Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

April 2020

13 items total [1 - 10]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Αιτήσεις Συμμετοχής στις Διαδρομές από 27 Απριλίου 2020

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ανακοινώνει τη νέα περίοδο του εξ αποστάσεως επιμορφωτικού προγράμματος «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης Γλώσσας» για διδάσκοντες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (http://diadromes.greek-language.gr). Τα μαθήματα ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020 και διαρκούν 10 μήνες. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές από 27/04/2020 μέχρι και 30/06/2020 στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.greek-language.gr/routes
  Το Πρόγραμμα υλοποιείται εξ ολοκλήρου από απόσταση και αποτελείται από τις παρακάτω οκτώ ενότητες, οι οποίες καλύπτουν όλες τις θεματικές περιοχές που ενδιαφέρουν τον διδάσκοντα την Ελληνική ως δεύτερη/ξένη γλώσσα:
  1. Σχεδιασμός και διαχείριση μαθήματος, διδασκαλία των τεσσάρων δεξιοτήτων
  2. Διδασκαλία της γραμματικής, του λεξιλογίου και της προφοράς
  3. Γλωσσική διδασκαλία σε παιδιά
  4. Αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών
  5. Διδασκαλία ξένης γλώσσας μέσω Η/Υ (Computer Assisted Language Learning)
  6. Όψεις της γλώσσας
  7. Διγλωσσία: Η γλώσσα και η σκέψη στον δίγλωσσο ομιλητή
  8. Όταν οι πολιτισμοί συνομιλούν στο σχολείο: ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης
  Στο Πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχει κάθε εμπλεκόμενος στη ή/και ενδιαφερόμενος για τη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρκεί να είναι απόφοιτος ελληνικής φιλολογίας, ξένων φιλολογιών, παιδαγωγικών τμημάτων, θεολογικών σχολών ή άλλων πανεπιστημιακών τμημάτων ελληνικών ή ισότιμων ξένων πανεπιστημίων. Υπό όρους γίνονται δεκτοί υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκληρώσει σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

  Το Πρόγραμμα «Διαδρομές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας» αναγνωρίζεται ως εξ αποστάσεως πρόγραμμα επιμόρφωσης (ΦΕΚ 862 τ.Β΄/8-4-2014) και παρέχει πιστοποιημένη εξειδίκευση 450 ωρών στη διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης/Ξένης γλώσσας.
  Όσοι ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα δύνανται να απασχοληθούν σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς σε όλο τον κόσμο (ενδεικτικά εστίες διδασκαλίας, σχολεία, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα) που εξειδικεύονται στη διδασκαλία της Ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας.
  Για κάθε σχετική πληροφορία, όπως την εγγραφή στο πρόγραμμα και το κόστος, σας παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα των εγγραφών www.greek-language.gr/routes.

  Στοιχεία επικοινωνίας: Συντονίστρια του Προγράμματος Διαδρομές: δρ Ράνια Βοσκάκη Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: programma.diadromes@gmail.com Skype: Diadromes Routes

  Τηλέφωνο: (0030) 2310 805 507 & 488 560 (ώρες πληροφόρησης: 9.00-15.00 καθημερινά-εργάσιμες ημέρες)

  28 May 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Ανακοινώσεις

  «Γέφυρα γλωσσών – γέφυρα πολιτισμών»: Τρία πανεπιστήμια συνομιλούν στο «Δίγλωσσο Διαπανεπιστημιακό Ψηφιακό Εργαστήρι του ΙΑΣΟΝΑ»

  «Γέφυρα Γλωσσών - Γέφυρα Πολιτισμών» ονομάστηκε μια καινοτόμα εκπαιδευτική πρωτοβουλία που ξεπήδησε από τους κόλπους του πασίγνωστου πλέον εκπαιδευτικού «ΙΑΣΩΝ» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που γιορτάζει φέτος τα 25 του χρόνια και τελεί υπό την αιγίδα του Πρύτανη του ΑΠΘ καθηγητή Ν. Παπαϊωάννου και την επιστημονική εποπτεία του ομ. Καθηγητή Ι. Ν. Καζάζη. Καινοτομία που σχεδιάστηκε μέσα στην παρούσα συγκυρία, που το ΑΠΘ κλήθηκε να προσφέρει εξ αποστάσεως και συγχρονικά το σύνολο του εκπαιδευτικού του προγράμματος.

  12 May 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Κύκλοι τηλεδιαλέξεων: Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ)

  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) διοργανώνει Κύκλο Τηλεδιαλέξεων στα γνωστικά πεδία του, με στόχο αφενός να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με θέματα που άπτονται της γλώσσας, της λογοτεχνίας και των γραμματισμών και αφετέρου να προαγάγει τη δια βίου μάθηση. Οι τηλεδιαλέξεις, υπό τον τίτλο «Γλώσσα, Λογοτεχνία, Γραμματισμοί», θα μεταδίδονται ζωντανά και διαδικτυακά μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/2RVESNl, κάθε Τρίτη στις 20:00, από τις 28 Απριλίου έως τις 9 Ιουνίου 2020.

  04 May 2020 | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς εκπαιδευτικούς - Αποσπάσεις 2020-2021

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠαιΘ), καλεί προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2020–2021 εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στα υπό εκπόνηση εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά του προγράμματα.

  Ειδικότερα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ενδιαφέρεται να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Κλασικούς φιλολόγους, με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

  2. Γλωσσολόγους, με ειδίκευση στην υπολογιστική γλωσσολογία, την ιστορική γλωσσολογία, την ηλεκτρονική λεξικογραφία και τη διαμόρφωση σωμάτων κειμένων.

  3. Φιλολόγους με εμπειρία ή κατάρτιση στην εκπόνηση ή λειτουργία προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης ή ασύγχρονης) στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Για τις ανωτέρω περιπτώσεις επιθυμητό προσόν είναι η κατοχή πιστοποιητικού Β' επιπέδου ΤΠΕ.

  Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση προς απόσπαση, δεδομένου ότι επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια του φορέα να προτείνει (και του ΥΠαιΘ να αποφασίσει) για τον αριθμό και τις ειδικότητες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ανάλογα με τις ανάγκες.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των προς απόσπαση εκπαιδευτικών δεν κατατίθενται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αλλά υποβάλλονται με τη συνήθη κάθε χρόνο διαδικασία, μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τις αποσπάσεις σε φορείς του ΥΠαιΘ.

  Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλατεία Σκρα, 55132, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313331500, fax: 2313331502, e-mail: ) και να απευθύνονται στον κ. Γεώργιο Βλάχο [ώρες επικοινωνίας: 13:00 – 14:30].

  23 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  Απεβίωσε ο Περικλής Κοροβέσης

  Απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών, ο συγγραφέας, ποιητής, αντιστασιακός και πολιτικός της αριστεράς Περικλής Κοροβέσης, μετά από σύντομη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

  13 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών των παν/μίων Ludwig Maximilians Μονάχου και Regensburg

  Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών (Elitestudiengang) προσφέρεται από κοινού από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilians του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο του Regensburg. Οι σπουδές μπορούν πραγματοποιηθούν και στα δύο Πανεπιστήμια ενώ οι ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενοι μπορούν να ξεκινήσουν τις σπουδές τους το χειμερινό εξάμηνο 2020/21. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά μέχρι τις 15 Ιουνίου 2020.

  09 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Δελτίο Τύπου: Νέα και Ανανεωμένη Εκδοχή της "Πολύτροπης Γλώσσας"

  Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα», ο γνωστός μηχανισμός διαρκούς ανανέωσης και εμπλουτισμού των τόσο πετυχημένων εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση» που παρέχει στην εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένους ψηφιακούς και πολυμεσικούς πόρους για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, δίνει τώρα στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της πολλαπλά αναμορφωμένη, τεχνικά εξελιγμένη και δραστικά εμπλουτισμένη με νέα υλικά. Η Πολύτροπη Γλώσσα, που είναι ό,τι πιο χρήσιμο την εποχή αυτή που, λόγω συνθηκών, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί υποχρεωτική λύση, είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλο τον φιλολογικό κόσμο διά της «Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://politropi.greek-language.gr), και τούτο διότι διαλέγεται θαυμάσια με τις «Ψηφίδες» του ΚΕΓ.

  Η γνωστή Ομάδα δέκα φιλολόγων-συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή Χρήστου Τσολάκη πρωτοκυκλοφόρησε την Πολύτροπη Γλώσσα το 2016 και έκτοτε δεν έπαψε να σχεδιάζει και να αναρτά όχι μόνον ελεύθερα υλικά για σύνθεση και παραγωγή μαθημάτων, αλλά και σειρές έτοιμων ψηφιακών μαθημάτων, εφοδιασμένων με συμπληρωματικό υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία στο λύκειο, ειδικά για τη Γ΄ τάξη.

  Το υλικό διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά τάξεις, έχει δυναμική μορφή: στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και δίνει στον εκπαιδευτικό την ελευθερία να δημιουργήσει το δικό του “διδακτικό εγχειρίδιο” ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του. Επιπλέον, περιλαμβάνει προτεινόμενα κείμενα και συνοδευτικές ασκήσεις κατάλληλα για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο.

  Υλικά και μαθήματα παρακολουθούν τα Προγράμματα Σπουδών για το Λύκειο, είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΠΘ και προτείνονται από αυτό, ως υποστηρικτικό υλικό, στις επίσημες Οδηγίες του για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  Με την αναμόρφωση, ο ιστότοπος έγινε πολύ απλούστερος, κομψότερος και φιλικότερος. Κυρίως κάθε κείμενο με τις συνοδευτικές του ασκήσεις απέκτησε «αυτονομία» τόσο στην αναζήτηση μέσα στα Περιεχόμενα του ιστοτόπου, όσο και στην καταχώρισή του σε μορφή pdf που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. Προστέθηκαν εσωτερικοί σύνδεσμοι με επιπλέον «ετικέτες» και λέξεις-κλειδιά για την αναζήτηση και τον εντοπισμό υλικού. Με τις λέξεις-κλειδιά εντοπίζει ο χρήστης κείμενα κατά θεματική, ή κειμενικό είδος, όπως γελοιογραφίες, βίντεο, λογοτεχνικά έργα, καθώς επίσης θεατρικά ή κινηματογραφικά εργαστήρια και project. Στον ειδικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ είναι καλοδεχούμενες εξωτερικές διδακτικές προτάσεις ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

  09 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Συνέδριο για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις (Αθήνα, 1-4/4/2020)

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ - ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ συνέδριο με θέμα «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871–1941)».
  Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται η σειρά των συνεδρίων που προβλέπονται για τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της Επιτομής των Ελληνογερμανικών Διασταυρώσεων (https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/index.html).
  Για το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. εδώ: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/workshops/konferenz-athen-kaiserreich.html

  28 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Ανακοινώσεις

  Κύκλος Διαλέξεων στον Δήμο Καλαμαριάς: Όταν η ιστορία γράφει ιστορία (25/2-7/4/20)

  Ένας νέος κύκλος διαλέξεων, διαρθρωμένος σε έξι ενότητες με θέμα «Όταν η ιστορία γράφει ιστορία» – Από την ιστορική & ιστοριογραφική παράδοση του Α.Π.Θ., ξεκινά στις 25 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Δήμου Καλαμαριάς ΠΟΛΙΤΗΣ-ΠΟΛΗ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

  20 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις

  1η Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών Νεοελληνικής Φιλολογίας Παν/μίου Πατρών (3-4/10/20)

  Η ειδίκευση της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Σύγχρονες προσεγγίσεις στα κείμενα: αναγνώσεις και ερμηνείες» του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει την 1η Επιστημονική Συνάντηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών Νεοελληνικής Φιλολογίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2020 στην Πανεπιστημιούπολη (Ρίο, 26504).

  13 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1] 2   Next >