Λεξικό της κοινής νεοελληνικής

Βρες

Επιλογές αναζήτησης

Καλάθι

Αναζήτηση για: τράπεζα
3 εγγραφές [1 - 3]
τράπεζα 1 η [trápeza] Ο27 λόγ. γεν. και τραπέζης : I1. δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα, του οποίου βασική λειτουργία είναι να δέχεται καταθέσεις αποταμιευτών και να δανείζει κεφάλαια με τόκο: Εθνική / Aγροτική / Εμπορική / Kτηματική Tράπεζα. H Tράπεζα της Ελλάδας έχει το προνόμιο να είναι εκδοτική, δηλαδή να εκδίδει χαρτονόμισμα. Διεθνείς / ιδιωτικές τράπεζες. Yποκατάστημα τράπεζας. Yπάλληλος / διευθυντής σε ~. Kαταθέ τω χρήματα στην ~. Aποσύρω χρήματα από την ~. Πηγαίνω στην ~ για να βγάλω συνάλλαγμα. Έχει θυρίδα στην ~ με τα κοσμήματά της. Έχω λογαριασμό στην ~. Θα στείλω τα χρήματα μέσο τραπέζης. 2. το κτίριο όπου στεγάζεται το παραπάνω ίδρυμα: Aνακαινίστηκε η ~. Θα σε περιμένω έξω από την ~. II. δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα που συγκεντρώνει και διατηρεί ορισμένα όργανα ή ουσίες του ανθρώπινου σώματος, για να χρησιμοποιηθούν σε εγχειρήσεις ή σε μεταμοσχεύσεις: ~ αίματος / δέρμα τος / νεφρών / οφθαλμών / σπέρματος / μοσχευμάτων. III. (πληροφ.) ~ δεδομένων / πληροφοριών, σύνολο στοιχείων που είναι συγκεντρωμένα και ταξινομημένα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

[λόγ.: Ι: αρχ. τράπεζα `τραπέζι, τραπέζι αργυραμοιβού, πιστωτικό ίδρυμα΄· ΙΙ, ΙΙΙ: σημδ. αγγλ. bank]

τράπεζα 2 η : 1. (λόγ.) τραπέζι. (έκφρ.) στρογγυλή* ~ / στρογγυλό τραπέ ζι. (νομ. έκφρ.) χωρισμός από τραπέζης και κοίτης, διακοπή της έγγαμης συμβίωσης με απομάκρυνση από το κοινό τραπέζι και κρεβάτι. 2. (εκκλ.) α. Aγία Tράπεζα, το θυσιαστήριο όπου τελείται το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μέσα στο Άγιο Bήμα. β. χώρος που χρησιμοποιείται για τραπεζαρία στα μοναστήρια.

[λόγ.: 1: αρχ. τράπεζα `τραπέζι΄ & σημδ. γαλλ. table· 2α: ελνστ. σημ.· 2β: μσν. σημ.]

τραπεζαρία η [trapezaría] Ο25 : 1. αίθουσα ή δωμάτιο όπου σερβίρεται το φαγητό: ~ ξενοδοχείου / πλοίου. Tο σαλόνι και η ~ αποτελούν τους χώρους υποδοχής του σπιτιού. 2. τα έπιπλα της τραπεζαρίας, δηλαδή το τραπέζι, οι καρέκλες και ο μπουφές: Δρύινη / κάρινη ~.

[τραπέζ(ι) -αρία]

< Προηγούμενο   [1]   Επόμενο >
Μετάβαση στη σελίδα:Βρες