Παράλληλη Αναζήτηση

Αναζήτηση

Βρες
Εμφάνιση

Αθλητικά :: Σχόλιο

( ονειροκρίτης για... λίγους :: 23/2/2006 21:16:10) 

Ονειροκρίτης για… λίγους

Η επιθετικότητα "μαθαίνεται και διδάσκεται" με την παρατήρηση και τη μίμηση

ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ στο "play". Όλες οι παραπάνω αιτίες έχουν κάποια βάση. Το πατάει, η κασέτα γυρνάει. Σωστότερη όμως είναι η τελευταία, η "Δ". Ακούγονται δύο φωνές. Βασικός τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε και υιοθετούμε συμπεριφορές και συνήθειες είναι η παρατήρηση και η μίμηση. Προς χάριν καλύτερης ακρόασης, η και η . : Τα άτομα παρατηρούν και μιμούνται τη συμπεριφορά των άλλων και μαθαίνουν. "Εχεις μιλήσει καθόλου με τον … ;" : Η επιθετική συμπεριφορά παρόμοια μαθαίνεται και διδάσκεται μέσα στην κοινωνία. "Ναι, με πήρε τηλέφωνο το Σάββατο που ήμουν κάτω. Το ίδιο διδάσκεται και μέσα στους αθλητικούς χώρους. Μου είπε, λοιπόν, ότι οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τον άσο και είναι διατεθειμένοι να δώσουν χρήματα. Οι αθλητές παρατηρώντας άλλους αθλητές να επιτίθενται μαθαίνουν και μιμούνται αυτή τη συμπεριφορά. Λοιπόν, εγώ του είπα, ό,τι μου είπες εσύ. Η επιθετικότητα μεταξύ των αγωνιζομένων μεταφέρεται και πολλαπλασιάζεται μεταξύ των θεατών. Και γυρίζει και μου λέει, θα σου ζητήσω τότε κάποιες κάρτες. Δυστυχώς, υπάρχουν προπονητές που διδάσκουν την επιθετικότητα στους αθλητές τους, γιατί κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι το σκληρό παιχνίδι ή το να επιβληθείς στον αντίπαλο με κάθε τρόπο θα φέρει τη νίκη. Λοιπόν, και μου ζητάει τα ονόματα που μου είχες δώσει εσύ να μην τα δείξω. Ακόμα και ένα βίαιο φάουλ μπορεί να θεωρηθεί ως λογική ενέργεια, αν αποτρέψει ένα πιθανό γκολ από τον αντίπαλο. Έτσι; Οι εμπρηστικές δηλώσεις προπονητών, αθλητών, ή παραγόντων και ο τρόπος που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παρουσιάζουν πολλά γεγονότα διδάσκουν την επιθετικότητα. Μου είπε ότι οι άνθρωποι στον "άσο" είναι διατεθειμένοι να δώσουν κάποια χρήματα. Η προβολή της φανατισμένης κερκίδας από τα ΜΜΕ διδάσκει την επιθετικότητα στους θεατές. Έτσι; Οι οπαδοί πολύ συχνά θα χειροκροτήσουν και θα ενθουσιαστούν με το σκληρό παιχνίδι ενός παίκτη της ομάδας τους. Εγώ του είπα αυτά τα πράγματα, μπήκα μέσα στο παιχνίδι, από τους έξι που μου είχες δώσει εσύ, παίζανε οι δυο. Τέλος, διάφορες ομάδες ατόμων με προσωπικά και ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα αναζητούν την έκφρασή τους ή την εκτόνωσή τους μέσα στους αθλητικούς χώρους. Οι άλλοι τέσσερις ήταν πάγκο".

Δυο εικόνες, δυο φιλοσοφίες. Πρέπει να αγνοούμε την πρώτη και να προβάλλουμε τη δεύτερη

Η ΚΑΣΕΤΑ συνεχίζει… : "Έβγαλα στον έναν. Ο οποίος έγινε μετά αλλαγή και μπήκαν δύο από αυτούς. Να σου πω και κάτι άλλο; Και μου είπαν ότι πλήρωναν οι άνθρωποι κάποια χρήματα, χωρίς να μου προσδιορίσει ποσό και μου είπε ότι έχε υπ' όψη σου ότι στο "Χ" δεν παίρνεις τίποτα". : "Αδελφέ, εγώ απέναντί σου αγόρι μου θέλω να είμαι εντάξει, γι' αυτό επειδή τους είπα να μη στείλουν πουθενά τίποτα, θα φροντίσω με τους ανθρώπους να πιούμε έναν καφέ γιατί είναι καλοί άνθρωποι".

ΒΑΡΕΤΟ… Το χέρι αλλάζει κασέτα. Πατάει πάλι το "play". : "Είδα όνειρο ότι μας πηγαίνανε στον Κορυδαλλό και την ώρα που πηγαίναμε να μπούμε μέσα ήλθε ένας με στολή ντυμένος και σ' αγκάλιασε από το λαιμό και σε κράταγε και μου λέει και μένα, που ερχόμουνα κοντά "άσ' το μη φοβάσαι, μη στενοχωριέσαι τίποτα, εγώ είμαι εδώ", με στολή και μου λέει η μάνα μου τώρα είναι άγιος".

ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ στο ελληνικό ποδόσφαιρο τελικά βγαίνουν αληθινά. Πριν τρία χρόνια οι κασέτες αυτές έκαναν πάταγο. Πλέον έχουν συλλεκτική αξία. Να θυμάται κανείς το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών του ποδοσφαίρου της Βορείου Ελλάδας και των λίγων παραγόντων του. Κρίμα…