Εφημερίδα "Μακεδονία"

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Επικίνδυνη κλιμάκωση στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, μετά το αδιέξοδο που διαπίστωσε στις διαπραγματεύσεις η ευρωπαϊκή τρόικα Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας, η οποία πρότεινε επείγουσα σύνοδο της ΙΑΕΑ για την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η πρόταση έχει την πλήρη στήριξη της Ουάσιγκτον. Η Τεχεράνη, όμως, επιμένει στο πυρηνικό της πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Στην κρίσιμη συνάντηση που είχαν χθες οι επικεφαλής της γαλλικής, γερμανικής και βρετανικής διπλωματίας, παρουσία του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέρ Σολάνα, διαπιστώθηκε ότι οι συνομιλίες με το Ιράν έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο και ότι έχει έλθει πλέον η ώρα για την παραπομπή της χώρας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για πιθανή επιβολή κυρώσεων.

Στο κοινό ανακοινωθέν επισημαίνεται πως η ιρανική κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να γυρίσει την πλάτη σε καλύτερες σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα… Πιστεύουμε πως τώρα έφθασε η ώρα για την ανάμειξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να ενισχύσει το κύρος των αποφάσεων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Στάινμαγερ.

Η Ουάσιγκτον, διά της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράις, τόνισε ότι υποστηρίζει πλήρως την πρόταση της ευρωπαϊκής τρόικας και ότι καταδικάζει τη στάση του Ιράν στο θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Την άλλη βδομάδα αναμένεται με ενδιαφέρον η συνάντηση που θα έχουν στο Λονδίνο αξιωματούχοι της Ρωσίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ε.Ε., προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη κατηγορούν το Ιράν ότι επιζητά την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων υπό το κάλυμμα ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος. Η Τεχεράνη επιμένει πως οι πυρηνικές του φιλοδοξίες περιορίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δηλώνει πως δεν θα φοβηθεί «από τη φασαρία που προκαλούν οι μεγάλες δυνάμεις».

Εμμένει η Τεχεράνη

Η Τεχεράνη δεν ανησυχεί για μια ενδεχόμενη παραπομπή του πυρηνικού της φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του ιρανικού πυρηνικού τομέα.

Νωρίτερα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε υπεραμυνθεί του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι το Ιράν πρέπει να σπάσει το πυρηνικό μονοπώλιο. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την υπόσχεση που έδωσε στον ιρανικό λαό με δύναμη, με υπομονή και σωφροσύνη, για να επιτύχει να αποκτήσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς», σημείωσε ο Αχμαντινετζάντ.

Τόνισε επίσης ότι η αντίθεση της Δύσης στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχει τις ρίζες της στην αποικιακή νοοτροπία.