Ενότητες

Κατηγορίες

Ημερολόγιο

SMTWTFS
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Go
π.χ. (2006, 2006-10, 2006-10-11)

Ενημερωτικό Δελτίο

Κανάλι RSS

01 Apr. 2020

4 items total [1 - 4]
Go
<< First < Previous Next > Last >>
ταξινόμηση βάσει :: Ημ. Δημιουργίας . Ημ. Ενημέρωσης
 • Νέα Ελληνική :: Μεσαιωνική Ελληνική :: Αρχαία Ελληνική :: Λεξικά και Λεξικογραφία :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Πιστοποίηση Ελληνομάθειας :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος προς εκπαιδευτικούς - Αποσπάσεις 2020-2021

  Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠαιΘ), καλεί προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2020–2021 εκπαιδευτικούς αυξημένων προσόντων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να συμμετάσχουν στα υπό εκπόνηση εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά του προγράμματα.

  Ειδικότερα, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ενδιαφέρεται να αποσπάσει εκπαιδευτικούς με τα ακόλουθα προσόντα:

  1. Κλασικούς φιλολόγους, με ειδίκευση στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

  2. Γλωσσολόγους, με ειδίκευση στην υπολογιστική γλωσσολογία, την ιστορική γλωσσολογία, την ηλεκτρονική λεξικογραφία και τη διαμόρφωση σωμάτων κειμένων.

  3. Φιλολόγους με εμπειρία ή κατάρτιση στην εκπόνηση ή λειτουργία προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης ή ασύγχρονης) στην πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Για τις ανωτέρω περιπτώσεις επιθυμητό προσόν είναι η κατοχή πιστοποιητικού Β' επιπέδου ΤΠΕ.

  Με την παρούσα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναλαμβάνεται καμία δέσμευση προς απόσπαση, δεδομένου ότι επαφίεται στην πλήρη διακριτική ευχέρεια του φορέα να προτείνει (και του ΥΠαιΘ να αποφασίσει) για τον αριθμό και τις ειδικότητες των προς απόσπαση εκπαιδευτικών, ανάλογα με τις ανάγκες.

  Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις των προς απόσπαση εκπαιδευτικών δεν κατατίθενται στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, αλλά υποβάλλονται με τη συνήθη κάθε χρόνο διαδικασία, μετά την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων για τις αποσπάσεις σε φορείς του ΥΠαιΘ.

  Για περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Καραμαούνα 1, Πλατεία Σκρα, 55132, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2313331500, fax: 2313331502, e-mail: ) και να απευθύνονται στον κ. Γεώργιο Βλάχο [ώρες επικοινωνίας: 13:00 – 14:30].

  23 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Διδασκαλία της Ελληνικής :: Δραστηριότητες του ΚΕΓ :: Ανακοινώσεις

  Δελτίο Τύπου: Νέα και Ανανεωμένη Εκδοχή της "Πολύτροπης Γλώσσας"

  Το ψηφιακό έργο «Πολύτροπη Γλώσσα», ο γνωστός μηχανισμός διαρκούς ανανέωσης και εμπλουτισμού των τόσο πετυχημένων εγχειριδίων «Έκφραση-Έκθεση» που παρέχει στην εκπαίδευση ειδικά σχεδιασμένους ψηφιακούς και πολυμεσικούς πόρους για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας, δίνει τώρα στη δημοσιότητα μια νέα εκδοχή της πολλαπλά αναμορφωμένη, τεχνικά εξελιγμένη και δραστικά εμπλουτισμένη με νέα υλικά. Η Πολύτροπη Γλώσσα, που είναι ό,τι πιο χρήσιμο την εποχή αυτή που, λόγω συνθηκών, η εξ αποστάσεως διδασκαλία αποτελεί υποχρεωτική λύση, είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε όλο τον φιλολογικό κόσμο διά της «Πύλης για την Ελληνική Γλώσσα» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (http://politropi.greek-language.gr), και τούτο διότι διαλέγεται θαυμάσια με τις «Ψηφίδες» του ΚΕΓ.

  Η γνωστή Ομάδα δέκα φιλολόγων-συνεργατών του αείμνηστου καθηγητή Χρήστου Τσολάκη πρωτοκυκλοφόρησε την Πολύτροπη Γλώσσα το 2016 και έκτοτε δεν έπαψε να σχεδιάζει και να αναρτά όχι μόνον ελεύθερα υλικά για σύνθεση και παραγωγή μαθημάτων, αλλά και σειρές έτοιμων ψηφιακών μαθημάτων, εφοδιασμένων με συμπληρωματικό υλικό για τη γλωσσική διδασκαλία στο λύκειο, ειδικά για τη Γ΄ τάξη.

  Το υλικό διαρθρωμένο σε θεματικές ενότητες και όχι κατά τάξεις, έχει δυναμική μορφή: στηρίζεται σε σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και παιδαγωγικές μεθόδους και δίνει στον εκπαιδευτικό την ελευθερία να δημιουργήσει το δικό του “διδακτικό εγχειρίδιο” ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης του. Επιπλέον, περιλαμβάνει προτεινόμενα κείμενα και συνοδευτικές ασκήσεις κατάλληλα για τη γλωσσική διδασκαλία στο Γυμνάσιο.

  Υλικά και μαθήματα παρακολουθούν τα Προγράμματα Σπουδών για το Λύκειο, είναι εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του ΥΠΕΠΘ και προτείνονται από αυτό, ως υποστηρικτικό υλικό, στις επίσημες Οδηγίες του για τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας σε όλες τις τάξεις του Λυκείου.

  Με την αναμόρφωση, ο ιστότοπος έγινε πολύ απλούστερος, κομψότερος και φιλικότερος. Κυρίως κάθε κείμενο με τις συνοδευτικές του ασκήσεις απέκτησε «αυτονομία» τόσο στην αναζήτηση μέσα στα Περιεχόμενα του ιστοτόπου, όσο και στην καταχώρισή του σε μορφή pdf που μπορεί να κατεβάσει ο χρήστης. Προστέθηκαν εσωτερικοί σύνδεσμοι με επιπλέον «ετικέτες» και λέξεις-κλειδιά για την αναζήτηση και τον εντοπισμό υλικού. Με τις λέξεις-κλειδιά εντοπίζει ο χρήστης κείμενα κατά θεματική, ή κειμενικό είδος, όπως γελοιογραφίες, βίντεο, λογοτεχνικά έργα, καθώς επίσης θεατρικά ή κινηματογραφικά εργαστήρια και project. Στον ειδικό χώρο ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ είναι καλοδεχούμενες εξωτερικές διδακτικές προτάσεις ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

  09 Apr 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Συνέδριο για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις (Αθήνα, 1-4/4/2020)

  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ - ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ συνέδριο με θέμα «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871–1941)».
  Με το συνέδριο αυτό συνεχίζεται η σειρά των συνεδρίων που προβλέπονται για τη συγγραφή ιστορικών δοκιμίων στο πλαίσιο ανάπτυξης της Επιτομής των Ελληνογερμανικών Διασταυρώσεων (https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/index.html).
  Για το πρόγραμμα του συνεδρίου βλ. εδώ: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/workshops/konferenz-athen-kaiserreich.html

  28 Feb 2020 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

 • Νέα Ελληνική :: Γλωσσολογία :: Νεοελληνική Λογοτεχνία :: Ανακοινώσεις :: Συνέδρια & Ημερίδες

  Συνέδρια για τις Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις: κάλεσμα συμμετοχής

  Το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) του FU-Berlin οργανώνει σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ελληνογερμανικών Σχέσεων (ΕΜΕΣ) του ΕΚΠΑ τα εξής συνέδρια:
  - «Ελληνογερμανικές διασταυρώσεις από τη Γερμανική Αυτοκρατορία στην εισβολή της Βέρμαχτ στην Ελλάδα (1871–1941)», Αθήνα, 1–4 Απριλίου 2020. Πληροφορίες και call for papers: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/callforpapers/workshop-athen-kaiserreich.html
  - «Η μεταπολεμική ανανέωση των ελληνογερμανικών σχέσεων», Αθήνα, 2–4 Νοεμβρίου 2020. Πληροφορίες και call for papers: https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/aktivitaeten/callforpapers/workshop-athen-nach-dem-krieg.html

  Τα συνέδρια πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ανάπτυξης της Επιτομής των Ελληνογερμανικών Διασταυρώσεων (https://www.cemog.fu-berlin.de/el/compendium/index.html) και συνεχίζουν τη σειρά συνεδρίων που προβλέπονται για τη συγγραφή των ιστορικών δοκιμίων, ώστε να συστηματοποιηθούν για μιαν ευρύτερη δημόσια σφαίρα οι γνώσεις των ειδικών αλλά και να διαπιστωθεί τι ακόμη μας είναι άγνωστο ή αμφιλεγόμενο και προς τα εκεί να προσανατολίσουμε μελλοντικά την έρευνα.

  29 Oct 2019 | Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας | Σχόλια 0

< Previous   [1]   Next >