Σώματα Κειμένων 

Ανθολόγιο Αττικής Πεζογραφίας 

 

Εργαλείο Alpheios

Το εργαλείο Alpheios (Alpheios Firefox extensions) είναι μια γλωσσική εφαρμογή που εγκαθίσταται ως πρόσθετο (add-on) στον φυλλομετρητή Mozilla Firefox. Αξιοποιεί το μορφολογικό εργαλείο και τα ηλεκτρονικά λεξικά του Περσέα και παρέχει ένα πλήρες εγχειρίδιο γραμματικής, λεξικογραφικές και γραμματικές πληροφορίες, λημματικούς πίνακες, συντακτικούς χάρτες, δυνατότητα συγκέντρωσης λεξιλογίου κ.ά. για κάθε κείμενο αρχαίων ελληνικών ή λατινικών που είναι δημοσιευμένο στο διαδίκτυο (σε html).

Το Alpheios διατίθεται ελεύθερα με GNU General Public License από τον δικτυακό τόπο http://alpheios.net.

Απαιτήσεις συστήματος:
• Mozilla Firefox: Firefox 3.x
• Windows XP or Vista, Linux, ή Mac OS X (Για εγκατάσταση στα Windows 7 συμβουλευτείτε την ενότητα "Known Issues").

Βλ. Αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση.
Προσοχή: πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο "Alpheios Basic Libraries" και το "Alpheios Greek Tools" (για την αρχαία ελληνική γλώσσα) ή/και το "Alpheios Latin Tools" (για τη λατινική γλώσσα).
Μετά την εγκατάσταση, στον φυλλομετρητή σας θα εμφανίζεται πλέον η γραμμή εργαλείων Alpheios. Αν δεν εμφανίζεται, επιλέξτε από το μενού "Προβολή"/"View" και στη συνέχεια "Γραμμές εργαλείων"/"Toolbars", ώστε να προβάλλεται η αντίστοιχη γραμμή εργαλείων.
Κάθε φορά που θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, πρέπει να ενεργοποιείτε από τη γραμμή εργαλείων την επιλογή "Toogle Alpheios On".

Αφού έχει ενεργοποιηθεί, πατάτε με διπλό κλικ στη λέξη που σας ενδιαφέρει και θα έχετε γραμματική αναγνώριση της λέξης, ορισμό από το Lidell-Scott, κλιτικό πίνακα, ηχητική εκφώνηση και δυνατότητα προσθήκης της λέξης στην προσωπική σας συλλογή.
Επιπλέον, από τη γραμμή εργαλείων έχετε ανά πάσα στιγμή πρόσβαση στη γραμματική του Smyth, στο προσωπικό σας λεξιλόγιο (User Tools: my vocabulary) καθώς και τη δυνατότητα σχεδιαγραμματικής συντακτικής ανάλυσης οποιασδήποτε πρότασης (User tools: My diagrams).
Προς το παρόν η γλώσσα του περιβάλλοντος εργασίας είναι η αγγλική.

Οδηγίες για τη χρήση του εργαλείου Alpheios στο Ανθολόγιο αττικής πεζογραφίας της "Πύλης για την ελληνική γλώσσα":
Είστε στην ενότητα "Αρχαία Ελληνική", "Σώματα Κειμένων": Ανθολόγιο αττικής πεζογραφίας.
Μπορείτε να επιλέξτε το κείμενο που σας ενδιαφέρει από τον Κατάλογο κειμένων.
Για να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο Alpheios, πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσετε την προβολή των παράλληλων μεταφράσεων ("Εμφάνιση μετάφρασης"), και στη συνέχεια να ενεργοποιήσετε την επιλογή "Toogle Alpheios On" από τη γραμμή εργαλείων του Mozilla Firefox.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Μάϊ 2010, 12:09