ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Aρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία 

Γενικές ηλεκτρονικές πηγές

ABNET. Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

http://abnet.agrino.org/


Κατάταξη: Δικτυακός κόμβος για την ελληνική γλώσσα
Δημιουργός: Διονύσιος Αρβανίτης
Χρήστες-Αποδέκτες: Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική
Χρόνος δημιουργίας: 2001
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός κόμβος για την ελληνική γλώσσα, με έμφαση στη διακίνηση ιδεών και σε ζητήματα σχετικά με τη γραμματική δομή και την ιστορική εξέλιξη της γλώσσας. Συγκεντρώνει άρθρα γύρω από θέματα γλώσσας και τεχνολογίας, γραμματικής και ορθογραφίας, ετυμολογίας, ιστορίας της ελληνικής γλώσσας (ιστορική εξέλιξη, διάλεκτοι, το γλωσσικό ζήτημα), διάδοσης της ελληνικής εκτός συνόρων κ.ά. Παράλληλα καταγράφει και σχετική βιβλιογραφία για τα παραπάνω ζητήματα.
Διατίθενται σύνδεσμοι για τη μεταφόρτωση 31 διαφορετικών γραμματοσειρών και τριών προγραμμάτων, που καθιστούν δυνατή τη γραφή πολυτονικών ελληνικών στα Windows.


ARISTARCHUS

http://www.aristarchus.unige.it/


Κατάταξη: Πύλη λεξικογραφίας
Δημιουργός: Franco Montanari (Καθηγητής Αρχαίων Ελληνικών, Università di Genova)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Ιταλική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Στη δικτυακή βάση του ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΥ έχει συγκεντρωθεί το απόσταγμα των πλέον πρόσφατων πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στην Ιταλία στον τομέα της αρχαιοελληνικής ηλεκτρονικής λεξικογραφίας. Παρέχει βοηθητικά λεξικογραφικά, βιβλιογραφικά και κειμενικά εργαλεία για τη μελέτη και τη διδακτική της κλασικής φιλολογίας.
Το Λεξικό των Αρχαίων Ελλήνων Γραμματικών (LGGA), το Λεξικό των Ελλιπώς Μαρτυρημένων Λέξεων της Αρχαίας Ελληνικής (PAWAG), ο Κατάλογος των Κλασικών Φιλολόγων (CPhCl), το Ιταλικό Κέντρο του Année Philologique (CIAPh), τα Mediaclassica και τα Ομηρικά Scholia minora συνιστούν τα πρωτεύοντα ερευνητικά προγράμματα που φιλοξενούνται στη βάση. Συγκεκριμένα:
• PAWAG, το ακρώνυμο των λέξεων Poorly Attested Words in Ancient Greek, μια λεξικογραφική βάση δεδομένων.
• LGGA (Lessico dei Grammatici Greci Antichi), ένα λεξικό αρχαίων Eλλήνων λογίων και φιλολόγων, το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει μια διαδικτυακή βάση δεδομένων αναφοράς για τις μελέτες που σχετίζονται με την ιστορία της αρχαίας φιλολογίας, γραμματικής και μελέτης των κειμένων ειδικότερα.
• CPhCl (Catalogus Philologorum Classicorum), συνιστά ένα ακόμη εργαλείο αναφοράς για λόγιους της αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας, προπαντός για μελέτες γύρω από την ιστορία της κλασικής φιλολογίας στους νεότερους χρόνους. Tα περιεχόμενα αποτελούνται από αρχεία γύρω από προσωπικότητες που έδρασαν μεταξύ 1880‐1980 (και συνεχίζουν το Philologisches Schriftstellerlexicon του W. Pökel, Λιψία 1892).
• MEDIACLASSICA είναι ένας δικτυακός τόπος για τη διδακτική των αρχαίων ελληνικών και λατινικών.
• Scholia Minora in Homerum: μια συλλογή εκδόσεων και εικόνων παπυρικών κειμένων που περιέχουν Scholia minora στον Όμηρο.


A BIBLIOGRAPHY OF ANCIENT GREEK LINGUISTICS

http://vkc.library.uu.nl/vkc/antiquity/knowledgeportal/Wiki/A%20...
Πρόκειται για βιβλιογραφικό κατάλογο σχετικά με την αρχαία ελληνική γλώσσα. Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ": "Ειδικές βιβλιογραφίες".


CULTURAL HERITAGE LANGUAGE TECHNOLOGIES

http://www.chlt.org
http://icarus.umkc.edu/index.html (mirror site)


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος ερευνητικού προγράμματος για τη γλωσσική τεχνολογία
Δημιουργός: Jeffrey A. (Rydberg-Cox Classical Studies Program and Department of English, University of Missouri at Kansas City), Gregory R. Crane & Anne Mahoney (The Perseus Project, Tufts University), Ross Scaife (The Stoa Consortium, The University of Kentucky), Timothy R. (Tangherlini Scandinavian Section, University of California), Dolores Iorizzo, Rob Iliffe & Stephan Rueger (The Newton Project, Imperial College), A.A. Thompson & Bruce Fraser (Faculty of Classics, Cambridge University), Andrea Bozzi (Istituto di Linguistica Computazionale, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Pisa, Italy), Matthew Driscoll (Arnamagnaean Institute, University of Copenhagen)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ένα πρόγραμμα συνεργασίας οκτώ ερευνητικών ιδρυμάτων της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών με σκοπό τη δημιουργία υπολογιστικών εργαλείων για τη μελέτη των αρχαίων ελληνικών, λατινικών και παλαιών νορβηγικών κειμένων. Τρεις είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος: η προσαρμογή των πορισμάτων της υπολογιστικής γλωσσολογίας στις ανάγκες των ανθρωπιστικών σπουδών, η δημιουργία ενός πλαισίου για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση δεδομένων, την κοινή χρήση μεταδεδομένων και την αλληλεπίδραση μεταξύ των συμβεβλημένων ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και, τέλος, η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην ανάγνωση αρχαίων ελληνικών, λατινικών και παλαιών νορβηγικών κειμένων από το πρωτότυπο.
Ο μη εξειδικευμένος χρήστης έχει πρόσβαση σε μια σειρά από ψηφιακές συλλογές κειμένων από τις συμβεβλημένες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, που περιλαμβάνουν επιλεγμένα κείμενα από το σώμα αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων του THE PERSEUS DIGITAL LIBRARY με τις αντίστοιχες αγγλικές μεταφράσεις, νεο-λατινικά κείμενα από το THE STOA CONSORTIUM και τη συλλογή "Digital Hippokrates".


GREEK GRAMMAR ON THE WEB. THE ELECTRONIC GATEWAY TO THE STUDY OF ANCIENT GREEK

http://perswww.kuleuven.ac.be/~u0013314/greekg.htm


Κατάταξη: Πύλη για την αρχαία ελληνική γλώσσα
Δημιουργός: Marc Huys (Καθηγητής Κλασικών Σπουδών, Katholieke Universiteit Leuven)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1999
Τελευταία ανανέωση: Δεκέμβριος 2008 (οι επιμέρους ενότητες ανανεώνονται συνεχώς)
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πύλη με εξαντλητικούς καταλόγους συνδέσμων για τη μελέτη, τη διδασκαλία και την προώθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στη διαχρονική της πορεία. Προσφέρει μια κριτική και σχολιασμένη βιβλιογραφία των εγκυρότερων διαθέσιμων ηλεκτρονικών εργαλείων για τα αρχαία ελληνικά.
Περιλαμβάνονται παρουσιάσεις λεξικών, εγχειριδίων γραμματικής-σύνταξης και ιστοσελίδων που προσφέρουν δωρεάν ελληνικές γραμματοσειρές για Windows και για Macintosh.


GREEK LANGUAGE AND LINGUISTICS GATEWAY (GL&L GATEWAY)

http://www.greek-language.com/


Κατάταξη: Πύλη για την ελληνική γλώσσα και τη γλωσσολογία
Δημιουργός: Δρ. Michael Palmer
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πύλη για τη σπουδή και προώθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, με ιδιαίτερη έμφαση στην κλασική και ελληνιστική περίοδο και την εφαρμογή των σύγχρονων γλωσσολογικών πορισμάτων στο πεδίο των ελληνικών γραμμάτων.
Προσφέρει μια σύντομη και ενημερωμένη επισκόπηση των σημαντικότερων πηγών, ηλεκτρονικών αλλά και έντυπων, για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής.
Ο δημιουργός διατηρεί και σχετικό ιστολόγιο: http://grklinguist.wordpress.com/.


INSTITUTE OF BIBLICAL GREEK

http://www.biblicalgreek.org/
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ": "Ινστιτούτα- Κέντρα ερευνητικά".


NAVICULA BACCHI

http://www.gottwein.de
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Κείμενα και Μεταφράσεις".


NEW TESTAMENT RESOURCES

http://www.ntresources.com/


Κατάταξη: Δικτυακός τόπος για τη Βίβλο
Δημιουργός: Dr. Rodney J. Decker (Professor of New Testament and Greek, Baptist Bible Seminary)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1998
Τελευταία ανανέωση: Μάιος 2008
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Δικτυακός τόπος με εργαλεία για τη μελέτη της Καινής Διαθήκης και της ελληνιστικής κοινής. Περιέχει πληθώρα άρθρων και μελετών γύρω από ζητήματα γραμματικής, μορφολογίας, σύνταξης και φωνολογίας της ελληνιστικής κοινής, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων, πανεπιστημιακά μαθήματα και υλικό για την κριτική έκδοση και τη χειρόγραφη παράδοση της Καινής Διαθήκης. Ο δικτυακός τόπος είναι σχετικά εύχρηστος και πλούσιος περιεχομένου. Ο δημιουργός διατηρεί και ένα πολύ ενημερωμένο ιστολόγιο (blog) με νέα και ανακοινώσεις.
Από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα διατίθεται δωρεάν η γραμματοσειρά Galilee Unicode Greek Font. Επιπλέον, υπάρχει μια πολύ χρήσιμη παρουσίαση του προτύπου Unicode, στην οποία επιπλέον καταγράφονται ιστοσελίδες που παρέχουν πολυτονικές γραμματοσειρές, πληροφορίες και οδηγίες για τη ρύθμιση των Internet Explorer και Netscape για πολυτονικά ελληνικά, αλλά και οδηγίες για πολυτονικό πληκτρολόγιο.


PERSEUS DIGITAL LIBRARY

http://www.perseus.tufts.edu/
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Κείμενα και Μεταφράσεις".

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγ 2010, 11:08