεγονός που καθιστά τον συγκεκριμένο κόμβο πολύτιμο οδηγό για τις κλασικές σπουδές στο διαδίκτυο.
Είναι δυνατή η αναζήτηση είτε με λέξεις-κλειδιά είτε με βάση τους αναλυτικούς θεματικούς καταλόγους.


KIRKE. KATALOG DER INTERNETRESSOURCEN FÜR DIE KLASSISCHE PHILOLOGIE

http://www.kirke.hu-berlin.de/ressourc/ressourc.html


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Ulrich Schmitzer (Καθηγητής στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Humbold Universität του Βερολίνου)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Γερμανική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Μία από τις πλουσιότερες αρχαιογνωστικές πύλες του διαδικτύου, η οποία καλύπτει ένα ευρύτατο πεδίο αρχαιογνωστικών θεμάτων σε όλους τους τομείς της κλασικής φιλολογίας και των ακαδημαϊκών σπουδών (αρχαιολογία, διδακτική, ερευνητικά προγράμματα, επιγραφική, επιστήμες, θρησκεία, ιατρική, ιστορία, κλασικές γλώσσες, μυθολογία, παλαιογραφία, παπυρολογία, νέες τεχνολογίες, σπουδές φύλου, φιλοσοφία κλπ.). Επιπλέον, προσφέρει συνδέσμους και για συγγενείς επιστημονικούς χώρους (ιστορία δικαίου, αρχαία Ανατολή, προϊστορία, μεσαιωνική και νεολατινική γραμματεία, μεσαιωνική και νεότερη ιστορία, τέχνη, μουσική).
Αξίζει ιδιαίτερη μνεία για δύο ξεχωριστές ενότητες: η μία συγκεντρώνει ηλεκτρονικές πηγές για τη Ρώμη, τόσο την αρχαία όσο και τη σύγχρονη, και η δεύτερη για τον Οβίδιο (βίος και έργο, βιβλιογραφίες, κείμενα και μεταφράσεις, προγράμματα του διαδικτύου, πρόσληψη του έργου του στη νεότερη εποχή).


LACUS CURTIUS. INTO THE ROMAN WORLD

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/home.html
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Ιστορία-Γεωγραφία".


POMOERIUM

http://pomoerium.eu


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας και ηλεκτρονικό περιοδικό
Δημιουργός: Dr. Ryszard Pankiewicz
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1996
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Το ερευνητικό πρόγραμμα Pomoerium συγκεντρώνει τα νέα δεδομένα και τις νέες εκδόσεις στις κλασικές σπουδές, με έμφαση στις κοινωνικο-οικονομικές και θρησκευτικές αλλαγές στην αρχαιότητα, και παρέχει ένα διεπιστημονικό φόρουμ για τη συζήτηση των όψεων αυτών του αρχαίου κόσμου. Επιπλέον, λειτουργεί ως δικτυακός τόπος έκφρασης των νέων ιδεών, ακόμα και ριζοσπαστικών ή αμφιλεγόμενων απόψεων. Περιέχει συνδέσμους με όλους σχεδόν τους τομείς αρχαιογνωστικού ενδιαφέροντος καθώς και με πληθώρα ηλεκτρονικών περιοδικών. Εκτός από τις παραπομπές σε δικτυακές τοποθεσίες συλλογής ψηφιοποιημένων κειμένων, διαθέτει και μια μικρή ψηφιακή βιβλιοθήκη με δευτερογενείς πηγές του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Εδώ διατίθεται η πλήρης ηλεκτρονική έκδοση του ομώνυμου περιοδικού Pomoerium.


PROPYLAEUM: VIRTUELLE FACHBIBLIOTHEK ALTERTUMSWISSENSCHAFTEN

http://www.propylaeum.de/


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Συλλογικό έργο της Βαυαρικής Κρατικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Χαϊδελβέργης, του Ινστιτούτου για την Κλασική Φιλολογία του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Γερμανική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 2007
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Αρχαιογνωστική πύλη που προσφέρει πληροφορίες για ολόκληρο το φάσμα των κλασικών σπουδών. Μέχρι στιγμής καλύπτονται οι εξής τομείς: "Αιγυπτιολογία", "Αρχαία Ιστορία", "Κλασική Αρχαιολογία", "Κλασική Φιλολογία" και "Προϊστορία". Πρόκειται σύντομα να ενσωματωθούν και ενότητες για τους λαούς της Ανατολής, τη βυζαντινολογία και τη λατινική φιλολογία. Επιπλέον, περιλαμβάνει συνδέσμους ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος με ανακοινώσεις για θέματα σπουδών, έρευνας και διδασκαλίας στον χώρο της κλασικής φιλολογίας.
Η ενσωματωμένη μεταμηχανή αναζήτησης διευρύνεται διαρκώς για να καλύπτει περισσότερες πηγές, επιτρέποντας ταυτόχρονη αναζήτηση σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει πληροφορίες σε καταλόγους βιβλιοθηκών, νέα αποκτήματα σε βιβλία και περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά και άρθρα, βάσεις δεδομένων, ψηφιακές συλλογές έργων αναφοράς, χειρογράφων και πηγών κ.ά. Τέλος, προσφέρεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής δημοσίευσης μελετών από τον χώρο των κλασικών σπουδών.


RASSEGNA DEGLI STRUMENTI INFORMATICI PER LO STUDIO DELL'ANTICHITÀ CLASSICA

http://www.rassegna.unibo.it


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Alessandro Cristofori (Università di Bologna), Giovanni Geraci, Carla Salvaterra. Συντηρείται με τη συνεργασία των Alice Bencivenni, Enrica Fontani, Davide Faoro, Roberta Mazza, Carla Salvatera
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Ιταλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1995
Τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Μία από τις πιο πλούσιες και αξιόλογες αρχαιογνωστικές πύλες, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των επιστημών της αρχαιότητας. Περιέχει συνδέσμους με αρχαιογνωστικές ηλεκτρονικές πύλες, με ιστοσελίδες που βοηθούν τη βιβλιογραφική αναζήτηση (ηλεκτρονικά περιοδικά, ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες κτλ.) ή τη διδασκαλία των κλασικών γραμμάτων (προσφέροντας διδακτικό υλικό), με ιστοσελίδες μουσείων, εκθέσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων αρχαιογνωστικών επιστημών, καθώς και με ιστοσελίδες που περιέχουν ομάδες διαλόγου, λογισμικό ή γενικές πληροφορίες (π.χ. οργάνωση συνεδρίων, αγγελίες εργασίας κτλ.) για τις αρχαιογνωστικές επιστήμες. Σημαντικά της πλεονεκτήματα είναι η ευκολία στη χρήση, η απλότητα στην περιγραφή και την παρουσίαση των πηγών και η λειτουργική κατάταξη του υλικού της.


RUPRECHT-KARLS-UNIVERITÄT HEIDELBERG

http://www.ub.uni-heidelberg.de/Englisch/


Κατάταξη: Πύλη της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Δημιουργός: Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Χρήστες-Αποδέκτες:Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Γερμανική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Ιούλιος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πύλη που συγκεντρώνει πλούσιο ψηφιοποιημένο υλικό καθώς και συνδέσμους με ηλεκτρονικούς κόμβους, ψηφιακές βιβλιοθήκες, ηλεκτρονικά περιοδικά και εξειδικευμένες ιστοσελίδες διαφόρων επιστημονικών αντικειμένων. Συγκεκριμένα, ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στους καταλόγους βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, σε ηλεκτρονικά περιοδικά, σε βιβλιογραφικές και εικονογραφικές βάσεις δεδομένων, σε ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις μελών του Πανεπιστημίου και σε σημαντικές ψηφιοποιημένες πηγές, μεταξύ των οποίων και τα χειρόγραφα της Παλατινής Βιβλιοθήκης της Χαϊδελβέργης (όπου εντάσσονται και οι Codices Palatini Graeci του 9ου/10ου αι. μ.Χ.). Προσφέρονται επίσης ηλεκτρονικά επιμορφωτικά σεμινάρια και πανεπιστημιακές σημειώσεις μαθημάτων.
Στην ενότητα "Fachbezogene Informationen/Resources by subject" συγκεντρώνονται θεματικά οι ψηφιακές πηγές και οι ειδικές συλλογές του Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην ενότητα "Fachbezogene Informationen: Klassische Archäologie> Archäologische Literatur" όπου διατίθενται ψηφιοποιημένα βιβλία αρχαιολογίας, που, αν και έχουν πλέον κυρίως ιστορική αξία (πρόκειται για εκδόσεις από τον 16ο έως τις αρχές του 20ού αιώνα), είναι όμως πλούσια σε εικονογραφικό υλικό και σχέδια. Για την αναζήτηση κάποιου βιβλίου, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα θεματικό ευρετήριο. Τέλος, στην ενότητα "Literatursuche und –bestellung: Bibliographische Datenbanken" καταγράφονται και παρουσιάζονται ηλεκτρονικές διευθύνσεις για διάφορες επιστήμες, όπως κλασική φιλολογία και αρχαιολογία.
Η μηχανή αναζήτησης "Heikip", προσβάσιμη από την κεντρική σελίδα, επιτρέπει την ταυτόχρονη αναζήτηση βιβλιογραφίας σε πολλαπλές βάσεις δεδομένων. Υπό κατασκευή βρίσκεται η συλλογή εικόνων και φωτογραφιών "Heidicon".


THE STOA CONSORTIUM

http://www.stoa.org/
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Γενικές Ηλεκτρονικές Πηγές".


VOICE OF THE SHUTTLE. CLASSICAL STUDIES

http://vos.ucsb.edu/browse.asp?id=2708


Κατάταξη: Πύλη αρχαιογνωσίας
Δημιουργός: Alan Liu (Καθηγητής στο Αγγλικό Τμήμα του University of California, Santa Barbara)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: 1994
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Η συγκεκριμένη πύλη αποτελεί μέρος του κόμβου VOICE OF THE SHUTTLE, που καλύπτει το σύνολο των ανθρωπιστικών σπουδών. Περιέχει συνδέσμους, ταξινομημένους σε θεματικές κατηγορίες, με αρχαιογνωστικές ηλεκτρονικές πηγές, ιστοσελίδες πανεπιστημιακών τμημάτων και ηλεκτρονικών περιοδικών, καθώς και ιστοσελίδες σχετικά με την αρχαία ελληνική και λατινική γλώσσα, την αρχαιολογία, την αρχαία ιστορία και τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία, τη μυθολογία, τη φιλοσοφία, αλλά και ιστοσελίδες για πανεπιστημιακά μαθήματα, ομάδες διαλόγου ή πληροφορίες για συνέδρια, σε σχέση με τις κλασικές σπουδές. Μπορεί κανείς να βρει συνδέσμους με υλικό τόσο επιστημονικού όσο και εκλαϊκευτικού χαρακτήρα.


YAHOO - CLASSICS

http://dir.yahoo.com/Arts/humanities/classics/


Κατάταξη: Κατάλογος ενσωματωμένος στη μηχανή αναζήτησης Yahoo
Δημιουργός: Δεν δηλώνεται
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος Δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για θεματικό κατάλογο με δομή δένδρου. Σε κάθε υπο-ενότητα προτείνονται ιστοσελίδες γνωστές και αξιολογημένες. Περιέχει συνδέσμους με γενικές αρχαιογνωστικές ηλεκτρονικές πύλες και ιστοσελίδες σχετικές με την αρχαία ελληνική ιστορία, την αρχαιολογία, τα αρχαία ελληνικά κείμενα (πρωτότυπο-μετάφραση) και τους συγγραφείς, την αρχαία ελληνική τραγωδία, την παπυρολογία, τη ρωμαϊκή ιστορία, τις κλασικές γλώσσες, αλλά και με ιστοσελίδες πανεπιστημιακών τμημάτων, οργανισμών και ινστιτούτων κλασικών σπουδών, ηλεκτρονικών περιοδικών, καθώς και με ιστοσελίδες που περιέχουν λίστες αλληλογραφίας για αρχαιογνωστικά θέματα.
Η μηχανή αναζήτησης είναι απλή και επιτρέπει την εξειδικευμένη αναζήτηση σε έναν περιορισμένο αριθμό διευθύνσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγ 2010, 10:29