ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Κατεβάστε τον Acrobat Reader

Βιβλιογραφίες-Ηλεκτρονικές πηγές 

Οδηγός Πλοήγησης στην Ηλεκτρονική Αρχαιογνωσία 

Aρχαία ελληνική γλώσσα και γραμματεία 

Κείμενα και Μεταφράσεις

BIBLIOTHECA AUGUSTANA

http://www.hs-augsburg.de/~harsch/augustana.html


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: Ulrich Harsch (Fachhochschule Ausburg)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Λατινική
Χρόνος δημιουργίας: 1996
Τελευταία ανανέωση: Ανανεώνεται συχνά με την προσθήκη κειμένων
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πλούσιος δικτυακός τόπος με συλλογές ηλεκτρονικών κειμένων ταξινομημένων ανά γλώσσα (ελληνική, λατινική, γερμανική, αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, πολωνική, ρωσική, ιουδαϊκή, πορτογαλική). Για κάθε γλώσσα περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα από διάφορες χρονικές περιόδους, ταξινομημένα χρονολογικά και ανά συγγραφέα. Η ελληνική συλλογή περιλαμβάνει κείμενα της αρχαϊκής, κλασικής, ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου. Για κάθε συγγραφέα παρατίθεται ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα και εργογραφία, βιβλιογραφία των εκδόσεων αλλά και συνδέσεις με μεταφράσεις στο διαδίκτυο.
Εκτός από τις συλλογές κειμένων, διατίθενται συλλογή εικόνων (με φωτογραφίες εκθεμάτων προϊστορικής κυρίως περιόδου ανά τον κόσμο), συλλογή μουσικής (με καταγραφές για μουσικά ευρήματα σε παπύρους κλπ., από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και τη νεότερη εποχή) και ένας βιβλιογραφικός κατάλογος ταινιών (1880-1979). Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ακούσει εκτελέσεις κάποιων μελωδιών και να δει τις αντίστοιχες μουσικές παρτιτούρες (π.χ. ένα στάσιμο από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι).


THE INTERNET CLASSICS ARCHIVE

http://classics.mit.edu/index.html


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός:Daniel Stevenson
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1994
Τελευταία ανανέωση: Σεπτέμβριος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ψηφιακή βιβλιοθήκη που συγκεντρώνει κείμενα ή συνδέσμους σε κείμενα, κυρίως αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων συγγραφέων, σε αγγλική μετάφραση, με δυνατότητα αναζήτησης στο περιεχόμενό τους. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τα δικά τους σχόλια στην περιοχή συζήτησης για κάθε έργο (αν και προς το παρόν αυτή η δυνατότητα είναι ανενεργή).


LACUS CURTIUS. INTO THE ROMAN WORLD

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/home.html
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Ιστορία-Γεωγραφία".


LATO - LIBRARY OF ANCIENT TEXTS ON LINE

http://sites.google.com/site/ancienttexts/


Κατάταξη: Κατάλογος ηλεκτρονικών κειμένων
Δημιουργός: Peter Gainsford (Τμήμα Κλασικών Σπουδών, Victoria University of Wellington)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Οκτώβριος 2009
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ηλεκτρονικός κατάλογος με συνδέσμους σε αρχαία ελληνικά κείμενα και μεταφράσεις στα αγγλικά, γαλλικά και στα νέα ελληνικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μετα-ιστοσελίδα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία αρχαίων κειμένων που βρίσκονται διασκορπισμένα στο διαδίκτυο, σε μια σειρά από αξιόλογους κόμβους και ψηφιακές βιβλιοθήκες. Προτεραιότητα δίνεται σε πηγές πλήρους κειμένου και ελεύθερης πρόσβασης. Ανθολογούνται συγγραφείς μέχρι το 500 μ.Χ., αλλά ο δημιουργός σκοπεύει να επεκτείνει τον κατάλογο, ώστε να περιλαμβάνει και πηγές της βυζαντινής περιόδου.
Υπάρχει σύνδεσμος με τον δικτυακό κόμβο GREEK FONTS ARCHIVE, του ίδιου δημιουργού, όπου διατίθενται πληροφορίες και πολυτονικές γραμματοσειρές. Βλ. τη σχετική καταγραφή στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Πολυτονική γραφή".


ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ

http://www.mikrosapoplous.gr/texts1.htm


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: Άγγελος Περδικούρης
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Ελληνική, Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 2001
Τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Ελληνική ψηφιακή βιβλιοθήκη που συγκεντρώνει αρκετές πρωτογενείς πηγές της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και νεοελληνικές αποδόσεις (λ.χ. την Ιλιάδα στις μεταφράσεις Πάλλη και Ι. Πολυλά και την Οδύσσεια σε μετάφραση Α. Εφταλιώτη, τραγωδίες, λυρικά ποιήματα κ.ά.). Παρέχει, επίσης, πληροφορίες για το ελληνικό πολυτονικό σύστημα και δυνατότητα μεταφόρτωσης γραμματοσειρών. Εντάσσεται στον ευρύτερο δικτυακό κόμβο ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΠΛΟΥΣ, που περιλαμβάνει κείμενα και της νεοελληνικής γραμματείας.
Ξεχωριστή ενότητα αφιερώνεται ειδικά στην Ιλιάδα (http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/), με το αρχαίο κείμενο και παράλληλη μετάφραση (του Ι. Πολυλά) αλλά και κάποια σχόλια, ενώ χρήσιμος είναι ο συνοδευτικός αναλυτικός πίνακας περιεχομένων των ραψωδιών. Η συγκεκριμένη ενότητα περιλαμβάνει επιπλέον μια συλλογή εικόνων έργων τέχνης (κυρίως αγγειογραφειών) με ιλιαδικό θέμα αλλά και τα ανάλογα καβαφικά ποιήματα, ένα παιχνίδι γνώσεων, αρχαίες πηγές για τον τρωικό πόλεμο κ.ά.


NAVICULA BACCHI

http://www.gottwein.de


Κατάταξη: Κόμβος αρχαιογνωστικός-εκπαιδευτικός
Δημιουργός: Egon Gottwein, καθηγητής κλασικής φιλολογίας
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Φοιτητές, Εκπαιδευτικοί
Γλώσσα: Γερμανική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Δεν δηλώνεται (οι επιμέρους σελίδες ανανεώνονται τακτικά)
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα πλούσιο δικτυακό τόπο για την ελληνική και λατινική γλώσσα, και όχι μόνο. Το κυρίως μέρος του δικτυακού τόπου ("Inhaltsseite") χωρίζεται στις θεματικές ενότητες: "Λατινικά", "Ελληνικά", "Μυθολογία", "Ρητορική", "Μετρική", "Ηθική". Περιλαμβάνει σώματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας με γραμματολογικά σημειώματα. Για κάθε συγγραφέα προσφέρεται το κείμενο με παράλληλη γερμανική (ή και λατινική) μετάφραση και προτεινόμενη βιβλιογραφία. Επιπλέον, υπάρχουν σημειώματα πολιτικής και πολιτιστικής ιστορίας με παραπομπές σε συνοδευτικό ψηφιακό υλικό (χάρτες κλπ.), υλικό για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους (από τους προσωκρατικούς μέχρι τους νεοπλατωνικούς), ολοκληρωμένα μαθήματα για αυτοδιδασκαλία, ηλεκτρονικό εγχειρίδιο αρχαίας ελληνικής γραμματικής, ασκήσεις, ελληνο-γερμανικό και αντίστροφο λεξικό, εγκυκλοπαιδικά λεξικά (λεξικό όρων ιστορίας και πολιτισμού, λεξικό όρων ιστορίας της τέχνης, συλλογή αποφθεγμάτων, μυθολογικό λεξικό, λεξικό ρητορικών όρων κλπ.), γεωγραφικό ευρετήριο και συνδέσμους για τη λήψη πολυτονικών γραμματοσειρών. Τέλος, ο δικτυακός κόμβος προσφέρει πλούσιο κατάλογο δικτυογραφίας και συλλογές συνδέσμων για μια ποικιλία θεμάτων αρχαιογνωστικού ενδιαφέροντος.


PERSEUS DIGITAL LIBRARY

http://www.perseus.tufts.edu/


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Tufts. Υπεύθυνος: Gregory Grane (Καθηγητής, Department of Classics, Tufts University)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: 1995
Τελευταία ανανέωση: Φεβρουάριος 2010
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές ψηφιακές βιβλιοθήκες με πλούσιο και αξιόλογο υλικό, πρωτογενές (συλλογές του προγράμματος) και δευτερογενές (ξένες συλλογές). Περιέχει συλλογές εικόνων σχετικά με την αρχαία ελληνική ιστορία, αρχαιολογία και τέχνη, μια πλουσιότατη συλλογή αρχαίων ελληνικών και λατινικών κειμένων με μεταφράσεις και σχόλια, εργαλεία μορφολογικής ανάλυσης των κειμένων, γραμματικές και λεξικά της αρχαίας ελληνικής και λατινικής γλώσσας (συμπεριλαμβανομένου του λεξικού Liddell-Scott-Jones), έργα εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου και τη συλλογή παπύρων του Duke. Διαθέτει, επιπλέον, διαδραστικούς γεωγραφικούς άτλαντες (καθώς και ένα εργαλείο δημιουργίας χαρτών "Perseus Atlas" ), μια χρονολογική επισκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της αρχαίας Eλλάδας από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι τον M. Aλέξανδρο και δύο ψηφιακές εκθέσεις με θέμα τους ολυμπιακούς αγώνες και τον Ηρακλή. Σημαντική καινοτομία της νέας έκδοσης 4.0 αποτελεί η ελεύθερη διάθεση του πηγαίου κώδικα και του περιεχομένου της νέας έκδοσης: ο χρήστης έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφορτώσει το σύνολο του ψηφιακού προγράμματος στον προσωπικό του υπολογιστή, σύμφωνα με την άδεια ανοιχτού λογισμικού. Αυτό επιτρέπει, σε χρήστες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις, τη διαχείριση και την αλλαγή του κώδικα, την επιλεκτική μεταφόρτωση μεμονωμένων κειμένων ή συλλογών, και τη διάθεσή του περιεχομένου μέσω διαφορετικών συστημάτων, ενώ λύνεται και το πρόβλημα των δυσχερειών πρόσβασης λόγω αυξημένης ζήτησης.
Αν και το κυρίως περιεχόμενο αφορά την κλασική αρχαιότητα, ο επισκέπτης θα βρει επίσης ψηφιακό υλικό για την Αναγέννηση, την πόλη του Λονδίνου και την ιστορία της Καλιφόρνιας και του Πανεπιστημίου Tufts.
Σε ειδική ενότητα δίνονται πληροφορίες στον χρήστη για την ανάγνωση των πολυτονικών ιστοσελίδων και παρέχονται σύνδεσμοι για τη μεταφόρτωση πολυτονικών γραμματοσειρών.
Επιμέρους παρουσιάσεις των γλωσσικών εργαλείων βλ. στην ενότητα "ΑΕ ΓΛΩΣΣΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ": "Λεξικά-Εγχειρίδια".
Το σύνολο των κειμένων διατίθεται και στον δικτυακό τόπο του προγράμματος Perseus under Philologic, όπου ο χρήστης έχει στη διάθεσή του έναν διαφορετικό μηχανισμό αναζήτησης και εξελιγμένα εργαλεία μορφολογικής ανάλυσης.


PHILOCTETES

http://philoctetes.free.fr/index2.htm


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη
Δημιουργός: M. Daniel Lancereau και M. Samuel Béreau
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές, Εκπαιδευτικοί, Το ευρύ κοινό
Γλώσσα: Αγγλική, Γαλλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2007
Πρόσβαση: Ελεύθερη

Προσωπικός δικτυακός τόπος που συγκεντρώνει ψηφιακές πηγές της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής γραμματείας (κυρίως της πρώιμης ελληνικής φιλοσοφίας). Τα πρωτότυπα κείμενα αντλούνται από την ψηφιακή βιβλιοθήκη THE PERSEUS DIGITAL LIBRARY και συνοδεύονται από αγγλικές ή/και γαλλικές μεταφράσεις. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα είτε σε δικτυακή μορφή (σε Unicode), οπότε υπάρχει διασύνδεση με τα λεξιλογικά και μορφολογικά εργαλεία του Περσέα, είτε σε μορφή pdf για μεταφόρτωση στον προσωπικό υπολογιστή του χρήστη.
Περιλαμβάνονται φιλοσοφικά έργα του Θαλή, του Αναξίμανδρου, του Ηράκλειτου, του Παρμενίδη, του Ζήνωνα και του Εμπεδοκλή, στο πρωτότυπο και σε αγγλική και γαλλική απόδοση. Επιπλέον, μόνο σε γαλλική απόδοση περιλαμβάνονται τα Στοιχεία του Ευκλείδη, τα ομηρικά έπη, η Θεογονία του Ησιόδου, οι Πέρσες του Αισχύλου και μια σειρά έργων του Πλάτωνα.
Χρήσιμο είναι και το γαλλικό μυθολογικό λεξικό με περιορισμένα λήμματα για τους θεούς του Ολύμπου.


THEOI GREEK MYTHOLOGY. EXPLORING MYTHOLOGY AND THE GREEK GODS IN CLASSICAL LITERATURE AND ART

http://www.theoi.com/
http://www.library.theoi.com/
Βλ. την καταγραφή στην ενότητα "ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΣΙΑ": "Μυθολογία-Θρησκεία".


THESAURUS LINGUAE GRAECAE. A DIGITAL LIBRARY OF GREEK LITERATURE

http://www.tlg.uci.edu/


Κατάταξη: Ψηφιακή βιβλιοθήκη - Λεξικογραφικό εργαλείο
Δημιουργός: Maria C. Pantelia (Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, University of California-Irvine, και Διευθύντρια του λεξικογραφικού προγράμματος Thesaurus Linguae Graecae)
Χρήστες-Αποδέκτες: Μελετητές-Ερευνητές
Γλώσσα: Αγγλική
Χρόνος δημιουργίας: Δεν δηλώνεται
Τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2009 (Προστίθενται ωστόσο συνεχώς νέα κείμενα στο σώμα κειμένων)
Πρόσβαση: Με συνδρομή (ατομική - ακαδημαϊκά ινστιτούτα). Ελεύθερη η πρόσβαση στη βάση δεδομένων Canon of Greek Authors and Works και στη σύντομη έκδοση Abridged Online TLG (μια επιλογή σημαντικών κειμένων)

Πρόκειται για την πιο πλούσια ηλεκτρονική βάση δεδομένων πλήρους κειμένου και θησαυρού λέξεων της ελληνικής γλώσσας. Ο Thesaurus Linguae Graecae περιέχει τα ελληνικά κείμενα από τον Όμηρο έως σήμερα (προς το παρόν η συλλογή κειμένων φτάνει μέχρι τα υστερο-μεσαιωνικά χρόνια). Από το 1985 η ψηφιακή αυτή βιβλιοθήκη κυκλοφορεί σε μορφή CD-ROM. Το τελευταίο CD-ROM (5η έκδοση) κυκλοφόρησε το 2000 (περιείχε 76.000.000 λέξεις ψηφιοποιημένου κειμένου). Από το 2001 διατίθεται μέσω διαδικτύου σε συνδρομητές. Η ηλεκτρονική έκδοση εμπλουτίζεται συνεχώς και περιέχει πάνω από 3.800 συγγραφείς και 12.000 κείμενα (περίπου 99.000.000 λέξεις ψηφιοποιημένου κειμένου).
Εκτός από την πρόσβαση σε έργα και τις πληροφορίες για τους συγγραφείς (αναζήτηση στον "Κανόνα", όπου ανακτώνται βιβλιογραφικές πληροφορίες και παραπομπές στο πλήρες κείμενο των έργων), υπάρχει η δυνατότητα ελεύθερης αναζήτησης λέξεων στα σώματα των κειμένων και πλήρους λεξικογραφικής ανάλυσης μέσω του εργαλείου του ευρετηρίου και των συμφραστικών πινάκων.
Στο διαδίκτυο διατίθεται χωρίς συνδρομή μια συντομευμένη εκδοχή, που περιλαμβάνει τα έργα 34 συγγραφέων με δυνατότητες ελεύθερης αναζήτησης σε αυτά: "Abridged Online TLG Digital Library".
Σε χωριστή ενότητα παρέχεται υποστήριξη για την πολυτονική γραφή, ώστε να είναι δυνατή η ανάγνωση του Thesaurus Linguae Graecae. Είναι χρήσιμος ο κατάλογος με δεσμούς σε γραμματοσειρές (περίπου 30), που διανέμονται δωρεάν για τρεις διαφορετικές πλατφόρμες (Windows/Macintosh/Unix), καθώς και οι πληροφορίες για τις δυνατότητες πληκτρολόγησης στα ελληνικά στις τρεις πλατφόρμες.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Αύγ 2010, 11:08