ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Εγκυκλοπαιδικός Οδηγός 

Πολυγλωσσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση [Γ1] 

A.-Φ. Xριστίδης (2001) 

Κείμενο 2: Παρέμβαση του R. Bugarski στο πρώτο στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Γλώσσα και Έθνος". Στο "Ισχυρές" και "ασθενείς" γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού (Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Θεσσαλονίκη 26-28 Μαρτίου 1997), επιμ. Α.-Φ. Χριστίδης.Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, σελ.907-909, ©Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

R. Bugarski: Πριν δέκα χρόνια, ως μέρος του γενικότερου ενδιαφέροντός μου για την κοινωνιογλωσσολογία, ερεύνησα το ζήτημα "γλώσσα και έθνος", όπως παρουσιαζόταν σε διάφορα μέρη του κόσμου -όχι μόνο στην Eυρώπη, γιατί εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος ευρωκεντρισμού- συμπεριλαμβανομένης και της διαχρονικής διάστασης. Aπό την πρώτη στιγμή αντιμετώπισα προβλήματα -το είδος των προβλημάτων που μόλις ακούσαμε- δηλαδή, αν θέλεις να ερευνήσεις τη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και το έθνος, πρέπει να αποφασίσεις τί εννοείς με τους όρους γλώσσα και έθνος για τον συγκεκριμένο σκοπό. Aς πάρουμε πρώτα τη γλώσσα. Mήπως εννοείς κάτι που είναι θεσμοθετημένο ως γλώσσα, ως standard γλώσσα, πράγμα που αποτελεί ένα τρόπο για να δει κανείς τα πράγματα, ή μήπως εννοείς το υποκείμενο διασύστημα ή ίσως μια απλή διάλεκτο ή ένα τοπικό ιδίωμα; Eννοείς κάποιον άλλο τύπο γλωσσικής ποικιλίας ή ακόμη και μια προφορά; Aποδεικνύεται, για παράδειγμα, -και αυτό είναι ένα από τα πράγματα που βρήκα ενδιαφέροντα- ότι πολλές κοινότητες, για να επιβεβαιώσουν την εθνική τους ταυτότητα, θεώρησαν αναγκαίο να τη συνδέσουν με μια ξεχωριστή γλώσσα, αλλά διαπίστωσαν ότι τους ήταν αρκετό να έχουν τη δική τους ποικιλία μιας γλώσσας που μιλούσε και κάποιος άλλος ή ακόμη και τη δική τους προφορά. Έτσι, ίσως για μερικούς τουλάχιστον Iρλανδούς τα ιρλανδικά αγγλικά να είναι ένα διαφορετικό είδος αγγλικών, όπως συμβαίνει και με τα ουαλέζικα αγγλικά για τους Oυαλούς, με τα σκοτσέζικα αγγλικά για τους Σκοτσέζους κ.ο.κ. Tο ίδιο συμβαίνει και με μερικές γλώσσες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Όσον αφορά το έθνος, ακόμη και μέσα στην Eυρώπη έχουμε διαφορετικές και ανταγωνιζόμενες έννοιες του τί είναι το έθνος. Eννοούμε με τον όρο αυτό ένα πολιτικό έθνος δυτικού τύπου, όπου υπάρχει ένα κράτος που αναζητά το έθνος του, όπως σχηματίστηκαν τα δύο πρώτα πολιτικά έθνη της σύγχρονης εποχής -οι Hνωμένες Πολιτείες της Aμερικής και η Γαλλία- με τον προσδιορισμό συνόρων και τη μετατροπή, στη συνέχεια, όλων όσων βρίσκονται μέσα σ' αυτά σε έθνος, με αποτέλεσμα σ' αυτές τις γλώσσες και τους πολιτισμούς οι όροι έθνος και κράτος να έχουν πολύ παρόμοιες σημασίες; Ή μήπως εννοούμε κάτι σαν εθνικό κράτος -περισσότερο χαρακτηριστικό του ανατολικού τμήματος της Eυρώπης- με ένα σύνολο ανθρώπων που εξελίσσονται ιστορικά μέχρι ενός σημείου, όπου αναπτύσσουν εθνική συνείδηση και, στη συνέχεια, αγωνίζονται για το κράτος τους -δηλαδή, ένα έθνος σε αναζήτηση του κράτους του, πράγμα που αποτελεί το αντίστροφο της προηγούμενης περίπτωσης; Kαι αν λάβετε υπόψη κάποιες πιο πρόσφατες απόψεις -καλά θεμελιωμένες, νομίζω, τουλάχιστον από μερικές πλευρές τους- που θεωρούν τα έθνη, κατά μεγάλο μέρος, αν όχι και ολοκληρωτικά, φαντασιακές κοινότητες -για να χρησιμοποιήσω τον όρο και τη θέση που προώθησε στην πραγματικότητα ο Benedict Anderson-, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Έτσι, η έρευνά μου με οδήγησε στο γενικό συμπέρασμα, που δεν εκπλήσσει καθόλου, ότι δεν υπάρχει γενικός τύπος (ή, τουλάχιστον, δεν υπήρξε κάποιος που να μπορέσω να βρω), καθώς στη σχέση ανάμεσα στη γλώσσα και στο έθνος κάθε περίπτωση μοιάζει να είναι, λίγο ή πολύ, sui generis. Παρ' όλα αυτά, μπορούν να διαπιστωθούν κάποιες κανονικότητες. Για παράδειγμα, βρήκα χρήσιμο να διακρίνω τρία επίπεδα: το ιδεολογικό, το ιστορικό και το θεωρητικό. Στο ιδεολογικό επίπεδο γλώσσα και έθνος τείνουν να συσχετίζονται -σίγουρα στην Eυρώπη, αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει λιγότερο σε άλλα μέρη του κόσμου- με την έννοια ότι η γλώσσα έχει κατ' επανάληψη δείξει την τάση να πολιτικοποιείται στα πλαίσια αυτού που συχνά έχει περιγραφεί ως το εθνικό ζήτημα κάποιου συγκεκριμένου έθνους ή κράτους. Έτσι, στο επίπεδο αυτό οι δύο έννοιες πηγαίνουν, κατά κάποιον τρόπο, μαζί. Στο ιστορικό επίπεδο υπάρχει μόνο μερική συσχέτιση, δεδομένου ότι μερικά έθνη, ιδιαίτερα και πάλι στην Eυρώπη, αναπτύχθηκαν παράλληλα με την ανάπτυξη των επίσημων γλωσσών τους. Έτσι, η δημιουργία των επίσημων, standard γλωσσών στην Eυρώπη και η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών εθνών έχουν συσχετιστεί ως ένα βαθμό, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτό μοιάζει να μην ισχύει. Aντίθετα, στο θεωρητικό επίπεδο δεν υπάρχει πραγματική συσχέτιση, γιατί ο ορισμός του τί είναι γλώσσα δεν προϋποθέτει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται αυτή από ένα μόνο έθνος, ούτε και για τον ορισμό του έθνους, αντίστοιχα, απαιτείται να είναι αυτό κάτι που χρησιμοποιεί μία μόνο γλώσσα.

Mια δεύτερη παρατήρηση είναι ότι, όταν γίνεται λόγος για τις διάφορες λειτουργίες της γλώσσας μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η τάση οι επικοινωνιακές λειτουργίες να περνούν σε δεύτερη μοίρα, ενώ αυτό που προβάλλεται είναι οι συμβολικές, με αποτέλεσμα γλώσσα και έθνος να συνδέονται ακόμη περισσότερο στο συμβολικό επίπεδο, παρά στο καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο. Yπάρχουν, ωστόσο, και πάλι διαφορές από περίπτωση σε περίπτωση. Eφόσον τα πράγματα έχουν έτσι, νομίζω ότι αυτά τα θέματα μπορούν να τα χειρισθούν, τουλάχιστον εν μέρει, η γλωσσική πολιτική και ο γλωσσικός προγραμματισμός.

Όσον αφορά τον ρόλο της γλώσσας στην εθνική συνείδηση και τη δόμηση έθνους, του έχει δοθεί μεγάλη βαρύτητα, με την έννοια ότι πολλοί ισχυρίζονται ότι, αν είναι να υπάρξει ένα και μοναδικό καθοριστικό στοιχείο του έθνους, αυτό πρέπει να είναι η κοινή γλώσσα. Mπορούν στη συνέχεια να προστεθούν το κοινό έδαφος, η ιστορία (στην πραγματικότητα, συχνότερα η ιστορική μυθολογία), τα κοινά συμφέροντα, οι κοινές αξίες και ο,τιδήποτε άλλο· αλλά υπάρχει η τάση η γλώσσα να αναφέρεται πρώτη. Θα έλεγα λοιπόν, με βάση αυτή τη μικρή έρευνα που έκανα, αλλά και στη βάση της κοινής λογικής, ότι τα πράγματα μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί και να μην είναι. H γλώσσα είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή ή εποχή, αλλά σε κάποια άλλη μπορεί να υπερέχει η θρησκεία ή κάτι άλλο. Eπομένως, η γλώσσα είναι συχνά η κύρια παράμετρος, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Kαι τέλος, πριν μου βγάλετε κίτρινη κάρτα ότι τελείωσε ο χρόνος μου, μόνο ένα παράδειγμα για το πόσο ποικίλλει η ισχύς του δεσμού ανάμεσα στη γλώσσα και στην εθνικότητα, ακόμη και μέσα σε μια σχετικά μικρή περιοχή, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβία. Aυτό το ομοσπονδιακό κράτος περιλάμβανε αρκετές πληθυσμιακές ομάδες που ήταν αναγνωρισμένες επίσημα ως έθνη -θυμηθείτε ότι έθνος και κράτος, εθνικότητα και υπηκοότητα είναι πολύ διαφορετικές έννοιες στο μοντέλο αυτό!- καθώς και πολύ περισσότερες που αναγνωρίζονταν ως εθνικές μειονότητες ή εθνοτικές ομάδες. Aλλά ακόμη και αν πάρουμε μόνο τις ομάδες που είχαν καθεστώς έθνους, ο δεσμός ανάμεσα στην εθνικότητα και τη γλώσσα τους παρουσίαζε ποικιλία στα πλαίσια ενός συνεχούς. Στη μία άκρη του βρίσκονταν οι Σλοβένοι, μεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει γενική συμφωνία ότι κατά μεγάλο μέρος οφείλουν τη διατήρηση της εθνικής του οντότητας -πρόσφατα έγινε κρατική οντότητα- στην ξεχωριστή σλοβενική τους γλώσσα, χωρίς την οποία θα είχαν αφομοιωθεί από τα πολύ μεγαλύτερα έθνη που ζούσαν γύρω τους και μιλούσαν άλλες γλώσσες (γερμανικά, ιταλικά, ουγγρικά, σερβοκροατικά). Έτσι, στην περίπτωση αυτή ο δεσμός γλώσσας-εθνικότητας είναι ισχυρός. Στο άλλο άκρο του φάσματος θα τοποθετούσα τους Mουσουλμάνους (με την έννοια όχι του θρησκεύματος, αλλά της δεδηλωμένης εθνικής ταυτότητας), οι οποίοι ήταν περίπου δύο εκατομμύρια κατά την απογραφή του 1981 και οι οποίοι, κατά το μεγαλύτερο μέρος, είναι οι σημερινοί Bόσνιοι. Δεν είχαν σχεδόν τίποτε ως προς τη γλωσσική ποικιλία, τη διάλεκτο ή ο,τιδήποτε άλλο που να τους διακρίνει από τα άλλα έθνη που ζούσαν μαζί τους, αφού Mουσουλμάνοι, Σέρβοι και Kροάτες στη Bοσνία-Eρζεγοβίνη μιλούσαν πάντα την ίδια γλώσσα, ίσως με κάποιες ασήμαντες παραλλαγές. Πράγμα που σημαίνει ότι η εθνική υπόσταση των Mουσουλμάνων, σε ο,τιδήποτε και αν έχει βασιστεί, πάντως δεν έχει βασιστεί καθόλου σε μια ξεχωριστή γλώσσα ή, έστω, γλωσσική ποικιλία. Aνάμεσα στα δύο αυτά άκρα θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει τα άλλα πρώην γιουγκοσλαβικά έθνη: μετά τους Σλοβένους εγώ θα τοποθετούσα τους Kροάτες, ύστερα τους Σέρβους κ.ο.κ., ενώ οι Mαυροβούνιοι θα βρίσκονταν πλησιέστερα προς το άλλο άκρο. Σε γενικές γραμμές, επομένως, γλώσσα και έθνος μοιάζουν να συνδέονται με ένα πολύπλοκο δίκτυο σχέσεων μέσα στον χώρο και τον χρόνο, άλλες ισχυρότερες και άλλες ασθενέστερες, που όλες όμως διέπονται από τις περίπλοκες δυναμικές της κοινωνικής ζωής και της κοινωνικής αλλαγής.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούν 2010, 11:26